Suomeksi

Qitti, olet oikeassa, niin oikeassa, kiitos lohduttavista sanoista. Eihän tässä auta muu, kuin pitää pää kylmänä ja keskittyä muihin asioihin.
Huomenna soitto tk:hon ja kysyn kuitenkin, että oisko hyvä vaihtoehto mennä haavahoitoon kuitenkin, jos tuo yksi sinus saataisiin edes asettumaan ja siellä sais asiantuntevan ja steriilin hoidon sille.

Ikävä kuulla hiivasta :( nuo käsikaupan lääkkeet on kyllä kalliita ja oot oikeassa noista lääkkeistäkin, vaikka niitä välillä itsekkin epätoivoissani kaipaan, jos ne ees vähän vähentäisi noita vuotoja, mutta tiedänhän minä, ettei ne auta.
Ja toi hiiva ja muut jäkivaikutukset on mulle myös tuttuja. Silloin kun viimeksi tämän vaivan kanssa kärvistelin, niin silloin söin niin monta vahvaa antibioottikuuria, että hiiva oli todellakin tuttu ja muutenkin limakalvot ei ole mulla koko kehossa palautuneet oikeen normaaleiksi ja mahan toimintakin muuttui tuolloin pysyvästi. Toivottavasti saat pian helpotusta kuitenkin lääkkeistä!
 
MOikka JOOPO. Sen verran oon täältä oppinu, että se liukuläppä on kipein kaikista vaihtoehdoista ja ettei se välttämättä auta. Liftiin mun pitää itekki viel tutustua, mutta siinä kivut kai jotekin hallittavissa ja tuo opertaation on kai helpohko uusia jos eka ei onnistu.
 
Kuulostaa Qitti kyllä niin turhauttavalta ja jotenkin saa semmoisen välinpitämättömän kuvan, kun asiat hoidetaan tuolla tavalla. Hoidetaankohan mua nyt ihan tosissaan? Varmasti hoidetaan, mutta itselle ainakin tulee melko epävarma olo kaiken muun lisäksi.

Tännekin jäi Taysista kyllä paha maku suuhun. Kotiuttaessa hoitaja sanoi lääkkeiden olevan noudettavissa apteekista, koska sähköinen resepti. Housut veressä menen sinne apteekkiin, niin eihän siellä mitään reseptejä ole. Soitella Taysiin, että ei näy mitään reseptejä. Pahoittelevat, että ovat unohtaneet ja kysyvät mitä lääkkeitä tarvitsen? Sanon että ei harmainta aavistustakaan, että eikö teidän pitäisi tietää, jos ne määräättekin. Lopulta 30min myöhemmin saan lääkkeeni... No vahinkoja sattuu.
Epikriisin ja sairaslomatodistuksen piti tulla samalla viikolla postitse, koska niitä ei ollut lähtiessä antaa. Nyt viikko kotiutumisesta soitin Taysiin, että missäköhän viipyy niin kukaan tiennyt mistään mitään, eikä missään lukenut mitään? Sanoivat alkavan järestää asiaa ja tällä viikolla pitäisi saapua. Jotenkin tulee semmoinen olo, että onkohan sitä joku turhake kellä ei ole mitään oikeaa vaivaa, vaan tökkästään puukolla ja käsketään painua pois silmistä, näin kärjistäen. Vaikka kaikki tietää, että tämä on itselle kaikki kaikessa. Fyysisien haittojen lisäksi tälläinen alkaa syömään henkistä puolta todenteolla ja jos tälläinen nyt monta vuotta jatkuu, niin meikäläinen on kyllä jossain psykiatrilla.

Jankkislle paljon tsemppiä ja jaksamista lopputyön tekemiseen. Keskity pelkästään yhteen asiaan ja tähän päivään. Jos tuntuu, että voimat ei jaksa kaikkea niin pitää maltaa olla vaan eikä syyllistää siitä itseään. Ei kukaan kestä mahdottomia, eikä se ole heikkoutta. Nyt koetellaan, mutta kyllä se aurinko ihan varmasti alkaa sieltä paistamaan kirkkaampana kuin koskaan eikä muistoksi jää lopulta kuin muutama arpi berberiin ja henkisesti 100 x vahvempi sinä.

Peräpään Pirkko: Onko tuolla Liftillä joku toinen nimi? Kun en puhelimella ainakaan löydä oikein mitään infoa siitä. Tosin oon melko palikka etsiin.
Tämä liukuläppä on kyllä osoittautunut nyt melko kivuliaaksi. Viime yönä särki niin kovasti, että ei tullut nukuttua. Verenvuoto on kyllä vähentynyt, vaikka sitä vieläkin vähän ropisee. Silti vahva usko että tällä tämä vaiva selätetään! :) Ja pakkohan se on uskoa. Eikö tämän uusiminen ole melko mahdotonta?
Mitäköhän sitten tehdään jos tällä ei onnistu?
 
Terveppä vaan!

Tullut näitä juttuja jonkun verran luettua niin ajattelin sitten liittyä joukkoon.

Mr. S.P. Patin lyhyt historia:
Itsellä ollut SP vaivana 2011 vuodesta asti. Silloin se ensimmäisen kerran nosti päätään, tyhjeni itsekseen ja vaipui hiljaiseloon muutamaksi vuodeksi. Piece of cake. Ei vaivannut mieltä, luulin että se oli siinä se vaiva.

Aloitin toimistohommissa 2013 kesällä ja tuskin on sattumaa, että 2013-14 vuodenvaihteen aikoihin patti teki paluun. Tuo persläpi äityi niin pahaksi, että tuli kierrettyä lekuria jos toista, syötyä antibiootteja ja oltua tökittävänä (yksi jopa tökkäsi neulan sinne ja yritti imeä tyhjäksi) ennenkuin löytyi joku joka asiasta tiesi edes vähän enemmän kuin minä. Sattui vielä olemaan kirurgi ja hän sitten heti vaivan nähtyään (patti oli silloin pahasti tulehtunut) aukaisi patin ja tyhjensi aarteet sisältä. Tällä selvittiin iloisesti miltei vuosi eteenpäin.

Viime jouluna tuo alkoi kuitenkin taas vähän kutitella ja hieman tulehtuikin. Kävin samalla kirurgilla ja hän määräsi antibiootteja, jotka söin kiltisti. Samalla sain lähetteen leikkaukseen. Rauhoittui se niillä antibiooteilla hetkeksi, tammikuun aikana kuitenkin ärtyi taas. Nyt jätin antibiootit syömättä kun ei niistä näyttänyt pitkäksi aikaa iloa olevan ja sivelin sen sijaan Fucidinilla. Jälleen rauhoittui (tosin selkeä patti tuntunut pitkään, ei vain ole kipeä) kunnes taas viime viikonloppuna alkoi niitä tuttuja tuntemuksia tulla. Sipaisin varmuudeksi Fucidinia eikä tuo ole kipeäksi tullut. Selkeästi siellä kuitenkin jotain tavaraa on, sen verran on patti koholla.

Tosiaan pitäisi nyt torstaina mennä silvottavaksi. Saa nähdä kuinka äijän käy. Tosin huonoa lupaa täältä luetun perusteella, harvemmin on kellään mennyt kerrasta putkeen. Toivottavasti tähän on syynä se että nämä onnekkaammat yksilöt, joilla vaiva on lähtenyt kerrasta, eivät tänne viitsi kirjoitella..itse kuitenkin ajattelin avata pelin jo ennen leikkausta ja vähän päivitellä miten toipuminen menee. Tämän on melkeinpä velkaa, koska itse on tätä kautta paljon tietoa ja sitä kautta apua vaivan kanssa elelyyn saanut :)
 
Hei
Olen 21 vuotias nuori nainen, ja minulle iski tämä vaiva tuossa viikko sitten. Ensimmäisenä ajattelin että häntäluu olisi ärtynyt pyöräilemisestä, kunnes 5 päivän jälkeen havaitsin pahkuran siinä pakaravaon yläpäässä. Noh 6 kivuliaan päivän jälkeen, lähdin sitten lääkäriin. Lääkäri tarkasti asian ja ei puhkaissut sitä eikä varsinaisesti kertonut että mikä pahkura on vaan antoi antibioottikuurin (Kefexin) nyt on ollu oikein tuskainen olo ja panacodilla ja ibumaxilla olen saanut kipua laantumaan, paise kumminkin on kasvanut ja aloin tässä miettimään että pitääkö minun soittaa lääkäriin että puhkovat sen? Vai pieneneekö se antibiioottien myötä? (en itse pidä puhkomis ajatuksesta) Kovat tuskat on ja kiva tietää ja lukea että muutkin ovat kärsineet tästä vaivasta. Ajattelin liittyä tänne myös koska täältä löytyy tukea minulle tästä vaivasta, ihmisiä jotka eivät naura asialle.
 
Heippa Norppa! Tervetuloa joukkoomme. Itselläni aikanaan ensimmäistä paisetta koitettiin hoitaa ensin Kefexinillä, sitten Metronidazolella, sitten yhtäaikaa molemmilla. Paise jatkoi kasvamistaan, kunnes tilanne oli jo sellainen, ettei istumisesta tullut mitään ja kuume nousi niin korkealle, että oli paise oli pakko leikata. Kuulostaa nyt ikävä kyllä siltä, etteivät antibiootit tuohon sinun vaivaasi tehoa, joten kannattaa olla yhteydessä lääkärille, jos paise on "valmis", niin operoivat sen luultavasti samantien. Peukut pystyyn!

Tervetuloa myös Pörröperse (kiva nimimerkki :D ) Miten leikkaus meni?
 
Kiitos paljon Qitti!
Viime yönä poikaystäväni lähti viemään minua päivystykseen, tulehdusarvot olivat huomattavasti koholla ja kuumettakin oli, minulta otettiin verikokeet ja sitten paikallispuudutuksella (Sattui muuten ihan kamalasti, varmasti odotushuone kuuli voimasanani)
Ja nyt on paine pois pepusta :) Nyt vaan odottelemaan huomista, minulle vaihdetaan se joku ihme "verkkoside" ja syön antibioottikuurin loppuun, eiköhän tämä tästä! Inhottava vaiva, ja toivon kaikille pikaisia paranemisia :)
 
Norppa, hyvä että olo helpottui! :)

Itse olen aina vaatinut nukutuksen ja jokakerta olen sen saanut. Tosin omat paiseet olivat niin syvällä (vaikuttikohan asiaan?), että niitä ei päältäpäin tunnusteltaessa tuntenut. Olen nykyään niin tarkka ahteristani, että ylimääräisiä kipuja en suostu kärsimään. :p
 
Tervetuloa Norppa ja Pörröperse! Kerrohan Pörrö tosiaan kuulumisia, miten leikkaus meni!
Ja Norppa, tää on tosiaan kyllä vaiva, että ei hirveesti tee mieli huudella. Lähimpien kanssa voidaan tästä kyllä suoraan jutella ja oma poikaystävä tosiaan tänään vaihtoi mulle tuonne takalistoon siteet ja sorbact nauhan, että pärjäili viikonlopun yli. Onneksi on tollainen mies, joka suhtautuu asiaan näin rennosti, eikä arkaile tai nyrpistele nokkaa. Kyllä ois saattanut moni poika juosta karkuun. ;)

Jopoo, kiitos tsempeistä! Hieman on työ edennyt tällä viikolla, mutta just laitoin toimeksiantajalle viestin, että työ ei todennäköisesti tule valmistumaan tänäkeväänä. Onneksi valmistumisen ohjeaika on ensi jouluna, ettei ainakaan yliajalle pitäisi tämän mennä, vaikka nyt vastustaa. Luulen ja uskon, että kun pääsee sinne kirurgian polille, niin on viisaampi tän asian kanssa. Silti harmitti ja vähän hävettikin laittaa se viesti. :( Nyt ei vaan meinaa tän beban takia pysyä kasetti kasassa. Ruoka ei maistu ja unet kortilla.

Tuollapa taas juurikin edellisen paiseen vasemmalla puolella tuntuupi painetta, että saapa taas nähä mitä sinne tulee. Sitä se hoitaja kyllä perjantaina uumoilikin, että siinä tuntuu kovemmalta, kuin oikealla puolella, mutta toistaiseksi ei mitään näkyvää. Onneksi huomenna taas hoitajalle. Ihmetyttää kyllä, että miten tämä näin lyhyessä ajassa alkoi näin kovasti kipuileen ja lykkäämään paisetta paiseen perään. -_-'' Osuvasti hoitaja sanoikin, että tää on vaan tämmöstä tulen sammuttelua siihen asti, että pääsee sinne polille. Pelottaa vaan, että mikä saatanan kartta tuolla on jo. Toisaalta ite arvioisin ton alueen suuruudeksi semmosen 10 cm, hirvittää vaan, että paljonkohan siellä niitä käytäviä jo on. Noh, ei varmaan passaa alkaa niitä liiaksi ajattelemaan.
 
Käympä minäkin päivittelemässä tilannettani pitkästä aikaa. Gastrokirurgilla käyty ja kipsauttivat sieltä leikkausjonoon Tayssiin. Toukokuussa pitäisi vihdoin päästä leikkaukseen. Paise käytävineen on viettänyt hiljaiseloa viimeviikon influenssaan asti. Sitten se ärtyikin taas, hieman oon saanut pihkavoiteella rauhoitettua, kylmästi vaan voidetta käytävään.
Fistelikäytä kulkee ilmeisesti ihan tuossa ihon alla JOS ei ole tehnyt yllärikäytäviä syvemmälle, selviää vasta sitten leikkauksessa kuulemma. Setonit laittavat jos näin on tapahtunut. Lääkäri kokeili työntää vanupuikkoa käytävään mutta eihän se sinne mahtunut..
 
AssPessi: Hyvä, kun olet nyt leikkausjonossa!

Itse toivon kyllä omaa leikkausta esim. NOPEASTI. Joo, eli oli se vasen jomotus myös uusi ongelmakohta ja nyt sielläki 1,5cm reikä ja ilmeisesti puhjennut viimeyönä. Nuo kaksi vanhempaa tapausta tosiaan yhtyvät toisiinsa, eli siellä semmonen kaksi exittinen käytävä. Varmaan toi kolmaskin jollain tavalla yhteydessä niihin. Tänään vuosi kuin seula, tai kuulemma ei hoitajan mukaan mitenkään ihan kamalasti, vaan toi sidos saa näyttämään siltä, varsinkin, kun kudosnestettä mukana ja kun aamulla pidesuihkulla se lappu kastui vähän.

Kuitenkin sitä mieltä, että pitäs jaksaa sinne kirurgille asti; alueet näyttää siistiltä, vaikka vuotaakin ja vuoto ei ole mitenkään haisevaa eikä mätäistä. Lääkäri, joka lähetteen lykkäsi sinne polille jo sillon totesi, että tossa olisi kolme ongelmakohtaa. Jospa ne olisi (koputetaan puuta) nyt sitten tossa puhjenneina, niin näillä mentäs sinne leikkaukseen asti.

Omiin tuntemuksiin pitäs kuitenkin kuulemma luottaa. Alaselkää välillä kuumottelee, mut muuten ei kipuja, varsinkaan kun nuo puhkeaa.

Huomenna sitten sotasuunnitelmat, että perheen ja poikaystävän avustuksella selviäisi nuo pääsiäisen pyhät ja pääsisi juhlistamaan ensimmäisen kummipojan nimijuhlia.
Onkos muilla pääsiäissuunnitelmia? Nauttikaahan pitemmistä vapaista te, joilla töitä riittää arjessa :)
Oma arki kyllä niin menee tän sairauden murehtimiseen, mutta kyllä siitä lopputyöstä sain hyvää palautetta, vaikka verkaisesti se onkin edennyt.

Oikein hyvää pääsiäistä kaikille!
 
Mulla on nyt aikalailla kuukausi viimesimmästä operaatiosta. Aukaistu fisteli sinnikkäästi erittelee ja välillä ruutaa verta hetj kunnolla. Tt-lääkäri jatkoi sairaslomaa parilla viikolla, toiveissa sitten töihin paluu.
Oli sitten tullut sairaalasta kirje,ett mut on laitettu leikkausjonoon. Taitaa vaan olla huti tuo kirje,koska mulle ei ole suunnitteilla mitään leikkausta. Sulkijalihaksen korjaus piti olla vasta joskus hamassa tulevaisuudessa :confused: Työnantajan huumori on jo muutenkin ihan lopussa mun kanssa, jos tähän saumaan tulee taas töihin paluu ja sitt kohta taas saikkua,niin kyllä kuuluu.
Mä itse kyllä sitä mieltä,että tämä mun homma on kaikkea muuta kuin selvä. Ei tuo fistelin erittäminen kovin parantuneelta kuulosta. Pitää varmaa varata tk:hon haavahoitajalle aika ja saada hänen mielipide asiaan.
 
Hei
Päivittelen vähän tänne mitä tässä on tapahtunut ja sitten vähän kysymyksiä!
Joka päivä täytyy nyt käydä vaihtamassa sitä sorbect nauhaa terveyskeskuksessa, ja minun mielestäni se on älyttömän hankalaa itse aamulla ottaa pois, nyt pari kertaa hoitaja joutunut hoitamaan sen.
Muuten todella hyvin on parantumassa! Nyt vähän kysymyksiä

Kuinka todennäiköisesti tämä vaiva uusiutuu?
Oletteko saaneet kelalta/sossulta rahallista tukea tämän vaivan kanssa? (
Olen opiskelija ja minulla ei esimerkiksi oikein ole varaa itse ostella noita sorbect- nauhoja)
Ja ihan yleisenä kysymyksenä että mistä tämä vaiva johtuu?

Ajattelin näitä teiltä kysellä, koska lääkäreiltä en oikein kunnollisia vastauksia saa.
Oikein hyvää pääsiäistä!
 
Norppa:

On totta, että lääkärit todella paljon mumisee vain tämän vaivan kanssa ja kaikilla on vähän omia käsityksiä siitä, miten tätä tulisi hoitaa ja mistä se johtuu. Viimeisin lääkäri vain totesi mulle, että jotkut ovat näille alttiimpia kuin toiset. Muita syitä on istumatyö, huono hygienia, perinnöllisyys ja oisko ollu jotku sairaudetkin, joiden oireena voi tämä olla. Itsellä perinnöllinen. Joskus tälle ei vaan ole sen suurempaa syytä.

Itsellä uusiutui n.1o vuoden viiveellä, tai sanotaan näin, että varmaan uusi heti, mutta oli oireeton kokonaan 8 vuotta ja lähes oireeton 10 vuotta. Olen kuullut paljon, että on uusinut mutta toisaalta taas myös hyvin on monella parantunut. Tosin riippuu varmaan todella paljon siitä, miten eka leikkaus on hoidettu. Mulla kursittiin vaan beba sillon kiinni ja jäi sitten tuonne kuitenkin pohjaan jotain muhimaan ja nyt uusi vaiva kirjaimellisesti vanhan leikkaushaavan mukainen/sen päällä. Uusiminen kuulemma radikaalisti vähenee 30 ikävuoden jälkeen. (Tätä itse kyllä rukoilen, että näin olisi). Joillakinhan tää ei juuri koskaan oireile, jolloin ei tarvitse leikkaushoitoa/aktiivista hoitoa ollenkaan.

Näihin toki tosi hankala vastata, kun tuntuu olevan niiiiiin yksilöllinen sairaus.

Olen myös opiskelija ja en taida ees Kelalta kehdata kysyä, että voisko se korvailla, koska sitten saattaa olla, että tipahtaisi leikkauksen jälkeen jopa sairaspäivärahalle ja se on kyllä paljon huonompi, kuin opintotuki ja silloin saa suorittaa vain 3 op / kk. (Tämä ei välttämättä ole absoluuttinen totuus, mutta kävin tuossa kuuntelemassa vähän tukiasiaa ja kesäopintotukiasiaa viime viikolla ja tuli esille myös mm. sairaana opiskelu, toisaalta eihän tämä sairaus sinänsä estä opiskelemasta, mutta en sitten tiedä miten tollaisten korvausten laita on. Voisiko kelan sivuilta löytyä selkoa?). Plus en tiedä onko sairauspäivärahan kanssa mahdollista nostaa opintolainaa. Itse aion opiskella kesän ja nostaa tuen sekä lainan, sillä minulla on onneksi tähän mahdollisuus. Työttömänäkään kela ei tunnista ns. sairasta työnhakiaa, joten tämä itselle paras vaihtoehto.

Itsellä onneksi tähän asti olen saanut hoitotarvikkeet tk:sta ja siellähän sitä sitten haavaakin mennään hoidattamaan leikkauksen jälkeen. Vielä ei ole laskua tuosta hoidosta ja tarvikkeista näkynyt, olen siitä todella kiitollinen. Joka päivä myös käyn siellä vaihdattamassa langat yms ja samalla tuota seuraillaan, ettei pahene kunnes pääsen sinne kirurgian polille. Nyt sain hoitotarvikkeet pääsiäisen ajaksi sieltä mukaan.

Itse tuumin kyllä jo kesää ja kuinka sitten käy haavanhoidon, kun lähi tk menee kiinni. Tosin mistäpä minä tiedän, pääsenkö ennen kesää edes leikkaukseen. Tosin sanoin jo tässä vanhemmille, että otan sitten vaikka pankkilainan ja leikkautan ton yksityisellä, jos ne meinaa, että tän kanssa pitäisi pärjätä vielä yhtään pidempään.
 
Päätin vihdoin kirjoittaa tänne omista kokemuksistani, josko siitä olisi apua joillekin kohtalotovereille. Tässä hieman taustaa, mutta hyppää tarvittaessa suoraan loppuun, sillä vinkit ovat tässä postauksessani se pääasia. Tämä ei kuitenkaan ole mikään maksettu mainos.

Olen 35-vuotias, hieman tuhdissa kunnossa (BMI 29), työkseni istun tietokoneella, hikoilen huomattavasti ja olen karvainen - toimiva resepti myös SP-ongelmille. Pakaravakoni haavautui usein, etenkin kun tuli harrastettua rankempaa liikuntaa, mutta en kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota. 8/2013 sain ensimmäisen SP-patin. Oma työterveyslääkäri leikkasi sen auki ja laittoi Kefexin-kuurille. Kotihoitona oli lähinnä laittaa pakaravakoon "vauvatalkkia" yöksi, koska tuntui että vako hikosi ja hiertyi usein yön aikana. 11/2013 syntyi jälleen tulehtunut patti. Tällä kertaa kävin jollakin satunnaisella päivystävällä työterveyslääkärillä, ja hän päätti vain imeä patin ruiskulla tyhjäksi. Lievästi sanottuna kivulias operaatio. Kotiin viemisiksi tuli Kefexin + Flagyl (Metrodinatsoli) -kuurit. Jo 1/2014 patti uusiutui, eli nyt kolmannen kerran. Tässä välissä paise avattiin työterveydessä huolellisemmin ja tyhjennettin. Ja taas tuli Kefexin-kuuri. Lisäksi sovittiin, että käyn kirurgin konsultaatiossa leikkausarviota varten. Tähän mennessä olin jo löytänyt tämän foorumin ja hieman selvitellyt asiaa itsekin. Tapasin kirurgin jo 1/2014 lopussa, mutta lausunto ei herättänyt luottamusta: hän ei löydä ongelmia aiheuttavaa reikää. Eli koska kanavaa ei löydy, leikkaus olisi hakuammuntaa, jolloin operoitavasta alueesta tulisi iso. Lisäksi kirurgi oli kyllä kuullut ns. säästävistä menetelmistä, mutta selkeästi hänellä ei ollut kokemusta niistä. Hänen arvionsa leikkauksen mielekkyydestä oli 50/50 joten asia jäi minun päätettäväkseni. Minulla ei ollut mitään aikomusta antaa leikata "puolta persettä" auki ilman selkeätä näkemystä siitä mitä ollaan tekemässä, joten päätin että nyt otetaan aikalisä. Sain tältä foorumilta kaivettua parin suomalaisen kirurgin nimet, jotka harjoittavat ilmeisesti säästäviä leikkausmenetelmiä. Ajattelin, että yritän saada heiltä audienssin alkukevään aikana ja yrittää sitten järjestää itseni operaatioon sellaiseen laitokseen jossa he työskentelevät. Hoitopaikkansahan saa Suomessa nykyään - ainakin teoriassa - valita itse.

Tässä vaiheessa tilanne kuitenkin muuttui radikaalisti. Vaimoni on sairaanhoitaja ja hänellä on paljon kokemusta haavanhoidosta. Koska talkki oli osoittautunut tehottomaksi, päätimme vielä ennen leikkausoperaatioon hakeutumista koittaa erilaisia haavanhoitotuotteita pakaravaon suojana. Toimiva ratkaisu löytyi Mepitac-nimisestä kiinnitysteipistä (ks. http://www.molnlycke.fi/imevat-sidosten-kiinnitys/kiinnitys/mepitac/#confirm). Peseytymisen jälkeen kiinnitän päivittäin pakaravakoon n.5cm pitkän pätkän tätä teippiä. Teippi pysyy hyvin paikallaan ja se kestää hyvin siinä yhden vuorokauden. Pakaravakoni ei ole haavautunut kun olen tätä teippiä käyttänyt, eikä SP ole siten uusiutunut kertaakaan. Teippiä saa apteekeista. Se on huomattavan kallista, mutta toisaalta pidän tätä kustannusta mitättömänä siihen nähden, minkälaisia ongelmia tulehdukset ja niiden hoito aiheuttivat. Antibioottien jatkuva syönti on kaikille pahaksi, ja erityisesti itselle se aiheutti huomattavia ongelmia koska kärsin vakavista suolisto-ongelmista.

Mikäli kanavat ovat selkeästi auki, tämä teippimenetelmä ei varmaankaan ole sopiva tapa hoitaa vaivaa. Sen sijaan jos SP-vaiva ilmenee lähinnä vain ihorikon myötä, tai kanavat ovat huomaamattoman pieniä, suosittelen lämpimästi tämän menetelmän testaamista ennen radikaaleja leikkausoperaatiota.

Lisäksi olen työtuolin päällä käyttänyt nykyään rengastyynyä (http://www.hoivatuoterepo.fi/rengastyyny-p-363.html). Tästä saattaa olla apua paineen jakamisessa siten, että pakaravako ei pääse "repeämään". Tämä ei yksin kuitenkaan ole riittävä apu, koska ainakin minulla pakaravakoon syntyi haavauma jo muutama päivä sen jälkeen kun jätin teipin käytön kokeeksi pois.

Muistakaa akuuttivaiheessa myös tämä: käypä hoito -suositusten mukaan paiseen tyhjentäminen ruiskulla ja antibioottikuuri eivät ole oikea hoitotapa (tästä löytyy lyhyt tiivistys Terveyskirjastostakin: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00593#s3). Tulehtunut paise pitää aina tyhjentää avaamalla ja huuhtoa kunnolla. Tämän pystyy osaava lääkäri tekemään vallan hyvin normaalin lääkärikäynnin yhteydessä, eikä siis kyseessä tarvitse olla mikään suuri leikkausoperaatio. Antibioottikuuri tulee määrätä vain jos tulehdus todella tätä vaatii, ja se ei missään tapauksessa saa olla ainoa hoito. Tätä eivät kaikki lääkärit tunnu noudattavan.
 
Nyt uskalsin tänne tulla taas hetken hiljaiselon jälkeen vähän lueskelemaan ja kommentoimaan.

Tosiaan torstaina leikkaus ja paniikki on päällä. Leikkaus itsessään ei niinkään pelota vaan se mitä sen jälkeen taas on ja onko edes ohi vai uusiutuuko taas. Yhtään mitään ei pysty tekemään tällä hetkellä vaikka deadlined paukkuu. Onneksi proffat kuitenki ollu hyvin ymmärtäväisiä asian kanssa.
On vaan todella stressaavaa kun ei tiedä mitä on edessä ja laitetaanko vaan seton vai leikataanko vai mitä tapahtuu. En kyllä tiiä miten jaksan jos tulee vaan seton ja tietää että vielä pitää kärvistellä.

jankkis voin vaan sanoa ite tässä samassa tilanteessa lopputyön tehneenä että tsemppiä! Ihan kauheeta kyllä oli kun pitäis koneen ääressä istua päivittäin tuntitolkulla. Itse onneksi sain sen pois alta jollain tasolla kunnialla ja nyt vaan viimeset ponnistukset ni kesäkuussa ois valmistujaiset tiedossa.

Norppa itse sanoin ihan suoraan tk:ssa käytäessä että oon opiskelija ja rahallinen tilanne ei oo mikään paras ni ymmärsivät kyllä ja sain sorbactit sieltä.
 
Miten Lyylin leikkaus?
Onko teillä muilla koskaan jälkitarkastuksia leikkauksien jälkeen? Mulla 2 viimeisintä on vaan ollut noita fisteleiden aukaisuja ja mitään kontrollia ei ole sovittu. Tämä viimesin,joka auottiin reilu kuukausi sitten erittää yhä vaan.
Pitäis saada joku tsemppi päälle,kun meinaa usko loppua.
 
Moi! Sirkka, mulla on ollut leikkauksien jälkeen sovittuna jälkitarkastusajat. Poislukien setonien laitot, jolloin sovittiin seuraava leikkausaika. Toivottavasti pääset tutkittavaksi ja tilanteesi alkaisi helpottaa. Edellisen kirjoituksesi jälkeen minua on harmittanut todella paljon kun joudut olemaan niin paljon sairaslomalla :( Voimia! :hug: Pirkko, mulla oli ekan setonin kanssa hyvin helppoa mutta toisella kierroksella se oli melkein kokoajan kipeä. Kävelylenkit pystyi n.3kk ajalta laskelmaan varmaan yhden käden sormin.. Missään vaiheessa setonin kanssa siinä ei ollut tulehdusta vaikka epäilin sitä kerran jos toisenkin. Ainahan se tulehduksen mahdollisuuskin on olemassa, joten kannattaa seurata alkaako haava esim. erittää enemmän ja käydä vaikka näyttämässä sitä jossain tarvittaessa. Mutta minulla tosiaan pelkkä kipu ei vielä suoraan tarkoittanut tulehdusta. Itselläni on tämän kuun lopulla kontrolliaika. Haava on ollut melko ennallaan ja on näyttänyt samoja temppuja kuin ennenkin. Välillä kun iloitsee vähemmistä kivuista niin seuraavana päivänä se pistää sitten takaisin ;) Kaikille tsemppiä perähaasteiden kanssa! Kerro tosiaan Lyyli leikkauskuulumiset sitten kun jaksat :)
 
Hei!

Nyt tuntuu siltä, että on pakko päästä avautumaan jonnekin, ja onneksi vertaistukea on näemmä saatavilla. Eli siis tässä tarinani:

Olen "päässyt tutustumaan" sinukseen viime vuoden puolella. Ensimmäisen kerran jäljiltä onkalo jäi piilemään, ja kiusa palasi parin kuukauden kuluttua takaisin, ja samalla tiellä ollaan edelleen. Olen käynyt nyt yksitoista viikkoa sorbact-nauhan vaihdossa: alun kolme viikkoa kävin joka päivä, mutta nyttemmin "vain" joka toinen päivä. Eli yli 40 kertaa takana.

Kärsivällisyyteni alkaa olla todella koetuksella. Tuloksia (onkalon parantumista pohjaa myöten) ei ole tapahtunut lähes ollenkaan, sillä siellä se edelleen kaksisenttiä syvä kiusa piilee. Suuaukko on sen sijaan mennyt niin pieneksi, että nauhan vaihto on joka kerralla todella inhottavaa ja kivuliasta.

Viikonloput menee sairaalan päivystyksellä jonottaessa. Matka kotoa on sinne niin pitkä, että on pakko kulkea kalliilla paikallisbussilla. Tähän mennessä matka-rahaa on mennyt yli sata euroa - mikä voi kuulostaa pieneltä - mutta on köyhälle opiskelijalle suuri summa. Kelalta tai työkkäriltä ei saa minkäänlaista avustusta. Olen näin ollen sekä aikalailla vararikossa, että totaalisen väsynyt lääkärillä ravaamiseen kaiken muun elämän ohella. Häpeän vaivaa, mutta tuntuu että sitä pitää olla koko ajan selittelemässä kaikkialla.

Sinus pilonidaliksestani otettiin kuvat pari viikkoa sitten, ja pyydettiin lausuntoa iho-asiantuntijoilta. Ns. tuloksen piti tulla viime viikolla, mutta jostain syystä vastausta ei ole kuulunut. Huomenna aion kysellä taas uudelleen, sillä jotakin tässä pitää tapahtua, että pysyn järjissäni.

Onkohan leikkaus hyvä vaihtoehto? Näyttäisi vähän siltä, että onkalossa on jotain sinne kuulumatonta, sillä se ei vaan yksinkertaisesti sulkeudu. Jos sinus avataan ja sieltä poistetaan turha moska, voisinkohan päästä koko hommasta aiemmin eroon..? Toisaalta istumiskielto, arpi, ja koko toimenpide pelottaa. Entä jos tilanne ei parane, vaan pahenee? Kuulin, että leikkaushaavaa ei ommellakaan heti kiinni, vaan sama nauhahoitokin jatkuisi joka tapauksessa... :(

Tekstistäni tuli näemmä aika negatiivinen, mutta nämä ovat tämän hetken fiilikseni. Toivottavasti jollain teillä on auttava sananen jaettavana. Tsemppiä kaikille!
 
Top