Suomeksi

Iltaa kaikille!
Täällä uusi fistelipotilas, joka kaikesta hoitohenkilökunnan kannustuksesta huolimatta kuolee kauhusta ja paniikista! Toivottavasti olen oikeassa paikassa, kun muutakaan paikkaa, josta vertaistukea saisi en löytänyt. Saa toki ohjeistaa.
Tulin elokuussa kipeäksi ja koska märkäkertymä oli epätyypillisessä paikassa (suolen ja emättimen välisessä kudoksessa) sitä ei kukaan lääkäri löytänyt... noh loppujen lopuksi olinkin jo niin kipeä, että lääkäreillä tuli kiire operoida. Kolmen viikon toipumisen jälkeen koko rumba alkoi alusta. Toipuessa vakuuteltiin, että kuvataan jos tulee viidennen kerran. Nyt kolme viikkoa toisesta leikkauksesta tulin kolmannen kerran kipeäksi ja vihdoin tehtiin mri.
Sain vastaukset tänään ja olen aivan maani myynyt tuloksista. 10cm fistelli läpäisee mut ulkosynnyttimistä aina persukseen asti ja välissä on se mahtava märkäkertymä.
Setonit laitetaan perjantaina ja pelottaa niin että oksettaa.
Voitteko kertoa omia kokemuksia ja etenkin minkälaisia sairaslomia olette saaneet lankojen laitoista ja minkälaisia kipuja teillä on sen jälkeen ollut? Miten arki, puhtaanapito, liikkuminen jne on sujunut. Nyt olen inhottavan kipeä koko ajan. Kaikki hyvät neuvot ovat tervetulleita.
Heissan.

Muuhun en oikein osaa mitään sanoa kun operaatio minulla vasta ensi viikolla, mutta siis minullakin fisteli lähtee ulkosynnyttimistä. Vaivan ja erinäisten oireiden kanssa olen elänyt jo reilu 3,5 vuotta ja tänä syksynä varmistui mikä minulla on ja tosiaan operaatiota odotellessa. En ole aiemmin törmännyt kohtalotoveriin kun yleensähän nämä on enemmän noita peräpään ongelmia. Itsellänikin oli aika maansa myynyt olo kun alettiin epäilemään fisteliä, oli naiseus kateissa jonkin aikaa, nyt jo hieman parempi. Ja kivuton kun on ollut niin arkikin helpompaa. Mutta paljon tsemppiä sulle!
 
Niin se vaan oli että, LIFT epäonnistui mutta oli muuttunut pinnalliseksi ja muutama pvä sitten tehtiin fistulomia. Kyllä olen ollut kipeämpi kuin liftin jälkeen ja etenkin vessakäyntien jälkeen takalisto huutaa kuolemaa. Nyt pitäisi olla suuri todennäköisyys parantua tästä.

Onko jollain kokemusta kauan tästä nyt kestää toipua? verta ja keltaista paksumpaa "räkää" tuo haava erittää...suihkuttelua olen tehnyt ja buranaa vetänyt. Avohaava on n.3cm syvä ja pari peukonpäätä leveä ihan peräreikään asti...eli kipeä on.
 
Mulle ilmeisesti tehtiin tuo fistulotomia, siis käytävät avattiin. Jouduttiin tekee uudestaan, kun aikaa oli kulunut vajaa kaksi viikkoa. Nyt viimeisimmästä myös reilut kaksi viikkoa aikaa. Haava näyttää rauhalliselta, mutta erittää märkää kyllä edelleen. Tosin aika vähän. Mullahan tähän aloitettiin hunajahoito viime viikolla. Eli suihkuttelen joka vessakäynnin jälkeen ja laitan hunajaa haavalle sekä ihan pyllynreiälle. Kysyin, mikä tässä on se juju, niin sanottiin, että hunaja tappaa bakteerit ja haavalla paremmat olosuhteet mennä kiinni. Mene ja tiedä sitten. Nyt märkää erittyy kyllä vähemmän kuin aiemmin, että tepsineekö sit kuitenkin. Ärsyttää vaan, kun nyt peräaukosta tullut pari kertaa ihan tippuen verta. Pelottaa, jos suolessa olevat tikit auenneet tai jotain. Toivottavasti olis vaan jotain pienempää muuta. Tsemppiä sulle neppis, kyllä se vielä paranee!
 
Coconuts itse menisin ai Akin hetimiten lääkäriin, jottei juurikin tule mitään lisävaivaa siitä, että on jäänyt asian kanssa odottelemaan.

Mango hunaja on oikein toimiva haavanhoitotuote. Luonnostaan tappaa bakteereja. Toivottavasti auttaa:) ja ei ne tikit tosiaan välttämättä lle pettäneet kuten Papaija sanoi. Eivät kuitenkaan ole ns, vesitiiviitä, joten voi tulla jotain välistä.
Seksiä tai mitään muutakaan ei ole kyllä missään vaiheessa kielletty:cheer: kun vielä itse olis jotenkin sinut tän asian kanssa, niin helpottaisi kummasti. Itsellä tuota märkää pukkaa aika vauhdilla tosta välilihasta, johon lanka tulee suolesta ja mikään laastari ei pysy yrityksistä huolimatta, joten vaatii suunnittelua ja pikaista toimintaa tarvittaessa. Ja niin kipeä olen ollut, ettei ole paljoa nappailla ensimmäisiin kuukausiin. Itsellä vaan iso ällötys tähän koko juttuun, jonka yli pitäisi jotenkin rämpiä.

Ja tuolla yllä kun mietit mistä tietävät mikä käytävän on aiheuttanut, niin luulen että crohnin tekemät käytävät on erinäköisiä ja paikoissaki kuin nämä lotossa voitetut käytävät. Mutta oliskohan nämä tavallaan helpompia parantaa, kuin suolistotulehduksen käytävät, jos niitä alkaa pukkaamaan?:D

Tsemppiä kaikille, onneksi on tämä, jonne voi aina kirjoitella:hug:
 
Heissan.

Muuhun en oikein osaa mitään sanoa kun operaatio minulla vasta ensi viikolla, mutta siis minullakin fisteli lähtee ulkosynnyttimistä. Vaivan ja erinäisten oireiden kanssa olen elänyt jo reilu 3,5 vuotta ja tänä syksynä varmistui mikä minulla on ja tosiaan operaatiota odotellessa. En ole aiemmin törmännyt kohtalotoveriin kun yleensähän nämä on enemmän noita peräpään ongelmia. Itsellänikin oli aika maansa myynyt olo kun alettiin epäilemään fisteliä, oli naiseus kateissa jonkin aikaa, nyt jo hieman parempi. Ja kivuton kun on ollut niin arkikin helpompaa. Mutta paljon tsemppiä sulle!


Kiitos:) toivottavasti leikkauksesi menee hyvin! Jos jaksat jossain välissä niin kuulisin mielelläni mitä operaatioita tehty ja miten menee.
Onpa helpottava kuulla, että on joku muukin, vaikka ei tätä koskaan kenellekään toivo.
Itsekin tosiaan kadonnut tähän vaivaan ja sen kanssa painimiseen. Toivon hartaasti, että asia hoituisi nopeasti. Kävin eilen gynekologilla ensimmäistä kertaa tämän aikana ja hän lohdutteli kyllä kovasti, että toivoa on, mutta mene ja tiedä, sattuneista syistä olen skeptinen:oops:
Toivottavasti kuullaan vielä:)
 
Kiitos Bubble vastauksista . Itsekin olen miettinyt, että saattaa ne crohnin aiheuttamat fistelit olla vielä hankalampia. Voi vaan miettiä, mitä ne on, kun nämäkin tuntuvat paranevan ikuisuuksia.

Kiva on tosiaan lukea täältä muiden kokemuksia, jotka samassa veneessä.
 
Mikä ero liukuläpällä ja liftillä?
Mulle ei ole sanottu sen erikoisemmin, miten se suolessa oleva reikä korjattiin. Kirurgi sanoi vain jotenkin, että suolta venytetään reiän päälle ja tikataan. Onko se jompi kumpi noista?
Raskasta tämä odottaminen, paraneeko vai ei. Erittää edelleen, mutta haava mennyt koko ajan enemmän ja enemmän kiinni. Mun tuurilla pysähtyy ja jättää pienen aukon :(. Kolme viikkoa nyt viimeisimmästä leikkauksesta. Ja se fisteliaukko, millä suora yhteys suoleen, näyttää sekin pienenevän.
Onko teillä muilla ollut/jäänyt arpikudosta haavan seudulle. Mulla sitä on edelleen, tuntuu kovana möykkynä. Ei ole paise siis. Sanoivat, että "sulaa" pikkuhiljaa pois. Mene ja tiedä sitten.
 
Mango: Tiedän tunteen. Mulle tehtiin 2kk sitten LIFT eli ulkoaukko kauhottiin ja sulkijalihaksen välistä tikattiin käytävä umpeen.
Tikit oli siinä sulkijalihaksen kautta mennyssä aukossa ja sitten ulkoaukko oli avohaava. Se meni umpeen mutta se tikkialue ei mennyt täysin kiinni ja olin viikko sitten fistulectomiassa ja fisteli oli muuttunut pinnaliseksi...kumpaakaan sulkijalihakseen ei tarvinut koskea. Nyt pitäis olla hyvät mahdollisuudes toipua tästä kokonaan...avohaava oli ekat päivät kipeät...ja vieläkin hiukan...erittää myös edelleen ja mielessä on käynyt jo jatkuuko tää paska vieläkin.

Onko muilla fistulectomian jälkeen eritellyt kuinka pitkään ja kauan meni haavan umpeutumisessa?
 
En tiedä, onko mulla sama kuin sulla neppis. Siis käytävät avattu ja suoleen menevä reikä tukittu. Pinnalliseksi on mun vaivaa koko ajan sanottu, mut miks helvetissä tää ei parane?? Erittää märkää. Tosin vähän. Itse ajattelen, että sekin on liikaa. Ja nyt vielä tuo uloste. Ei jaksais taas uutta leikkausta. Ens viikolla aika haavahoitajalle ja soittoaika kirurgille. Saas nähdä, mitkä on suunnitelmat sitten.
 
Huomenna se kauan odotettu ja pelätty operaatio sitten olisi. En pysty asiaa sen kummemmin miettimään kun rupeaa heti pelottamaan, pakko vaan keskittyä kaikkeen muuhun. Onneksi lapset pitää kiireisinä
 
Loopi paljon voimia huomiseen:) pidän peukkuja sulle, että nyt kaikki kääntyy parempaan. Palaile linjoille, kun jaksat:)
Ja Neppis ja Mango, tsemppejä teillekin. Itse olen vielä tän 'hammaslankani' kanssa ns. alkutekijöissä ja märkää tulee niiiiiin paljon, ettei mun v-käyrille ja nöyryyttävälle ololle loppua näy. Mieltä niin lämmittää tämä edessä oleva seikkailu, joka ei välttämättä lopu koskaan:eek: mutta siis lämpimiä ajatuksia kaikille;)
 
Kiitos Mango ja Bubble:) nyt olen taksissa kotimatkalla ja nukutuksen jälkeisessä pöpperössä. Homma ei mennyt ihan niinkuin piti, leikkauspöydällä olivatkin huomanneet, että pinnallinen fisteli ja rauhallinen kysta olikin kaksi fisteliä jotka molemmat menivät sulkijalihaksen yläpuolelle tehden yhden reiän sinne suoleen. Sitä pinnallista fisteliä ei enää löytynyt ja lääkärikin hieman ihmetteli miksei magneetissa tämä tilanne näkynyt. Täyttivät käytävät jollain tahnalla(en jaksa nyt kaivaa lappua missä sen nimi olisi) ja tikkasivat suolessa olevan reiän ja tikkasivat ulostulo aukot löyhästi. Tahnan tarkoitus aiheuttaa tulehdus ja näin parannuttaa käytävät. Tiiä sitten. Sen voin sanoa että:wigglebum: on helkutin kipeä ja v-käyrä tapissaan. Palailen asiaan.
 
Tsemppiä Loopi, jospa se kuitenkin paranee.

Mä oon nyt ihmetelly, että jättääköhän tuo mun haava sen kuuluisan nuppineulanpään kokoisen reiän...siitä reiästä pikkuisen tulee märkää. Toki vähän, mutta kuitenkin. Ja tuosta ulostuloaukosta en tiedä, onko kiinni. Tosi vaikea itse sinne nähdä.

Sitten olen miettinyt, tarkkaileeko tässä itseään ja tuntemuksiaan liiankin tarkkaan, mihin ei muussa tilanteessa kiinnittäisi mitään huomiota. P-aukko tai sen läheisyys jotenkin "tuntuu". En tiedä, kirveleekö sitä vai mitä, ei nyt kuitenkaan jomota. Paisehan se kummittelee mielessä, mutta jospa ei semmosta kuitenkaan kehittelisi.

Ois niin ihanaa unohtaa koko homma (perse :D) ja keskittyä vaan tulevaan jouluun.
 
Loopi miten sä voit noin oikein kirjoitella höperöissäsi?!;)
Eikö oo mahtavaa, kun tässä ei ikinä voi tietää, miten käsikirjoitus muuttuu...mikään ei ollutkaan niin, miltä näytti:eek:
Mä oon ainakin tosi herkillä kaikkien tuntemuksien kanssa nyt. Peräpää on oikeasti ihan ok nyt kun tuo märkä pääsee pois, eikä tuntemuksia siellä päässä oikeastaan ole. Mutta toi väliliha sitten onkin oma tarina ja pakara. Musta tuntuu, että se etupuolen fisteli, joka avattiin suoleen, ei vaan parane. Kaikista kolmesta operaatiosta kaikki möykyt hävisivät, ennenkuin alkoi kehittämään uutta. Nyt tunnen sellaisen madon eli kai se on se fistelitunneli ja saakeli se on arka.... Pakaraakin jomottaa koko ajan tonne takareiteen asti:mad: kiva jos jääkin joku hermovikq:confused: vaikka sellainen on kyllä tainnut tässä tulla yläpäähän jo...
Loppukevennyksenä (ainakin vielä ihan vitsillä sanon vaikka mieli tekisikin toteuttaa) ajattelin huomenna uskaltautua pikkujouluilemaa ja suurella v-uhmalla otan perseet perseeni kunniaksi:wigglebum::cheer: otan yhdet teillekin:)
 
Pieni tilannepäivitys täältäkin. Edelleen saattaa tulla muutama tippa märkää suolesta, ulkoaukkohan on ollut kiinni pitkään. Välillä on päiviä ettei tule mitään, mutta koska liftistä on jo 4 kk niin epäilen, että se sulamaton tikki falskaa edelleen läpi. Välillä ihan tunnen sen tikin kun istun huonosti. Ei ole muita kipuja eikä pakarassa tunnu mitään ylimääräistä niin joko se on se tikki tai sitten on puskemassa fisteliä suolen suuntaisesti, sellastakin mahdollisuutta lekuri viimeksi väläytteli. Tammikuussa selviää ehkä lisää. Ota Bubble ihan reilusti, unohtuu tää perseily hetkeks aikaa :D
 
Loopi miten sä voit noin oikein kirjoitella höperöissäsi?!;)
Eikö oo mahtavaa, kun tässä ei ikinä voi tietää, miten käsikirjoitus muuttuu...mikään ei ollutkaan niin, miltä näytti:eek:
Mä oon ainakin tosi herkillä kaikkien tuntemuksien kanssa nyt. Peräpää on oikeasti ihan ok nyt kun tuo märkä pääsee pois, eikä tuntemuksia siellä päässä oikeastaan ole. Mutta toi väliliha sitten onkin oma tarina ja pakara. Musta tuntuu, että se etupuolen fisteli, joka avattiin suoleen, ei vaan parane. Kaikista kolmesta operaatiosta kaikki möykyt hävisivät, ennenkuin alkoi kehittämään uutta. Nyt tunnen sellaisen madon eli kai se on se fistelitunneli ja saakeli se on arka.... Pakaraakin jomottaa koko ajan tonne takareiteen asti:mad: kiva jos jääkin joku hermovikq:confused: vaikka sellainen on kyllä tainnut tässä tulla yläpäähän jo...
Loppukevennyksenä (ainakin vielä ihan vitsillä sanon vaikka mieli tekisikin toteuttaa) ajattelin huomenna uskaltautua pikkujouluilemaa ja suurella v-uhmalla otan perseet perseeni kunniaksi:wigglebum::cheer: otan yhdet teillekin:)
Et usko monestikko tarkistin mitä kirjoitin ja tuon tekstin kirjoittamiseen taisi mennä joku 20 min:p pika torkahdin aina välissä, onneksi olin takapenkillä, olisi ollut taksi kuskilla ihmettelemistä kun olisi nähnyt sitä mun touhua:D

Ja totta tuo, että ihtesä kanssa on jotenkin herkillä tämän vaivan suhteen, kokoajan pieni tarkkailu päällä.

Jos lähdet pikkujouluilemaan niin oikein mukavaa iltaa ja ota vaan useampi, kaikkien perseiden kunniaksi:p
 
Ei saakeli...onko mahdollista että tuo lähes 100% varmuudella tehoava fistulolectomiakin on mennyt perseelleen kirjaimellisesti :confused::mad:
Haava on parantunut mutta sielä on reikä mikä erittää märkää jossa on sellaisia hiukkasia joita oli fistelistäkin tulevassa eritteessä...haalean keltaista kuin räkää. Erittää siis edelleen ja nyt 2vkoa ko. toimeenpiteestä. Siinähän vaihtui kirurgikin yllätäen eli se joka minua koko ajan operoinut ei ollutkaan paikalla.
Onko täällä porukalla kokemusta tosta fistulectomiasta ja kauan siitä kestää toipua ja mistä sen tietää menneen pieleen?

Mun kirurgi sanoi että, jos LIFT menee pieleen niin erittää 3vkon sisällä toimeenpiteestä joka jatkuu...ihan suoraan veikkaan että, paPaya sun LIFT on varmaan mennyt pieleen vaikka tietty toivon että, toisin olisi...mulla meinaan saman toimeenpiteen jälkeen eritti ja sitten tehtiin toi fistulectomia.
 
Joo näin mäkin olen päätellyt, mutta en jaksa ottaa mitään stressiä. Niinkuin jossain vaiheessa kirjoittelin en alunperinkään ajatellut paranevani alle 5 leikkauksen :pNyt on 2 takana et jos paranee seuraavalla kolmella kerralla niin aikataulussa mennään:cool: