Suomeksi

Moikka, mulla avattiin pakaravaosta patti, sorbactia vaihdeltu päivittäin mutta nyt siirryttiin 2 päivän välein vaihtamiseen ja ohjeistettiin suihkuttamaan pakaravakoa ennen vaihtoon menoa.
Jäi kuitenkin epäselväksi haittaako jos sorbact kastuu että voiko sitä suihkutella vain juuri ennen hoitoon menoa vai jo edellisenä päivänä esim ensimmäisen kerran ja sitten ennen hoitoa uudestaan?
Vai pitääkö se poistaa sen jälkeen kun se kastuu?
Yrittänyt etsiä tietoa netistä mutta mistään ei tunnu löytyvän edes englanniksi mitään tai en osaa vain etsiä :D
Tosiaan kun on niin kuuma ja hikoilee väkisinkin nii suihkuttelu vaikka parikin kertaa päivässä tekisi varmaan hyvää jos tuo sorbact nauha ei tosiaan sitä estä!
Moikka!
Mitäköhän laittoivat sen sorbactin päälle? Estääkö se veden pääsyn sinne? Yleensä ennen haavahoitoa sorbact poistetaan ja haava suihkutetaan kunnolla, mutta ethän nyt voi olla suihkussa käymättäkään, vaikka vaihto on vasta parin päivän välein. Se olisi vaan haavalle ihan hyvä ja ok, jos se saisi olla useamman päivän siellä. Liian märkä se ei saa olla, jos esim. haavakin erittää tai suihku kastelee. Jos joudut uuden laittamaaan kotona niin älä tunge sitä liian tiukasti täyteen sinne. Ei saa tulla painetta, että haava mahtuu kasvaman pohjalta päin kiinni, toki ei kisan löyhästikään.
Toivottavasti tästä sait edes jotain tolkkua?!?;)
 
Minä kyllä suihkuttelin sorbactin kanssa ja käskettiin tekemäänkin niin. Minulla se ei vaan oikein pysynyt ja usein lähtikin sitten suihkuttelun aikana pois. Ja sittenhän sinne piti laittaa uudestaan sitä nauhaa.
 
Hei te joille on tehty se liukuläppäsulku... miten ootte pärjänneet, onko kipuja ollut minkä verran jne jne. Ihan järkyttävä paniikki alkaa nousemaan kun leikkaukseen on enää 10pv jäljellä.... hyviä neuvoja tai vinkkejä ja onko ketään joka olisi kerralla parantunut?
 
Last edited:
Hei vaan! Täällä nimensä mukainen ihminen, joka seurannut foorumia forever. Mies ja reilu kolmekymppinen.

8 vuotta sitten pieni paise tuli perianaaliin ja ihmettelin, että kaikkea sitä voi ihmiselle tulla. Noh, vuosi siittä ja kolmannesta leikkauksesta kotiutuessa oli n. 11cm x 5cm x5cm avohaava kehossa. Pyörtyä meinasin, kun mietin etten koskaan selviä tuosta, mutta niin vaan sekin umpeutui.

Sitten elelinkin 6-7 vuotta pienen fistelin kanssa, jonka aina puristelemalla ja/tai venyttelemällä aukesi, että tavara huilasi. Joskus saatoin jotain tehdasteriiliä neulaa tarvita, että mätä tuli ulos.

Kauan siis saikkasin itekseni, melko vähillä kivuilla, koska haava pysyi auki. Istuahan ei pystynyt juuri kauaa, kun kipeytyi. Mutta nyt syystalvella, jälkikasvun saavuttaessa puhumisiän, päätin lähteä rumpaan taas.

Oli kolnoskopiaa, ei mitään. MRI:ta, ei juuri mitään, pieni epäily ja viimein huhtikuussa pöydälle puukon alle. Ottivat taas muhkean palan kudosta, joka melkein kuudessa viikossa umpeutui, mutta syy kaikelle löytyi: fisteli. Eivät saaneet silloin setonia, koska hukkasivat suoliyhteyden, hups. Joten tänään oli sitten Setonin laitto spinaalissa.. ja kakallakäynti tuntuu sattuvan ihan hirmuisesti. Pehmikettä täytynee hakea.

Jatkosuunnitelmissa olisi laser tai setonien vaihto 4 viikon päähän, joka "vähän" jännittää. Riittääkö tuo aika vai tarviikohan pidempää olla setonit kun yksi käytävä vaan ilmeisesti.

Lekuri meinasi, ettei laserin yhteydessä suolen puolelta tarvisi ommella ollenkaan koska hänen mukaan menee umpeen itsekseen, mutta kyllä minä olisin eri mieltä asiasta?

Omista jatkosuunnitelmista, että kävi miten kävi, niin joka tapauksessa ajattelin lopettaa pyllyn pyyhkimisen paperilla, koska uskon ettei se edistä ainakaan paranemista. Aina välillä miettii, että onkohan sitä pyyhkinyt peppunsa väärin forever

Bonuksena mulla on 5 sinusta pakaravaossa, joka muutaman kerran meinannut tulehtua. Pesusienen ostaminen (ja tarpeeksi usein vaihtaminen) on auttanut asiaan hyvin, eikä oireita sillä puolen pariin vuoteen.

Jokaiselle tsemppiä, sairautemme on raadollista kyllä!

PS. Sori jos typoja, kirjoitin kännykällä.
 
PS. Onko kokemuksia, kauanko yleensä setonia pidetään ennen parantavaa leikkausta tai kauanko teillä ollut? Lisäksi kysyisin, että missä teillä on Setonin solmukohta, itsellä se ei ole näkyvissä ja mietin, ettei kai se ole fisteliin mennyt :eek:
 
Mulla oli seton 4 kuukautta ennen liftiä. Mulla se seton pyöri ainakin ympäriinsä, eli ihan omaa elämäänsä, ja oli välillä siellä fistelinn sisälläkin. Sit vaan pyöritin sen esiin :D
 
Jos mode voi poistaa ylemmän, niin laitan samaan ketjuun. Eli tarkennukseksi kauanko teillä on pidetty yhtä setonia kerrallaan paikallaan? Ja jos on vaihdettu, onko huuhtoneet vetyllä tai harjanneet fistellikäytäväharjalla? Ja onko vaihdot tehty anestesiassa (spinaali/nukutus)?

Lisäksi kokemuksia laserista, nimittäin erikoistuva lääkäri pohti, että periaatteessa saattaisi olla mahdollista tehdä suonikohjujen poistoon tarkoitetulla laitteella, jos löytyy oikea pää ja tehot. Tiedä häntä. Plus onko tietoa, missä muualla FiLACia käytetään kuin Seinäjoella?
 
Mulla siis ensimmäinen laitettiin 6kk sitten ja toinen 4kk sitten. Ei vaihtoja tai rassauksia. Ymmärtääkseni vaihtoja ei harrasteta enää jos ei ole erityisiä ongelmia tai lanka irtoaa ja aiheuttaa ongelmaa. Muuten vaan kaikki on mennyt pidemmän kaavan vuoksi kun toista käytävää ei alkuun löytynyt. Nyt vihdoin yritetään sulkua.
Itse keskustelin laserista lääkärin kanssa, mutta hän tuumasi, että siinä olisi useimmin ongelmaa että jää esittämään, mutta lupasi harkita asiaa kuitenkin. Joka tapauksessa ainakin lähdetään yrittämään liukuläppää.
Torstain jälkeen olen viisaampi mitä kaikkea tämä sulkuprojekti pitää sisällään:eek:
 
Nyt vihdoin yritetään sulkua.
Itse keskustelin laserista lääkärin kanssa, mutta hän tuumasi, että siinä olisi useimmin ongelmaa että jää esittämään, mutta lupasi harkita asiaa kuitenkin. Joka tapauksessa ainakin lähdetään yrittämään liukuläppää.
Torstain jälkeen olen viisaampi mitä kaikkea tämä sulkuprojekti pitää sisällään:eek:
Voisikohan olla hankala, jos on kaksi käytävää? Luulin, että tulokset olleet aika lupaavia, kun katsonut nopeasti tutkimuksia.

Mutta taidan esittää tuolle erikoistuvalle lääkärille, että ei kai meidän kannate yrittää parantavaa leikkausta Setonin asettamisesta vielä 26 päivän päästä, kuten nyt varattu aika osoittaa. Veti aika reilulla kädellä fistellikäytäväharjan kanssa, kun lähti fistulektomiasta lähes kokonaan parantuneen haavan kudos sen siliän tien ja kauhea kraatteri taas kankussa ja sitä itseään rupesi tulemaan ensimmäistä kertaa 8 vuotisen historian aikana fistellistä.
 
Moi,

Uusi perävaivainen ilmoittautuu jutulle.

Pitkä matka on kuljettu ja nyt kumilenkki laitettu paikalleen. Aiheuttaa enemmän kipua tällä hetkellä kuin yksikään paise, vaikka pahimmillaan paksu paiseiden armeija miehitänyt juosteen mukaisesti koko pakaran. En tiedä osuuko lanka johonkin hermoon vai mikä on, mutta koko ajan tuntuu kuin olisi golfpallo peräaukossa ja kipu jatkuu kivekseen ja reiteen. Koko pakara on puuduksissa. Saikkua sain aluksi leikkauspäivän verran ja kohta kaksi viikkoa voinut kuitenkin vain maata. Sain toki 6 tunnin acutassa odotuksen jälkeen sairaslomaa ensimmäisen viikon kärsimyksen jälkeen.

Nyt odotan seuraavaa operaatiota josta lomalle jäänyt kirurgi ei ehtinyt paljon kertoa, mutta laserilla tekevät jotain.. Osaako joku aavistaa mitä?

Luulen että ongelma kuitenkin alkoi jo 10 vuotta sitten kovasta kivusta peräaukossa, tai ainakin luulen niin että kyseinen kipu tuli rauhasen tulehduksesta joka hoitamattomana aiheutti paiseen pakaraan. Tämän patin sain kuriin paikallishoidoilla ja tilanne olikin rauhallinen sen jälkeen pitkään. Välillä pieniä paiseita jotka sai aina pois paikallisilla hoidoilla. 4 vuotta sitten paise pakarassa kasvoi ja kasvoi enkä saanut sitä tyhjennettyä.. lääkäri yritti neulalla tyhjentää. Ei tyhjentynyt ja passitti kotiin odottamaan että korjaantuu. Miehekkäästi päätin hoitaa vaivaa itse, ja tyhjensin steriilillä neulalla paisetta aina kun sieltä sai jotain ulos. No välillä se oli poissa ja aina tuli takaisin ja paise samalla siirtyi alemmas.. Aina kun se siirtyi, tunsi pakarassa kuin jokin olisi revennyt. Lopulta patti jäi välilihan kohdalle, siitä saakka olen käynyt sitten yliopistollisessa (n. 3 vuotta). Tänä aikana on diagnosoitu hikirauhastulehdus ja pyritty hoitamaan sitä (hs tauti). Sitten onki vuorotellen kukin työntänyt soundinsa välilihastani ja todennut että peräaukon suuntaisesti menee 5cm syvälle. Nyt kaksi vuotta sitten sitä hoidettiin fistelinä, mutta ei löytynyt toista päätä peräsuolesta vaikka pierut välillä meni sinne välilihan seutuville, oli jostain ne sinne meni. No tästä sitten päättyi gatstrokirurgian hoitojakso ja onneksi sain kuitenkin jatkaa hs taudin hoitosuhdetta ihotautipolilla. Nyt pari vuotta edellisen leikkausyrityksen jälkeen kävin ihotautilääkärillä taas kun piti jäädyttää tuo onkalo.. Tällä välillä oli ilmeisesti unohtunut että onkalo on syvä, mutta taas soundilla tutkimalla vuorotellen lääkärit päättivät että tämä ei olekaan hs taudin paise, vaan Fisteli. No siitä sitten takaisin gastrokirurgille ja leikkaukseen laittamaan kumilenkki paikalleen. Eli nyt päästiin tähän kohtaan minun tarinaa mistä aloitin.

Koko homma on tähän mennessä ollut niin epämääräistä että pelottaa koko leikkauksen tarpeellisuus. Ja että onkohan kirurgit nyt huomioinut että kanavisto voi jatkua pakaraan saakka, kun sieltä se patti lähti.. Tämä on unohtunut kaikilta kirjoittaa potilaskertomukseen. pelottaa kun leikkaava vaihtuu koko ajan ja kukaan ei ole vielä kirjoittanut oikein mistä tämä lähti. Kaikissa teksteissä lukee että korjataa yksiaukkoista fisteliä peräsuolen ja peräaukon vierustan välissä.. Että mitähän tapahtuu jos sieltä löytyy juosteita enemmänkin.

Vähän on avuton olo. Ei tiedä pitäiskö leikata vai ei ja paraneeko tämä vai pahenee. Vai mitä tässä tapahtuu. Niin monta avattua diagnoosia, niin monta asiaa jotka on mielestäni unohdettu, jotta diagnoosin piirteet täyttyvät. Tyytyväinen että se sisäaukko löytyi kuitenkin, niin kai tässä muuten oikeaa vaivaa hoidetaan paitsi sen juosteiden laajuudesta epäilen että leikkaavalla on tekstien perusteella väärä käsitys.

Nyt kun vaan saisi kivut pois että pystyisi edes ajattelemaan kunnolla. Onko jollain muulla tuo kumilenkki aiheuttanut kovaa kipua? Lääkärit meinaa ettei pitäisi aiheuttaa.
 
Mitkä ihmeen lääkärit sua Mikkor on hoitanut?! Noilla taustatiedoilla olisi ehdottomasti pitänyt päästä magneettiin, jossa yleensä selviää onko suoliyhteys, tosin monta kertaa koko tilanne selviää vasta setonin laiton yhteydessä. Ja sua olis kyllä pitänyt hoitaa edelleen gastron puolella.

Ne patit ei lähde pakarasta vaan yleensä peräsuolesta. Siellä on saattanut olla pieni haava, joka on tulehtunut ja siitä lähtenyt "syövyttämään" kudosta kohti lähintä ulostuloaukkoa eli siis pakaraa. Toisin sanoen kun se patti on ilmestynyt pakaraan niin fisteli on ehtinyt muhia jo kauan. Mutta vaikka ei olisi yhteyttä peräsuoleen niin ei se tulehdus sieltä lähde ellei tulehtunutta kudosta poisteta.

Mun gastro sanoi, että leikkaus on ainoa hoitokeino. Kuollut kudos pitää poistaa (mulla oli kuukausia iso avohaava pakarassa), käytävän pitää kuivua ja sen jälkeen voidaan yrittää sulkua peräsuolesta. Mun hoito oli Lift-leikkaus, joka onnistui ekalla kerralla, tosin uusiutuminen on yleistä. Tikit repeää helposti jos esim. vatsa menee ummelle, joten leikkauksen jälkeen on tärkeää pitää suoli toimivana, Mutta ilman leikkausta et kyllä tästä vaivasta pääse eroon.

Pyydä kunnon kipulääkitys nyt ja varsinkin leikkauksen jälkeen. Itse olin melkeen kivuton kaikkien toimenpiteitten jälkeen, koska pyysin kunnon tropit. Ei kannata pelätä, tästäkin vaivasta voi parantua :)
 
TAYS on hoitanut. Toki tässä omat haasteensa kun ihotautilääkäri tätä aloitti hoitamaan ja hänen diagnoosi oli hikirauhastulehdus. Magneetti otettiin ennen ensimmäistä leikkaus yritystä, mutta kun leikkausaika vihdoin tuli, niin ei sieltä löytynytkään sisäpäätä. Tähän loppui hoitojakso ja vaivaa alettiin jälleen hoitaa hikirauhastulehduksena. Kunnes ihopolilla piti alkaa jäädytyshoito ja siinä vaiheessa ihotautilääkäri alkoi epäillä diagnoosiaan kun magneetissa kuitenkin näkyy se 5cm onkalo peräsuolen suuntaisesti. Ja tästä palasin takaisin gastron hoitoon.

Nyt siis laitettiin ensin lanka. Kipu oli kova ja kävin siihen apua pyytämässä. Sainkin kipulääkkeet acutan ensiavussa, mutta en vieläkään tietoa mistä se johtuu. 20 sekunnin lääkäriaika 6 tunnin odotuksen jälkeen ja takaisin kotiin epätietoisena onko tila vaarallinen. Samalla varmuuden vuoksi kaksi päällekkäistä antibioottikuuria. Noh. Ei sitten ollut tulehdusta, joten lopetin antibiootit ja tungin väkisin gastron polille apua hakemaan. Sillä hetkellä päivystävä gastro nappasi langan pois ja kipu helpotti heti. Olinkin hetken tyytyväinen kunnes sain seuraavana päivänä puhelun kirurgilta jonka piti seuraava leikkaus tehdä. Hän sanoi että lanka pitää saada takaisin.

Sen verran kun olin saanut ristiriitaista hoitoa päätin mennä yksityiselle fistelielspertille. Joka tuikkasi toisen käden ahteriin ja sondin välilihasta sormeaan vasten ja totesi että on tosi selkeä reikä.. Mutta että on melko leveä, ja epäili että mahtaako arepeutua kunnolla. Hän sanoi että suositukset seton langan käytölle ennen leikkausta olisi viikkoja ja että paras olisi jos se saisi olla pari kuukautta paikallaan ennen leikkausta.

Noh.. Nyt on laser 28pv kesäkuuta, ei seton lankaa, ja kaasut puskevat mieluummin Fisteli kautta kuin peräaukosta.. Ehkä kakka myös, en tiedä.. Kipua ei ole, mutta nyy olenkin enemmän huolissani että miten leikkaus onnistuu. Yksityinen sanoi että epäonnistuminen ilman sitä edeltävää seton vuodatusta on lähes varmaa, etenkin kun käytävä on leveä.. Arpeutuminen ei tapahdu.

Eli nyt varmaan paras mennä takaisin saliin, jossa seton laitetaan. Pikku esilääkitys niin menee ilman puudutusta (sondi meni helposti läpi).. Sitten sanoa että siirtää leikkaus aikaa eteenpäin ja antaa kasan kipulääkkeitä odotusajaksi.

Kiitos vastauksesta ja kannustuksesta, ei tässä muuta aihtoehtoa ole kuin eteenpäin... Ja mukava kuulla että sinulla leikkaus on onnistunut ja tästä on itselläkin toiveita päästä normaaliin elämään.

Suurin ongelma tässä oli että kukaan ei kertonut onko kipu vaarallista, mitä ollaan tekemässä ja miksi.. Epätietoisuus kalvoi vähintään yhtä paljon kuin kipu, tai ainakin luulen niin. Nyt jaksaa taas kun Maksullisella lääkärillä oli aikaa kertoa miten asia etenee ja mitkä on riskit/mahdollisuudet.
 
Toi on oikeesti niin hanurista (kirjaimellisesti!), ettei tietoa heru ja pompotellaan paikasta toiseen. Monta juttua olen täälläkin lukenut siitä, että kukaan ei kerro mitä tehdään ja miksi. Mulla siis ilmeisesti kävi satumainen tuuri, että sattui gastrokirurgi, jonka luona vierähti välillä 1,5 tuntia (sorry seuraavat potilaat....) kun hän piirsi mulle kaavioita miten fisteli menee ja jos uusiutuu, niin mihin suuntaan fisteli sitten lähtee kulkemaan jne, :D

Kipu ei mun mielestä ole vaarallista, siellä vedetään kuitenkin niin paljon auki, että kun johonkin hermoon sattuu niin avot! Ja kahdet antibiootit oli mullakin molemmissa operaatioissa, koska bakteerit jyllää tolla alueella. Mullakin oli seton siis 4 kk sillä ajatuksella, että märkä pääsee mahdollisimman paljon pois fistelistä ennen sulkemista, joten uskoisin, että uusi seton on hyvä ratkaisu.

Tietysti riippuu kuinka leveä sun fisteli on, mutta yllättävän hyvin isotkin kraaterit umpeutuu. Mulla siis liftissä ommeltiin reikä peräsuolesta kiinni ja sitä fisteliä laajennettiin, niin että kaikki huono kudos saatiin pois. Eli mulla oli useamman kuukauden sellanen kahden kolikon kokoinen reikä ahterissa. sitä sitten suihkuttelin 8-10 kertaa päivässä ja sieltä pohjalta se pikkuhiljaa lähti kasvamaan umpeen. Kuulostaa pahalta, mutta ei sattunut ja melko normaalisti sen kanssa pystyi vähän ajan kuluttua elämään. Tosin olin silloin työttömänä niin ei pystyin makoilemaan sohvalla berberi paljaana saamassa ilmakylpyjä ihan vapaasti ;)
 
Taas ihan pihalla mitä tapahtuu. Ainakin alan uskoa että tähän tuskin kuolee ... Mutta on tämä vähän huvittavaakin. Maanantaina yks ottaa langan pois, iha erityisesti vielä kysyin että vaikuttaako tämä jatkohoitoon ja meinas että kyllä se varmaan tuon pari viikkoa pysyy auki. Ja että laita ruutalla vettä sisään aukosta niin huutelu on kunnossa. Ja heti seuraavana päivänä soittaa toinen että onko se lanka nyt menty ottamaan pois, että se on saatava takaisin ... Hoidon suunnittelijan piti olla yhteydessä, mutta eipä kuulu mitään. Onkohan unohtunut.

Pitää varmaan itte soittaa ja sanoa että joku voisi pistää langan takasi ja kipulääkettä mukaan ja kotiin muutamaksi viikoksi odottamaan. Tai en mä tiedä. ainaki viimeinen lääkäri oli kovasti sitä mieltä että lanka pitää olla.. Ja tämän foorumin perusteella ei ole ainoa mielipiteensä kanssa.
 
Pitää varmaan itte soittaa ja sanoa että joku voisi pistää langan takasi ja kipulääkettä mukaan ja kotiin muutamaksi viikoksi odottamaan. Tai en mä tiedä. ainaki viimeinen lääkäri oli kovasti sitä mieltä että lanka pitää olla.. Ja tämän foorumin perusteella ei ole ainoa mielipiteensä kanssa.
Ei muuta kuin lankaa tunneliin ja vähintään neljä viikkoa siellä, sitä ne ainakin laserissa suosittelee markkinointi yms. materiaalissa. Itse siirsin 27.6. päivältä leikkauksen elokuulle, koska a) täällä ei vieläkään oo sitä Laseria (vaikka talvella mainostettiin sen tulemista) ja b) alle neljä viikkoa tuntui lyhyeltä ajalta parantua setonin laitosta. Tänään lopetin myös sorbactin käytön - enkä oo varma oliko se järkevää. Mulla siis tehtiin huhtikuusa fistulotomia, joka parani täydellisesti - mutta nyt se harjaus vahingoitti sitä kudosta ja haavapohja oli taas aika syvä. Haavapohja lähti nousemaan, ja nyt yhdestä kohtaa se on kasvattanut kudosta yli ihotason reunoiltansa (hypergranulaatio?). Tästä syystä päätin Sorbactin lopettaa, kun pohja oli suhteellisen korkealla jo, mutta pitänee konsultoida terveyskeskuksesta, että rapsuttaisiko ne tuota kyretillä ja miten jatketaan hoitoa.
 
Huomenta:) kyllä juu se lanka on välttämätön paha ja itse olen kipuillut ihan järkyttävästi koko tän rumban ajan, etenkin lankojen kanssa (sain niitä ihan kaksi!) ja mulla tulee ensikuun lopussa vuosi tätä p***** täyteen. Kunnon lääkettä vaan, niin pystyy edes jotenkin elämään. Toki pitää muistaa, ettei saa itselleen mitään lääkeriippuvuutta tilalle jos pitkään syö vahvoja lääkkeitä. Ensin kolme paiseen avausta ja sitten parit langanlaitot ja nyt reilu viikko sitten ensimmäinen sulkuyritys (en saanut laseria vaan kikkakolmos läppä ja pikkusormen mentävä ja syvä reikä välilhaan). Hu loppuu ab ja saakeli että pelottaa. Ilma tulee ainakin vielä tuolta peräsuuttimesta kuten kuuluukin, ennen tuli jostain ihan muualta. Kipulääkkeitä palaa ja vessassakäyminen on helvettiä, mutta kuten sanoit, tähän ei kuole....:cheer: