Suomeksi

Hyvä että olet menossa tutkimuksiin, kyllä tuo pitäs päästä tutkimaan kunnolla, yleisanestesiassa varmaan pääset, kun kerroit että on niin kivulias. Minullahan ei paise purkaantunut iholle selvästi ollenkaan mutta peräaukon kautta eritteli sitten. Eli suoliyhteys oli. Kirurgi puhui jotain että 50% jää fisteli paiseen jälkeen. Eli ymmärsin niin että se toinen puolikas selviää sorbact hoidolla, jota minullekin tehtiin. Viimeisen paisekontrollin jälkeen sanottiin että nyt haava saa jäädä parantumaton itsekseen ilman sorbactin. No kivut jatkuivat joten hakeudu uudelleen tutkimuksiin, yksityisen kautta. Neppis mene sinäkin tutkimuksiin niin saat hälvennettyä epätietoisuutta edes vähän.
 
Täällä on saatu suoli toimimaan, kyllähän sitä jännitti.. Kipuja on jonkun verran. Panacodit olen jättänyt ottamatta, parina ekana päivänä otin. Buranaa en ole ottanut tänään, muina päivinä kyllä. Haasteellisimpana koen tämän sairastumisen henkisen puolen, epätietoisuuden siitä kauanko tätä jatkuu yms. Paranenko tästä.. tämä on hidasta henkistä kuolemaa. Nyt kuitenkin odotan malttamattomana että pääsen taas sairaalaan, (kyllä! Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin) koska haluan vastauksia jatkon suhteen. Onko tämä setonilla selvä Vai ei..
 
Tervetuloa jutustelemaan ja purkamaan tuntoja Asseerah ja neppis!

Teidän tarinat kuulostaa kyllä todella rajuilta,mutta kuten täältä voi lukea, niin kyllä näistä parannutaan, toki kaikki omalla vauhdillaan ja tavallaan. neppistä kehottaisin ehottomasti vaatimaan tutkimuksia ja hoitoa, koska kuulostaa kyllä minun korvaan hoitoa vaativalta sinun fistelit.

Itsellä siis eri sairaus kuin teillä, eli sinus pilonidalis, joka uusiutui 10 vuoden hiljaiselon jälkeen. Sinus pilonidaliksessa ei fistelit lävistä peräaukkoa tai -suolta, vaan sairaus muodostaa märkivän paiseen ja/tai onkaliston pakaravaon yläosaan ja sieltä saattaa myös puhjeta pinnallisia fisteleitä. Itselle puhkesi kolme (kaikki toisiinsa kytköksissä) fisteliä, joita hoideltiin lähinnä puhistamalla ja ehkäisemällä kiinni meneminen (ettei tule uusia paiseita ja kipuja) ennen leikkauksta.
9.6 mulla oli leikkaus ja tässä vielä parannellaan; 15 cm haava takalistossa ja kohta 4 viikkoa oltu istumatta. Tikit repesi alahaavasta melkeen alkuunsa, joten sen parantelu on vielä täydessä prosessissa, mutta muuten haava on parantunut hyvin. Toki alakertakin antaa jo pieniä toivon kipinöitä, eli odotan tässä, että pian pääsisi kesästä nauttimaan kunnolla! Eilen kävin ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon muualla kuin meidän lähiössä tai keskus-sairaalassa, joten pitkäpiimäistä on tämä paraneminen ollut. 7.7 loppuu istumakielto ja 15.7 olis itellä vielä haavapoli, jossa kontrollikäynti noiden auenneiden tikkejen vuoksi.

Ja Fistula anille kiitos tsemppaavasta tarinasta; paranemisuutiset on mahtavia, sillä niin kuin täällä puhutaankin, että näiden persvaivojen sairastaminen on henkisesti tosi raskasta. Voin myös ite myöntää, että kun sairaus puhkesi itellä uudelleen, niin aika pohjalla on tullut henkisesti käytyä tän viimisen puolen vuoden aikana. Mukava kuulla, että siellä on sairaus historiaa ja oot päässy nauttimaan täysillä :)

Ite oon tosiaan tän koko ketkun lukenut useaankin otteeseen kokonaan tai palannut aina tiettyihin asioihin, niin tarinat on tuttuja.

Mites AssPessin ja kumppaneiden paraneminen edistyy?
Miten Sirkka voit?
 
Hei,
Kuullostaako tuo fistelini pahalta siis? olen koittanut ajatella että, jos olisi pinnallinen ja helposti hoidettavissa. Paise ei enään ole appelsiinin kokoinen vaan täytyttyään noin. luumun kokoinen/golfpallo. En sitten kuinka moni joutuu päivittäin tyhjentää paisettaan...mulla alkaa tuntua pakottavaa tunnetta ja kun pahkurasta painaa niin joko suolen sisältä lentää suihkuna erite...luulen että ois aika lähellä tuo reikä kun suihkuaa tosiaan, muutenhan valuisi varmaan ulos. Onko se hyvä asia jos fisetin aukko olisi suolessa lähellä itse tuhkaluukun reikää?

Leikkausaika tuli syyskuun lopulle, mutta meillä juuri silloin reissua tiedossa joten mietin pitäiskö vielä lykätä lokakuulle jos vaan pystyy.

Miten uiminen? saunominen? seksi?

Mitenhän nopeasti tuosta leikkauksesta toipuu liikuntaharrastuksen pariin? kuten ratsastukseen?
 
Neppis, anteeksi vain, mutta kannattaako tuota hoitoon pääsyä alkaa lykkäämään.. mutta kuulostaa toisaalta siltä että tunnut pärjäävän oireiden kanssa kun reissuun lähdet:)
 
Semmoista kysyisin, että voiko seton mennä väärään kohtaan, minusta tuntuu että näin on käynyt.. Olen yrittänyt siirtää lankaa mutta jäykkä on. Nippusidemäinen osa joka on ulkopuolella on ikäänkuin siirtynyt sivulle ja painaa kudosta. Vaikeahan se on tätä yrittää selittää..
 
Moi, Tarkoitatko siis Asseerah15, että seton liikkuu ja se solmu kohta menee siten haavaan tai muuten ikävään paikkaan. Minulla ainakin se "lanka" pyöri ja vaihtoi paikkaansa. Joskus jos meni esim. peräaukon sisälle niin yritin sitä varovasti liikuttaa takaisin ettei painanut. Minulle kirurgi jossain vaiheessa kehotti, että lankaa kannattaa vähän heilutellakin esim. suihkuttelun yhteydessä. Mutta itse en lähde ohjeistamaan muilta tekemään siten, koska kaikki ohjeet on varmasti tämänkin vaivan osalta tapauskohtaisia. Itselläni tilanne (kai) ennallaan. Helmikuussa kirurgi tosiaan totesi, että fistulotomia haavauma näyttää enemmänkin fissuuralle ja tietty kourumaisuus haavasta oli ainakin silloin hävinnyt. Tuon jälkeen ei ole (kop, kop) tarvinnut lääkärissä käydä. Haava ei vuotanut n.1,5kk aikana yhtään verta mutta reissussa kun ei voinut yhtenä päivänä huuhtoa sitä kunnolla, niin haava hankautui ja oli vuotanut jostain verta reippaasti kävelyn aikana. Nyt olen viikon verran odotellut että mitähän tuosta seuraa. Istuessa kyllä muistuttaa välillä kivulla etenkin nyt tuon reissun jälkeen.
 
Potilas, seton on liikkunut eri kohtaan ja se osa jonka näen, on niin mitätön, alusta asti oli hyvin vähän näkyvillä. Minulla on heti ensi viikon alkuun tulossa setonin vaihto jos tässä ei mitään vahinkoa ehtisi tulla. Onko tiedossa voiko seton epäonnistua jostain syystä? Kirurgi ei maininnut että jotain vahinkoa voisi syntyä eikä puhunut mitään langan liikuttelusta.. pelottaa tietenkin että pieleen menee.. seton pistele ihoa koska juurikin se solmukohta hiertää. Muutenkin olin yllättynyt koko setonin materiaalista, kovaa vihreää muovia (?) Eikös sen pitänyt olla jokin enemmänkin kuminauhamainen.. en tiedä sitten miltä sisällä oleva osa näyttää
 
Ehkä sinulla on se leikkaava seton. Minulla ainakin kuivattava seton oli löysä lenkki, jota pystyi hyvin liikutella. Itse puhuin silloin että mulla oli "ponnari perseessä" kun seton näytti samalta kuin sellainen ohut hiuslenkki. Alkuviikosta saat sitten onneksi vastauksia kysymyksiin. Kirjoittele niitä vaikka paperille ylös niin muistat kysyä kaikki mieltä askarruttavat jutut :)
 
Tuommoisen mielikuvat minullakin oli setonista, että juurikin ohut lenkki.. semmoisen kanssa olisi varmaan ollut helpompaa! No taas on uuteen päivään herätty ja tiistai tulee nopeasti jos vielä jaksan Siihen niin sitten on viisaampi.. tuo on juurikin tarkoitus selvittää että onko minulla nyt se leikkaava seton.. merkit viittaisi Siihen. Kyllä jäi tiedonsaanti taas huonolle kantimille:( se tahtoo olla niin että jos ei potilas itse osaa kysyä oikeita kysymyksiä niin.. hoitajilta on turha kysellä sitten jälkeenpäin.
 
Kiitos kysymästä jankkis, paraneminen edistyy hyvin :) Haava on kivuton ja pienentynyt. Jostain tulee vielä hieman keltaista limamaista eritettä mutta en oo enää niin huolissani koska haava näyttää todella hyvältä. Kesä taitaa mennä uimatta mutta enpä muutenkaan ole mikään vesipeto.. Aika positiivisen arvion hoitsu silloin sanoi kun lupasi paranemisen kahteen viikkoon. Voisin arvioida että syksyllä olisi haava kokonaan ummessa. Jos paraneminen jatkuu hyvin.
 
miten teillä fistulat reagoi helteillä? mä huomasin että tota eritte kerääntyy enempi nyt ja tulee sellainen kunnon pallukka tuohon kohtaan jota painamalla purkautuu. En muuten siirtäisi leikkaus mutta koska reissu...en uskos että 1-2vkolla on merkitystä kun vuosi tällä perseellä on jo menty.

Voiko suolessa olla enemmänkin noita reikiä?
 
AssPessi: Mukava kuulla :) Kyllä tää paraneminen on vaan niin paljon mukavampaa kuin sairaudesta kärsiminen!

Huolimatta näistä helteistä, niin paraneminen on minulla edennyt myös; tikkien repeämän aluekkin on alkanut hitaasti mutta varmasti menemään kiinni, hurraa!
Pienen pieniä haamukipuja tosin olen nyt huomannut, mutta selkeästi vielä sairauden kauheudet mielessä kun niitä tulee ja uskon, että saattaapi tulla pitkäänkin, mutta pääasia, että pysyvät haamukipuina! Uiminen ja varmaan pyöräilykin taitaa itseltä jäädä tältä kesältä myös.

neppis: en tiedä missä sairaalassa odotat leikkausta, mutta ei se välttämättä ole yksinkertainen 1-2 viikon siirtymä, sehän riippuu aivan ruuhkasta teidän sairaalassa ja edelläänkään nämä sairaudet ei mene kiireellisyysluokassa kovin ylhäälle ja en tiedä, miten reagoidaan jos loman takia peruu ajan. Minulle sanottiin, että jos tulee äkillinen sairastuminen, niin sitten etsivät mahdollisimman pian uuden ajan, mutta en tiedä pidetäänkö kiirettä, jos loman takia ajan peruu.

Kysyit aiemmin uimisesta, seksistä ja saunomisesta; kaksi ekaa mulle olleet ehdoton ei (tässä kovin haluta tätä persausta esitellä ja itseasiassa juurikin kylpyläkäynnin seurauksena joku pöpö mulla meni fistelin kautta tuonne onkaloon, joka aiheutti tulehduskierteen, sitä ennen en edes tajunnut, että siellä on fisteli jäänyt muhimaan ja kivut ja vuodot oli välillä sitä luokkaa, että seksi ei ois voinu niiden kanssa vähempää kiinnostaa). Saunassa kävin fistelihoitojen aikana jonkin verran, mutta hyvin vähän. Mutta kai nämäkin riippuu yksilöstä.
 
Mä oon käynyt pari kertaa saunassa, hyvin lyhyitä aikoja kylläkin. Ei ole mielestäni pahentanut tilannetta. Uimisen olen itse laittanut pannaan ihan bakteerivaaran takia. Nyt kesän helteillä olen kyllä miettinyt josko ostaisi takapihalle lasten kahluualtaan ja köllisi siellä :D Ja seksi tosiaan ei ole kyllä tullut mieleenkään, aluksi kipujen, sen jälkeen vuotojen ja näkymän takia..
 
Joo, säälittää vaan mies joka ollut yli vuoden jo oman onnensa varassa seksin suhteen...en oo uskaltanut ja ei oo tehnyt edes mieli. Uimassa en oo käynyt mutta kirurgi sanoi että voisi käydä. En ainakaan rannoille tai uima-altaaseen ole menossa jossa muita käy. Tuollainen oma lasten alla voisi olla hyvä.

Mulla on Tyksissä leikkaus. Onkohan sielä osaavia fistelin leikkaajia? Mitenhän nopeasti leikkauksesta toipuu esim. juurikin ratsastukseen tai edes kärry ajeluun eli istumiseen? tää vaiva on kyllä ihan kauhea.
 
Minä en ole uinut kertaakaan paise homman aikana, saunassa kävin pari kertaa kun sorbactit oli lopetettu, nyt en ole käynyt ollenkaan, uimaan en uskalla ollenkaan.. Harmittaa pirusti. Tämä on vittumaisin tauti ikinä:(
 
Onkohan mitään selvyyttä miten tällänen paska tärähtää tonne? oon miettinyt että, tuliko tää synnytyksessä vaiko raskauden aikana vaiko ennen sitä kun mulla oli fissuura ja sitä ennen peräpukamat. Aina jotain persevaivaa. Vituttaa. Ois kiva käydä paskalla edes kerran elämässä normaalisti ja kivuitta. Mulla ikää alle 30v joten kyllä korpee. rannalle ei voi oikeen mennä ja muksujen kanssa uimaan...saatika kylpylään tai lomamatkalle niin että pääsisi mereen tai altaaseen uimaan.

Jukka Karvonen kaiketi on leikaamassa minut. Ainakin näyttäisi olevan tietoa fisteleistä. Mielenkiintoista on vain että, mitä tuolta löytyy. Ainakin lähetteen tehnyt kirurgi veikkasi ulkoisesti tilannetta pinnallikseksi ja rauhalliseksi.
Sen olen huomannut että, kun vessahätä iskee niin hetken kyllä pystyy pidättää mutta ei niinkuin ennen. Voiko olla huonomerkki? niin että reikä ois sulkijan lähellä? Tuntuu ettei reikä kovin kaukana olisi mutta tiedä häntä. Toivotaan parasta.
 
Huoleni setonin "liikkumisesta" osoittautuivat aiheettomiksi, ja lanka pysynyt hyvin. Kävin tosiaan tänään sen vaihdattamassa, se olikin jo ihan "peruskauraa" ja nukutuskaan ei jännittänyt enää niin paljon, koska en enää itkenyt tyynyä märäksi pelipaikalla. (Sain jopa viime yönä nukuttuakin, kun ekaa setonin laittoa edeltävänä yönä nukuin 2h!)
Eli jatketaan taas seuraavat 2 viikkoa setonilla ja uudestaan tilanteen selvitys, epäilen että setonin vaihto, en uskalla vielä puhua poistosta, kirurgikaan ei vielä tiennyt ja hoitaja puhui vaihdosta/poistosta. En ala liian optimistiseksi. Tässä eletään nyt elämää kahden viikon sykleissä. Leikkauskertomuksesta ilmenee että on todettu mukavasti kranuloitumassa oleva avoin haava ja todetaan vielä melko reilusti lihassäikeitä olevan jäljellä ja siis uusi lanka laitetaan. Tämä ei enää tunnu läheskään niin pahalta kun olen kuitenkin jo langan kanssa pärjännyt hyvän tovin. Kirurgi kertoi että näillä näkymin ei ole tarvetta suurempiin operaatioiden eli varovasti nyt voisin ajatella että setonilla mentäs loppuun asti.
 
Kiitoksia kaikille jotka ovat tänne kirjoitelleet. Tässä taas uusi tulokas, jolle aikaisemmista viesteistä oli suunnattomasti apua.

Olen kolmekymppinen mies. Loppuvuodesta 2013 peräaukon viereen, n. 3-4cm etäisyydelle, tuli jonkinlainen paise, jota koitin vähän puristaakkin mutta mitään ei tapahtunut. (Lisäys: Patti oli siis kokonaan ihon alla, pinnalle ei näkynyt yhtään mitään.) Odotin pari viikkoa, eikä se kasvanut, mutta hieman kipeä se oli. Menin lääkärille, joka arveli kyseessä olevan vain jonkin katkenneen verisuonen koska mikään ei näyttänyt tulehtuneelta. Kirjoitti kuitenkin antibiootti (Kefexin) kuurin, jonka söin. Patti, joka oli ihon alla n. puolikkaan miehen peukalon kokoinen, pieneni, ja joulun ajan homma olikin ihan hallinnassa.

Alkuvuodesta 2014 paise kasvoi taas. Samalle lääkärille; syötti taas yhden kuurin ja käski tulla viikon päästä uudelleen jos ei mitään vaikutusta. Seuraavalla vastaanotolla sama yleislääkäri teki kylmäpuudutuksessa patin kohdalle ihoon viillon, ja patista tuli vain runsaasti verta. Mitään mätää tai sen tapaistakaan ei tullut. Olin kovin tyytyväinen sillä kivut olivat poissa. Haava meni vielä hyvin kiinnikin. Luulen, että tästä aukaisusta oli apua ja hyötyä; palaan asiaan vielä myöhemmin.

Helmikuussa normaalin wc-käynnin yhteydessä huomasin, että tämä viiltokohta on auennut "yhdestä pisteestä", ja tihkuttaa hieman verta. Luulin että arpi on lähtenyt, mutta siinähän se sitten tihkutti ensin verta, sitten kirkasta nestettä, ja mätää, jokaista vuorotellen n. muutaman päivän sykleissä. Menin uudelleen samalle lääkärille, joka kirjoitti lähetteen kirurgille, koska hän epäili jotain vakavampaa vaivaa. Tunnusteltaessa ihonalainen patti tuntu jatkuvan peräaukkoa kohti, kuitenkin sinnepäin pienentyen.

Tässä kohtaa etsin&löysin Googlesta kaikenlaista jännää kauhutarinaa. Myös tämän foorumin/viestiketjun! Luin joitakin sivuja... mutta eihän minulla vaan mitään fisteliä tai sinus-kystaa voi olla, eihän? Toisaalta olen aina kärsinyt lievästä ummetuksesta, vaikka suoli toimiikin päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Olinpa joskus havainnut juuri peräukon suulla myös jonkin pienen nuppineulan pään kokoisen pullistuman, jonka olin itse todennut ns. peräaukon mustelmaksi, ja ne paranivat itsestään jos niitä edes oli useamman kuin yhden kerran. Ummetuksesta johtuen harvemmin mitään rautakankia on tarvinnut ulostaa, mutta ns. kipeitäkin muistoja on. Kenellä ei olisi? Laskisin että niiltä osin olen aivan normaali.

Kirurgin vastaanotto oli n. kolmen viikon päästä. Tässä kohtaa jouduin pitämään alushousujen suojana jo sideharsotaitosta jatkuvasti. Samalla siitä näki, mitä sieltä sillä hetkellä tulee. Välillä jopa pari päivää meni ilman minkäänlaista vuotoa. Mitään kipuja ei ollut. Kirurgilla vastaanotti ensin vielä valmistumaton lääkärikandi, joka arveli ettei tässä voi mitään vakavaa olla, ja epäili vaan ihon tulehdusta. Konsultaatiota kysyttiin sitten vuorossa olleelta alan kirurgilta, joka päättikin oireiden (syklisyys, parantumaton haava/aukko) perusteella epäillä heti fisteliä. Hän teki kunnon tutkimuksen, eli lasiputki (sondi) peppuun ja metallipiikillä fistelin ulkoaukosta tsekkaamaan että meneekö kanava jonnekin. Heteromiehelle aika epämiellyttävä kokemus ihan kylmiltään.... Selvää sisäaukkoa ei löytynyt, muuta kuin että kanava jatkui ulkoaukosta peräaukkoa kohti, ja vain hieman peräaukon suulta sisään oli hieman epäilyttävän näköistä limakalvoa. Kirurgi päätti, että tämä leikataan selkäydinpuudutuksessa. Leikkausaika järjestyi n. kuukauden päähän.

Leikkauspäivä koitti, tässä vaiheessa elettiin huhtikuun loppua. Leikkaus oli päiväkirurginen ja pääsin samantien kotiin kunhan puudutus lakkasi. Löydös oli matala fisteli "gynegologisen asennon kello 10:ssä", ja fistulotomiassa jätetty avonainen haava jätettiin parantumaan. Luulen, että ensimmäisen lääkärin tekemä paiseen tyhjennys helpotti tilannetta siten, ettei fisteli päässyt tekemään paineensa avulla lisäkanavia epämääräisiin suuntiin, vaan pysyi vaan yksinkertaisempana kanavana. Pääsin tutustumaan täältäkin tuttuun Sorbactiin, tosin onneksi ei tarvinnut pelleillä nauhalla, vaan ostin koko homman aikana yhteensä pari-kolme "arkkia" sitä (kallista) lappumuotoista, josta leikkasin sopivan palasen haavan pohjalle. Paikallinen apteekki myi sitä onneksi yksitellen, koko vähittäismyyntipakkaus oli älyttömän kallis! Laitoin siis aina sopivan lapun haavan pohjalle, päälle sideharsotaitoksen, ja teippasin sen sitten oikean jalan ja kiveksen välistä taaksepäin. Karvat tuli samalla revittyä tehokkaasti pois teippien mukana.... Sorbactia jouduin käyttämään n. kuukauden, jotta haavan pohja parani tarpeeksi. Kävin lisäksi hoidattamassa/puhdistuttamassa sitä pari kertaa viikossa työterveyshoitajan luona; vältyin kokonaan tulehduksilta.

Sairaslomaa tuli reilu pari viikkoa, ja töihin palatessa hoidin hommaa hetken aikaa intensiivisemmin niin, että vaihdoin sorbactin ja siteen töissä hikisen päivän puolivälissä. Lopulta sekin jäi.

Loppukesästä homma oli jo palautunut normaaliksi, eikä ulostamistakaan tarvinnut erityisemmin varoa. Sitä pientä ummetusta oli edelleen, ja on oikeastaan vieläkin. Tänä kesänä olen aloittanut polkupyöräilyn uudelleen, ja sen kanssa ei ole mitään ongelmaa. Oikeastaan kävely/lenkkeily on pahempaa, sillä silloin fistelin kohdalla olevaan ohuempaan ihoon/arpikudokseen kohdistuu enemmän toistuvaa hankausta, ja iho tuntuu ärtyvän, joka tuntuu lähinnä perseenkutinana.

Tsemppiä kaikille! Taudista voi näköjään parantuakin :) Vastaan mielelläni kysymyksiin.
 
Last edited: