Suomeksi

Tsemppejä kaikille persvaivaisille tasapuolisesti!

Tulin jakamaan toivoa - viimeisestä leikkauksesta (nro 19?) on nyt vuosi ja edelleen ollaan terveen kirjoissa! Perse kyllä muistuttaa olemassaolostaan laajojen arpikudosten kipuiluina ja muina mukavina ylläreinä, mutta tätä se nyt sitten varmaan on. Muutaman kerran oon kyllä ollu sydän kurkussa näiden "haamukipujen" kanssa, mutta toistaiseksi olleet vain niitä. Haavataitoksista en ole ihan kokonaan päässyt eroon - iho on edelleen todella herkkä ärtymään ja jos esim. hikoilee niin on syytä laittaa haavataitos, muuten on perse vereslihalla. Pyörän selkään en ole vielä(kään) uskaltautunut (kirurgi suositti mun tapauksessa jopa 3 vuoden odotusta), mutta muuten elämä on palannut mukavasti ennalleen. Viiden vuoden kärsimysnäytelmä ei kyllä unohdu koskaan... Läjäpäin voimia kaikille!!!
 
kynsi: kuulostaa kyllä todella pitkäkestoiselta vaivalta sinulla :( toivottavasti pian helpottaa! kun lukee varsinkin tuota ulkomaalaista foorumia, niin tuntuu, että leikkaustapoja on jopa useita. Tosi paljon tsemppiä ja positiivisia ajatuksia paranemisen puolesta!

NeitiS: kiitos kun tulit kertomaan, että tästä tosiaan voi parantua :) tulee oikeasti parempi mieli.

Täällä sitten huomenna (tiistaina) mennään kirurgin veitsen alle. Itse operaatio ei jännitä, lähinnä vaan lasketaan TJ:tä, että pääsee eroon tuosta sorbactista, joka alkaa jo toden teolla etoa. Paraneminen sen sijaan jännittää, toivoisin todella, että liialliset kipuilut jäisi ja haava arpeutuisi hyvin, ainakin ennen kunnon helteitä, jos niitä nyt on tänä kesänä luvassa! En myöskään olisi mielellään sairaalassa yötä, mutta tottakai ymmärrän, jos sinne pitää jäädä. Kotihoidon ansiosta onneksi nämä arjen kivut on olleet tosi lieviä viimeisen kuukauden. Toivon todella, että tästä se paraniminen alkaisi!!!
 
Ylihuomenna Kirralle. Lift. Toivottavasti kans tekevät sen; sillä miksikäs tää tilanne tästä ny muuttuis. Aina sieltä vaan jotain mätää tulis...Toivon pääseväni näistä kivuista ja vuodoista ja että voisin vihdoin palata mun normaaliin uimahallielämään.
 
Tänään on nyt sitten nukutuslääkärin ja hoitajan vastaanotto. Loppuviikosta leikkaus. Jännittää! Paise pysynyt hyvin rauhallisena, ei juuri edes mätää enää eritä. Toivon sydämestäni ettei ole tehnyt käytäviä syvemmälle :oops:

Jankkikselle tsemppiä tän päiväseen!
 
Last edited:
Jankkis: toivotgavasti kaikki menee hyvin ja toipuminen alkaa.

AssPessille myös tsemppiä!

Neiti S: ihana kuulla,että olet jo vuoden saanit olla terve, se antaa toivoa tähän omaan tilanteeseen

Itsellä taas ollut mielenkiintoisia käänteitä... Kankku alkoi kipeytyyn viime viikon puoli välissä, semmosta muhkuraa kasvatti ja kipu oli sunnuntai-iltana jo mitä melkosin. Olin jo maanantaina menossa tk:hon,että kattovat mikä siellä oikein on. No vessassa sitten tunsin,ett tuli mkeletön paine ja alko tavaraa ruutaan pyttyyn. Suihkuttelin aikani ja nousin ylös, verta, hyytyneitä klimppejä ja märkää vaan valui. Tämä oli siis ns. terveellä puolella, se on operoitu viimeks maaliskuussa ja mri näytti sinne fisfeliä, leikkauksessa sondi ei menny arpikudoksessa eteenpäin. Eli oli sitten kehittäny sinne khnnon mömmöt Töihin pitäis mennä ens ma, saa nähä miten tämä paine kipu hellittää... pissaaminenkin sattuu ja huvipuiston puolellakin jomottaa.
 
Kiitos tsempeistä. Spinaalissa kuulemma tehdään leikkaus.
Mikäs sen haava suihkeen nimi oli, sen puuduttavan? Aion kyllä sellasen vinkua pesuja varten
 
Tsemppiä Peräpään Pirkolle ja AssPessille operaatioihin! <3
Sirkalle kans toipumisia, inhottavia tollaset "yllätykset". :(

Eihän se täällä menny ku siellä kuuluisassa Strömsöössä, mutta positiivisin mielin etiä päin!

Tosiaan ei jännittänyt yhtään aamu eikä leikkaus tiistaina, mutta sitten tuli toinen leikkaavista kirurgeista katteleen tota bb:tä ja totesi siinä "tätä ei varmaan tällä kertaa saada kokonaan operoitua, että ehkä vaan puhdistus ja viikon päästä uudelleen tänne". Siinä vaiheessa iski kyllä semmonen paha mieli, ettei toista.
Harmitti, mut sit aattelin, että jos niin, niin tehdään niin.

Salissa ei sitten tämä lääkäri ollutkaan vastuussa, vaan joku toinen kirurgi, joka on tiesi näistä tosi paljon ja käsitin, että mulle suoritettiin nyt se Cleft Lift leikkaus, eli pakaravakoa madallettiin ja kaikki huono kudos postettiin. Lisäksi mulle laitettiin dreeni hieman sivulle haavasta, jonka takia sitten jouduin jäämään yöksi sairaalaan (tässä vaiheessa oli luvattu kotiutumista samana päivänä jo iltapäivällä!) Dreeni imi vuorokauden verta ja kudosnestettä haavan sisältä. Leikkaushaava tehtiin hieman sivuun eikä suoraan keskelle, tämäkin kuulemman antaa paremmat mahdollisuudet parantua. Itse leikkauksen piti kestää 21 min, kesti loppujen lopuksi yli tunnin.

Salissa oli sitten hoitohenkilökunnan ja pääkirurgin lisäksi myös tämä toinen vanha kirurgi ja kourallinen kirurgioppilaita katsomassa leikkausta, alkaa tosiaan jo tuntua, että tuo BB on kohta paikkakunnan tunnetuin :D Anestasialääkäri oli tosi hyvä (spinaalipuudutus laitettiin) ja aluksi en saanut rauhoittavia, mutta sitten niitä tarjottiin, oli hieman ahdistavaa kuunnella kaikkien puhetta, mutta sitten siinä vähän rauhottui. Heräämössä olin pitkään (ja leikkauskin venyi) ja tässä vaiheessa oli kotiväki ihan kujalla, että mihin olen jäänyt. Siellä parit sydämentykytyksetkin oli tulleet kun se tiedonkulku oli vähän huonoa, mutta lopulta ne mut osastolta löysi. :)

Haava laitettiin kiinni sulavilla tikeillä eikä edes jälkiseurantaa sovittu (kirurgi lupas syksyllä soitella, mut jotenkin epäilen tätä).
Kuukausi vältettävä istumista ja haavan venymistä ja paukkumista.
Tänään pääsin kotiin ja täytyy koputtaa puuta, mutta kivut on todella minimaaliset (en saanut särkylääke- enkä antibioottikuuria edes kotiin) ja nyt, kun se dreeni on pois, niin liikkuminenkin on helpompaa. Vessassa käynti osottautui painajaiseksi ainakin tuon isomman hädän osalta, mutta uskon, että se helpottuu kun turvotus vähenee. Pelottaa jos ton vessaoperaation takia tuo ärtyy, mutta täytyyhän sitä paikkojen puhtaana pysyä!

Edellistä 10v takaista leikkausta kirurgi parjasi, sillä se on kuulemma huonoin tapa päästä eroon tästä vaivasta.

All in all, olen onnellinen, kun sain tuon Cleft liftin (sitä tuolla englanninkieliselläkin foorumilla paljon kehutaan parhaana mahdollisena operaationa) ja siitä, että sairaalassa ei tällä kertaa ollut niin ahdistavaa ja kaikki hoitohenkilökunta oli ystävällistä ja lääkettä sai kyllä, kun tarvitsi.

Nyt sit jännäillään, että miten tässä toipuu, onneksi on mahtavat taustajoukot myös kotona auttelemassa :)

Kertokaahan kuulumisia ja mielenkiinnolla odotan teidän kuulumisia!!
 
Kiitos kaikille jotka tsemppas! Heräämössä itkin ilosta ku kirurgi sanoi, että se oli sittenki niin pinnallinen fisteli, että teki fistulotomia, eli avas vaan koko kanavan. Heti saa mennä saunaan ja kuukauden päästä uimahalliin <3. Wow. toiveisiini on vastattu.
 
Hienoa Pirkko! Itse taidan uskaltaa vasta saunaankin vasta kk päästä.

Tulehan AssPessi kertomaan sitten, miten kävi leikkauksessa!

Täällä parannellaan. Oon yrittänyt olla todella varovainen ja kivut on kyllä minimaaliset, jos niitä edes on.
Tänään suihkuttelin tota haavaa ekan kerran. Se näyttää ihan hyvältä, ylhäältä ja alhaalta ollut oikeastaan vähän auki. Ylhäältäkin nyt paranee, mutta harmittaa, kun tuolta alhaalta tihkuttaa verta. Toki se varmaan aika normaalia, kun leikkauksesta vasta 4 päivää ja se on hautuvin osa koko haavassa. Kuitenkin koko vaiva alkoi sieltä uudelleen niin siksi niin paranoidit olot, mutta täytyy pitää pää kylmänä, eikä saisi ajatella liikaa :(
 
Noniin, leikkaus takana. Tehtiin tosiaan spinaalissa. Onkaloita ei onneksi ollut kuin se yksi hyvin pinnallinen, vain sentin mittainen! Paise poistettiin ja onkalo saatiin suljettua, näin luki paperissa. Haava on tikattu sisältä. Kipulääkkeet on niin hyvät etten tunne minkäänlaista kipua.

Ainoa mikä nyt mietityttää on haavan puhtaus. Se kun on aivan peräaukossa kiinni ja kun käyn kakkoshädällä, haavaan menee sitä ihteensä. Mietin saanko varmasti suihkulla kaikki ylimääräiset pois. Haavaan kun ei näy pohjalle tikkien takia. Ainakin oletan että ne on tikkejä, jotain vaaleaa narua siellä näkyy..
Sain ohjeeksi vain suihkuttaa haavaa ja kuivata taputtelemalla. That's it..
 
Hienoa AssPessi! Hyvältä kuulostaa.

Sullakin tuntuu olevan todella alhaalla tuo vaiva.

Kyllä tuolla alhaalla mulla kohta, pienen pieni reikä, joka vuotaa hailakkaa vaaleaa verta. Vissiin se on kylmäpäisesti oottaa, että se menee kiinni? On se niin hautuvassa paikassa. Muuten haava näyttää tosi hyvältä. Puhtaus täälläkin mietityttää, mutta ei kait sitä voi olla kuin niin puhdas, kuin itse kykenee. Oon ostanut ihan vauvapyyhkeitä, joilla pyyhin tota aluetta, niin ei tulis paperihankaamia ja sais tosiaan alueet puhtaaksi :) Bidee on kyllä myös pelastaja!

Kiitos Pirkko tuosta vinkistä, itsekin tähän mennessä vain taputellut kuivaksi.
 
Mulla täällä jahkaaminen käynnissä, meenkö huomenna lekurille vai töihin?
Nyt viikko siitä "räjähdyksestää" ja takalisto kipuilee,joskaan ei niin paljon mitä pari päivää sitten. Lähinnä sellaista pistävää, viiltävää painekipua. Mullahan ei siis ole Sinus Pilondalis diagnoosia,vaan nämä fistelit lähti liikkeelle trombosoituneesta pukamasta. Vissiin joku samankaltainen oli silloin viikko sittem,kun tuli niin paljon hyytynyttä verta ja märkää, sitte monta päivää vaan ruutasi puhdasta verta.

Tuntuu vaan,ettei yläpääenää jaksa tässä leikkissä mukana. Ei jaksas enää jatkuvaa märkimistä, suihkutteluja ja kipuja. :(
 
Ymmärrän hyvin Sirkka, vaikka itselläni vaiva on kestänyt vasta 8kk. Koita jaksaa ja ajatella positiivisia asioita. Itse kun odotin leikkaukseen, kuulin hoitajien puhuvan potilaasta jolla amputoidaan jalka. Siinä vaiheessa oma takapuoli tuntui pikkujutulta.

Oma haava on nyt alkanut kutiamaan. Voiko se olla jo parantumiseen liittyvää kutinaa, näin pian? Kauhukuvat tulehduksesta tietty ekana mielessä :/
 
Sirkka, paljon tsemppiä. Itse kyllä menisin käymään lääkärillä jo mielenrauhan takia.
Samoin itsekin koitan suhteuttaa tätä vaivaa (vaikka huono siinä olenkin).

AssPessi, melko pikaiselta kuulostaa, mutta jos sulla on hyvät kudokset ja arpeutuminen on hyvin alkanut?

Mulla ei ole vielä haava kutissut ollenkaan. Ainoastaan vaivaa tuo vuoto haavan alapäässä, jotenki vaan pelkään, ettei leikkaus sitten onnistunutkaan :( vaikka pitäisi pyrkiä ajattelemaan positiivisesti.
 
Ei se näköjään kauaa kutissut, mitä lienee.
Haavan paraneminen on tosi hankala nähdä koska haava tosiaan tikattu sisältä enkä nää haavassa oikeastaan muuta kun noita tikkejä, tai jotain vaaleaa. Odotan epikriisiä jos siinä olisi vähän tarkemmin kerrottu mitä tehty. Kauheen huonosti mielestäni kerrottiin toimenpiteen aikana mitä tapahtuu. Itse olisin mieluusti seurannut leikkausta vaikka monitorilta.
 
Kävin sitten lekurilla. Se "räjähtäny" alue eritteli märkää. Tramal ja saikkulappu kädessä kotiin sitten.
Jää taas välistä hyvä koulutus, tympii. Tämä sairaus on kyllä aiheuttanu niin monet perumiset ja pahat mielet :( Jotenkin pitäs saada taistelutahto päälle.
Mulla muutes yhen leikkauksen jälkeen haavassa oli ihan hillitön kutina. Froteepyyhkeellä sitä,painelin ja yritin hillitä raapimishimoa.
 
Moi! En jaksanut koko keskustelua (73 sivua.. :D ) selata, mutta tulinpa etsimään kohtalontovereita.
Ensimmäisen kerran kävin lääkärissä järkyttävän häntäluukivun takia n. 15 vuotiaana. Epäilin ensin häntäluun murtumaa, koska kaikki liikkuminen saatika istuminen oli tuskaa! Tunsin kuitenkin selällä maatessa jotain kovaa painavan häntäluuta vasten. Lääkäri avasi paiseen ja lähdin kotiin antibioottikuurin kanssa. Vaiva uusiutui siitä lähtien noin kerran vuodessa-parissa, diagnoosit vaihtelivat suunnattomasti ja aloin etsiä tietoa itse.

Juhannuksen kynnyksellä 2014 sain taas paiseen ja marssin sairalaan päättäväisenä, että tälle asialle tehdään nyt piste. Lääkäri oli kummasti samaa mieltä kanssani ja diagnosoi vaivan Sinus Pilonidaliksi, jota itsekin epäilin. Lähdin juhannusrientoihin antibiottien kanssa ja sovimme, että tulen avaamaan paiseen kunhan se on kypsynyt. Mökkireissulta paluu menikin sitten takapenkillä kyljellään maaten paiseen aiheuttaman paineen tuskissa ja seuraavana arkiaamuna pääsin sairaalaan avaamaan paiseen.
Paiseen avaus oli kammottavaa. Haistoin mädän hajun ja tunsin, miten sitä mönjää pulppusi pitkin pakaroita ja selkää. Hoitaja huudahti "oho!"... Itkin kivusta ja ehkä vähän häpeästäkin..
Kuukauden päivät söin antibiootteja ja kävin terveyskeskuksessa hoidattamassa avohaavaa sorbac nauhan kanssa. Ensin joka päivä, sitten joka toinen. Hoitajat olivat mukavia ja nauhan vaihto sujui aina helpommin ja helpommin.
Pääsin leikkausjonoon ja leikkaus tehtiin helmikuussa 2015. (23-vuotiaana) Leikkaushaava tikattiin kiinni, muistaakseni 8cm pitkä ja 4cm syvä, tikkejä tuli moneen kerrokseen. Leikkaus itsessään ei sattunut, mutta olisin halunnut tietää etukäteen mitä siinä tehdään jne. Tuli yllätyksenä niin monia asioita... Sain sairaslomaa vajaa 4 viikkoa.
Nyt eletään kesäkuuta ja leikkauksesta on 4kk. Haava kutisee ja on tunnoton (!) Naisena myös häpeän sen ulkonäköä. Haavan alapäässä lähellä peräaukkoa on herneen kokoinen paukare, joka erityisesti kutisee.. Tikin pää? Ajatus terveyskeskukseen menosta ei ole liiemmin houkutellut, kun se ei vuoda, punoita tms.

Tällainen avautuminen. Tunsin olevani koko operaation ajan hyvin yksin, häpesin asiaa suuresti ja perheessäkin puhumme vain "selkäleikkauksesta". Asun yksin ja jollain ihme voimalla pystyin toipuessani raahautumaan kauppaan, ulkoiluttamaan koirat jne. (saatika itse käydä tarpeilla! :D )

Tsemppi teille muillekin Taistelijoille. :cheer:
 
Top