Suomeksi

Avaruusvessa: kauan sinulla kesti parantua kokonaisuudessaan tuosta leikkauksesta? Itselläni on ratsastus rakas harrastus ja pelkään sen jäävän tauolle pitkäksikin aikaan. Joten kuulisin mielelläni minkä verran ottaa että persus on istuma kunnossa? :)
Oliko leikkauksen jälkeen kipuja? oliko ensimäinen vessakäynti millainen kokemus?
Mulla on syyskuun lopussa leikkaus jolloin olen kärsinyt vaivasta 1v3kk.
 
Minulla tuo homma oli sen verran "sivussa" ja vielä tuonne sisäreiden suuntaan, niin tämä ei istumista ole haitannut ollenkaan. Polkupyöräilyn jätin välistä ihan vaan että saa alue levätä kesän kunnolla.

Leikkauksen jälkeen ei ollut minkäänlaisia kipuja, muuta kuin sitten kontrollikäynnin aikana jolloin leikannut kirurgi vähän kovakouraisesti paineli haavan pohjaa.

Kokonaisuudessaan parantuminen kesti sellaiseen vaiheeseen, että se ei enää vuoda verta ja ulostaminen onnistuu täysin normaalisti... mitähän sanoisin, ehkä 4-5 kuukautta. Olen kyllä edelleen hyvin hygieeninen ja käytän suihkua pepun seudulle suolenliikkeiden jälkeen, ettei vaan jää mitään bakteereita muhimaan. Ensimmäisen viikon ajan käytin MicroLax-peräruiskeita ennen ulostamista, jotta haava ei liikaa venyisi. Muutenkin ihan kymmenen minuutin suihkulla pesu haava-alueelle ensimmäiset viikot, vähintään yksi mutta mieluiten kaksi kertaa päivässä, tuntuivat auttavan.

Parantuminen on tietysti subjektiivista. Haavan alue on hieman tunnoton, joskus on jotain haamukipuakin vielä, mutta tuntuisi että se johtuu enemmänkin vaan siitä että leikkauksen yhteydessä sieltä poltettiin pintaverisuonia kiinni etteivät vuoda, ja siinä samalla varmaan jotain tuntohermojakin.
 
Moi kaikille! Parit kommentit minultakin:

neppis: kyselit uimisesta, seksistä ym. Kannattaa mennä niiden kanssa ihan lääkärin ohjeen ja oman maalaisjärjen mukaan. Minulle ainakin sanottiin, että seksi voi jopa helpottaa fistelin kipuja. Vesiliukoista hajusteetonta liukuvoidetta voi käyttää apuna (siis sellaista, mitä kondominkin kanssa voi käyttää). Ja itse ainakin uin sairauden aikana sen mukaan, oliko sallittua vai ei.

Asseerah: kovasti kuulostaa tuo setonisi leikkaavalta setonilta tuon leikkauskertomuksen mukaan. Siinähän kommentoidaan, että lihassäikeitä on vielä melko reilusti jäljellä ja leikkaavalla setonilla pyritään juuri katkaisemaan ne lihassäikeet niin hitaasti, ettei vauriota pidätyskykyyn jää. Eräänlainen hidastettu fistulotomia siis. Samoin tuo parin viikon välein vaihtaminen viittaa leikkaavaan setoniin. Hyvinkin mahdollista, että setonilla tästä selviät.

Avaruusvessa: onpa mukava saada tänne yhdellä leikkauksella parantunut kirjoittaja! :) Kuitenkin suurin osa tästä parantuu ensimmäisellä, mutta se ei tällä palstalla näy. Hyvää vastapainoa siis tuollaiset kertomukset.

Kivutonta loppuviikkoa ja paranemisia kaikille muillekin palstalaisille!
 
Oi, Pirre! :p Sulla on täysin sama fiilis, kun mulla alkuun eli just tuo takaliston koston pelkääminen. Kyllä se siitä helpottaa ja ajan kanssa uskaltaa jo luottaa, että tuskin tämä tulee enää takaisin. Kyllä sitä silti erinäisten kipujen jälkeen tulee pattia edelleen etsittyä. Anyway, oli pakko tulla vielä sanomaan, miten iloinen olen kun parannuit. Onnea! :cheer:
 
Asseerah15: mulla alko tää takapuoliteatteri 14.10. valtavalla paiseella. Ensin leikattiin Meikussa, jollonka sanoivat ettei oo fisteliä...mutta niinpä jäi haavasta jäljelle se kuuluisa nuppineulanpään kokonen erittävä reikä. Monien vaiheiden jälkeen lääkärit myönsi, että fistelihän siellä. Mutta en siis uskalla alkaa kehumaan.
 
Ok eli sama kuin minulla eli kuulun siihen 50% joille jää fisteli. Sitä nyt tässä hoidatetaan ja tunnun pärjäävän hyvin, se on vaan tuo päänuppi joka ei meinaa pysyä peräpään vaiheissa mukana.. eli henkinen puoli kaiken keskellä.
 
Moikka!
Täällä vaivasta kärsivä uusi ilmoittautuu mukaan..
Olen vuoden verran lueskellut näitä "mukavia" kertomuksia leikkauksista, toivonut että pääsisin itsekin..
N.2 vuotta kärsitty, nyt torstaina leikataan...
Jännittää ihan hulluna, eniten ehkä se että montako kertaa se pitää avata..
Epiduraalissa tehdään ja tarkoituksena on tikata kiinni.
Mulla tuo on ihan pakaravaon yläosassa, mutta mietin silti noita vessareissuja, miten tulee onnistumaan..
Leikkaava kirurgi näki 2 ulostuloaukkoa, jäin miettimään, että missähän joka puolella niitä onkaloita menee..
On kuitenkin ilmeisesti "normaalia", että ensin leikataan ja vasta sitten ihmetellään missä onkalot kulkevat jos ongelmat jatkuu?

Onpa mukavaa kun on aktiivinen ketju, jossa voi purkaa omia tuntojaan ja saa vertaistukea kanssatovereilta.. :)
 
Kiitoksia :)
On tää vaan huikeeta et ei oo tän kanssa yksin!
Ai niin ja sen verran pitää vielä kysyä, että mä en varmaan oo ainoa "potilas" jolla on koira, niin kuinka pian olette leikkauksen jälkeen päässeet koiran kanssa lenkkeilemään?
Mulla on tollanen suht aktiivinen, iso ja energinen tyyppi, joten kävelylenkitkään ei ole yleensä mitään taapertamista..
Ahdistaa nyt jo ajatus että pitää nyt ainakin tikkien ajaksi hommata ulkoiluttaja tyypille... :/
 
miten muuten fisteli oireilee jos niitä onkaloita on enempi? vai eroaako oireilultaan? ootteko kukaan serrapeptaasia käyttänyt? mulla ollut laajasti lisäreitä; sinkki, serrapeptaasi, arginiini, viherjuomat, kurkuma yms. käytössä ja uskon että nämä jonkin verran parantaneet olotilaa takapäässä.
 
Jereny: Tervetuloa! Sulla ilmeisesti diagnoosina sinus pilonidalis? Mullakin tällä tokalla kerralla oli onkaloitunut tää sairaus ja tosiaan oli kolme ulostuloaukkoa. Pikkuhiljaa kehittyvät, ei siis millään tulipalonopeudella. Leikkaava kirurgi poistaa kaiken huonon kudoksen (tai ainakin pitäisi poistaa) ja onkalot myös. Paraneminen riippuu paljon siitä, että minkälainen leikkaus sinulle suoritetaan. Mulle suoritettiin kk sitten cleft lift tyylinen leikkaus, jossa pyrittiin saamaan leikkaushaava hieman sivuun pakaran keskikohdasta. Leikkaustekniikoita on siis monia. Tuon kuukauden kesti paraneminen, liikunta- ja istumakieltoa tuli tuo kuukausi. Haavan pitäisi kyllä antaa suht. rauhassa parantua, eli venytystä, hiostusta yms pitäisi sen kk varoa. Varmaan joudut koirallesi ainakin osittain lenkittäjän hommaamaan. Vessassakäynti on aluksi prosessi, mutta käsisuihku on ehdoton apu, jotta haava pysyy puhtaana. N. 2 viikon päästä mulla helpotti vessassakäymiset. Onnea leikkaukseen :)

Täällä enää jäljellä revenneen tikkialueen ihon hoitoa. Iho ei meinaa siihen alkaa tulemaan, kun on niin ikävässä paikassa, mutta ei tulehdusta siellä yms ja hoitaja oli positiivisin mielin. Pikku hiljaa ja muuten melkeen voisi sanoa, että hyvin on parantunut ja tässä on päässyt taas harrastelemaan ihmisten asioita ja jee myös ISTUMAAN! :)
 
Nyt on kotiuduttu taas sairaalasta, otettiinkin seton pois ja parantuminen on nyt ns. Herran huomassa.;) " todetaan siisti granuloituva haavan pohja. Lanka kiertää vielä hyvin pienen, ehkä 3 mm:n läpimittaisen lihassäikeen ympäri. Tämä katkaistaan ja Lanka poistetaan. Tarkistetaan hemostaasi. Kontrolleja ei suunnitella." Tämmöstä täällä.. nyt ei osaa oikeen ajatella tästä mitään! Ymmärsin tuon että lanka on tehtävänsä tehnyt nyt.. no tästä lähetään nyt kattomaan eteenpäin.

Edit: lääkäri muisti kertoa tämän vaivan helposta uusiutumisesta, jonka on todennut hoitaessaan potilaita. Sanoi, että tätä on nyt hoidettu Minulla siihen malliin että ei uusiutuis, ja sanoi että toivotaan että ei uusi. Pitäs vissiin ottaa itelle semmoinen asenne, että kyllä tämä oli tässä eikä stressata valmiiksi uusiiko vai ei.. helppohan se ei ole toteuttaa. Tämä hoito on kyllä yllätyksiä täynnä; nyt olin menossa sillä asenteella että hommat jatkuu, nyt vain vaihdetaan lanka, mutta sepäs otettiin pois! Kirurgi kyllä sanoi minulle ennen leikkausta, että viimeksi jo hänestä tuntui siltä että seuraavalla kerralla poisto.

Onko täällä kellään ollut tätä tilannetta että seton poistettu ja parantumaan jätetty pelkillä suihkutuksilla? Onko jollakin parantunut tällä eikä uusinut? Pitäisikö minun kuitenkin varata vaikka yksityiseltä aika jossain vaiheessa kun tuonne sairaalaan ei enää kontrollia Tule. Ja pitäskö kuitenkin olla vetämättä suihkuttelua ihan överiksi? Hoitaja sanoi että aamuin illoin riittäisi ja ulostuksen jälkeen tietenkin. Suihkuttelin äsken ekaa kertaa kotona haavaa ja tutkin peilillä. . Huhhuh jos siitä vielä toimiva peli tulis.
 
Last edited:
Hei taas; vielä sen verran että kirurgi soitti ja kertoi että minun pitäisi käyttää haava lappuja alueella jotta haava ei menisi umpeen pinnalta liian nopeasti. Tuttua tarinaa jo sorbact ajoilta:( ok ei muuta kuin lappuja kans värkkäämään. En ole tästä ilahtunut mutta ei auta. Sen tarkistin että suihkuttelua ei tarvitse joka vessakerran (pissa) jälkeen. Haava lappuja tulisi käyttää viikon pari. Kivut minulla eivät ole massiiviset, buranaa napsinut. Panacodiin en ole koskenut. Ei täällä palstalla taida nyt muita olla, mutta tarkistan välillä kirjoittaako joku.. jos olisi joku jolla sama tilanne tai kokenut saman että setonilla hoidettu.
 
Täällä on nyt viikon verran värkätty haava lapuilla, ostin apteekista sellaisia liimattavia lappuja, jotka olen taiteillut sitten alueelle. Jokaisen vessareissun yhteydessä vaihdan uuden. Huuhtelut olen nyt tehnyt enemmän kuin sen 2 krt päivä, koska tuntui että kuukautisten aikana on tärkeämpää suihkutella useammin. Toivotaan että olen onnistunut haavalapuilla hoitamaan sen mikä oli tarkoituskin. Jatkan vielä toisen viikon lapuilla kuten ohjeeksi annettiin. Nyt haluaisin tietää että kauankohan menee että saisin haavan alueen täysin kivuttomaksi, en malttaisi enää odottaa! Kivut eivät ole massiiviset, mutta kivistystä ja tuntemuksia on. Ei auta kuin antaa ajan kulua.. tätä on hoidettu kuitenkin operaatioilla tähän pisteeseen ja muuta hoidettavaa siellä ei enää ole! Ja kirurgi tosiaan sanoi että siihen malliin minulla hoidettu että ei uusiutuis.
 
Last edited:
Heippa kaikille. Hetken olen ollut tältä "kanavalta"pois,kun pääsi unohtumaan tuo oma sairastelu(pysynyt oireettomana n.6kk. MUTTA nyt... 13.:ta paise räjähti. Ekaa kertaa laitettiin nyt setonlanka(vääränvärinen)!
Sen annetaan nyt muhia tuolla alakerrassa kuukauden. Ja NYT, siis jo nyt 5 vuoden jälkeen, fistelikanava löytyi.
Päivystävä kirurgi oli niin kiireinen viikonloppuna,ettei ehtinyt asiasta muuta keskustella että kuin, leikataan jossainvaiheessa ja samalla poistetaan näiden paiseiden tekemä arpikudos.?????
Voitte arvata että mun pää on täynnä kysymyksiä!! Mitä tehdään, onnistuuko, kauanko toipuminen kestää!!
Tää on niin ärsyttävää kun mietin tätä tuntematonta asiaa(leikkausta) kaiket illat.
Yritin teidän muiden kokemuksia ja tarinoita lukea, mutta senverran oon hermostuksissa, etten pystynyt keskittymään.
 
Mulla leikkaus joulukuussa. Onkohan fisteli pienentynyt kun eritteen määrä vähentynyt? miksi välillä tulee pelkkää verta ja välillä kellertävää eritettä? kertooko se jostain? Ulkopuolella oleva aukko saattaa mennä viikoksikin umpeen, sitten aukeaa, on pienentynyt jonkin verran. Kipua ei juurikaan ole, en tiedä on serrapeptaasi syy siihen ettei kipuile mutta koen että auttaisi. Syön myös magnesiumia iltaisin vatsan toiminnan takaamiseksi. Leikkaus pelottaa; mitä löytyy ja kauan kestää toipuminen...
 
Top