Suomeksi

Hei! Löysin tieni tänne foorumille googlen kautta. Minulla oli Bartholin rauhasen tulehdus kesällä muodostanut fistelin peräsuoleen ja se lävisti sulkijalihaksen. Leikkaus tehtiin viime viikolla Kirurgisessa sairaalassa ja nyt opettelen Seton-langan kanssa elämistä. Tilanteesta mutkikkaan tekee se, että olen 15 viikolla raskaana ja lääkärin puheista käsitin, että toista korjaavaa leikkausta ei aleta tekemään ennen synnytystä. Ilmeisesti riskit liian suuret toiseen anestesiaan ja jos käytävä vedettäis sulkuläpän jälkeen täysin auki pitäis olla satavarmaa että paranee varmasti ennen synnytystä. Onkohan täällä muita kohtalotovereita jotka ovat joutuneet elämään langan kanssa useita useita kuukausia? Voiko lankaa vaihdattaa esim. pienempään? Laskettu aika on vasta 5.3.2016 ja tuskin leikkausta ihan heti sen jälkeen tehdään. Toinen asia mikä pikkasen huolettaa, on että miten tälläsen langan kanssa pystyy ylipäätään synnyttämään ilman että se hajoaa? Mulla kun se lanka kiertää pepusta tuonne ulkosynnyttymien limakalvolle.
 
Mulla ongelma alkoi niin, että tunsin vuoden vaihteessa ihon alla häpyhuulten vieressä paukaman pestessä. Paukama kasvo ja helmikuussa tuli ihosta läpi, luulin sen olevan vaan tulehtunut ihohuokonen ts.finni ja niin sanoi gynekin. Ihmettelin kyllä että miten se ei lähde pois, vaan aina vaan (melkein joka päivä) tuuttas vähän märkivää nestettä pihalle. Kipu sen ympärillä vaihteli, välillä oli tosi ärtynyt ja välillä ei hirveemmin. Sitten kesäkuussa se kipeyty niin paljon, että menin näyttää työterkalle, joka lähetti diacorin kirurgille joka lähetti kättärille. Diagnoosina bartholin rauhasen tulehdus, paikallispuudutuksessa viillolla auki iho ja märkä pois. Meni 5 päivää ja se kasvatti uuden isomman paiseen lähemmäksi limakalvoa, ei muuta kun takas päivystykseen ja paise tikattiin auki limakalvolta jotta märkä pääsee pois. Kipu tietty helpotti mutta parin viikon päästä edelleen ihmettelin miksi vuoto vaan jatkuu eikä rauhanen tyhjene. Kolmatta kertaa kättärille kontrolliin, jossa kutsuttiin ylilääkäri arvioimaan tilanne ja hän sanoi heti että epäilee fisteliä. Lähete magneettiin (joka olis ollu vasta 3 vkon päästä, mutta tappelin sinne tieni jo seuraavaksi lauantaiksi kun olin ihan varma että jotain siellä on). Lausunto tuli ja se rauhanen oli tosiaan lähtenyt tekemään onkaloa kolmanteenkin suuntaan eli fisteli löytyi. Ottivat mut kiireisenä raskauden takia polille ja sain leikkausajan siitä seuraavalle viikolle. Pepun kautta se ei ikinä juurikaan vuotanut, vaan ennemminkin siitä kohdasta mikä tikattiin auki häpyhuulten alueelta. Mutta leikkaustavaksi piti valita tää seton, koska se toinen tapa olisi katkassut sulkijalihaksen ja sitähän ne ei halua tehdä. Vähänhän tää on tylsää elää langan kanssa pitkälle ensi vuoteen mutta ymmärrän toisaalta että sitä läppäleikkausta josta mulle puhuivat, ei mielelllään tehdä ennen synnytystä. Sain nyt torstaiksi soittoajan sairaalaan niin kyselen vielä tarkemmin että voiko tän ison langan jossain vaiheessa vaihtaa, niin ois helpompi kikkailla loppuraskaus. Ja ehkä vielä päästä vähän treenaamaankin jne. Enpä ois kuvitellu että yhdestä "finnistä" saa tälläsen shown aikaseksi. Kai oli huonos tuuria myös että kudos lähti pettämään myös suolen suuntaan.
 
Mulla leikkaus joulukuussa. Onkohan fisteli pienentynyt kun eritteen määrä vähentynyt? miksi välillä tulee pelkkää verta ja välillä kellertävää eritettä? kertooko se jostain? Ulkopuolella oleva aukko saattaa mennä viikoksikin umpeen, sitten aukeaa, on pienentynyt jonkin verran. Kipua ei juurikaan ole, en tiedä on serrapeptaasi syy siihen ettei kipuile mutta koen että auttaisi. Syön myös magnesiumia iltaisin vatsan toiminnan takaamiseksi. Leikkaus pelottaa; mitä löytyy ja kauan kestää toipuminen...
Oon käsittänyt että toi ees taas pumppaaminen kuuluu asiaan, mullakin näytti joinain aamuina siltä että hei toihan on alkanut parantumaan. Ja seuraavina päivinä märki taas normaalisti. Vaihteli hirveesti myös minkä väristä oli, joskus jopa vihertävää mutta kertonee bakteerien määrästä. Mitä toi serrapeptaasi tekee?
 
Heippa kaikille. Hetken olen ollut tältä "kanavalta"pois,kun pääsi unohtumaan tuo oma sairastelu(pysynyt oireettomana n.6kk. MUTTA nyt... 13.:ta paise räjähti. Ekaa kertaa laitettiin nyt setonlanka(vääränvärinen)!
Sen annetaan nyt muhia tuolla alakerrassa kuukauden. Ja NYT, siis jo nyt 5 vuoden jälkeen, fistelikanava löytyi.
Päivystävä kirurgi oli niin kiireinen viikonloppuna,ettei ehtinyt asiasta muuta keskustella että kuin, leikataan jossainvaiheessa ja samalla poistetaan näiden paiseiden tekemä arpikudos.?????
Voitte arvata että mun pää on täynnä kysymyksiä!! Mitä tehdään, onnistuuko, kauanko toipuminen kestää!!
Tää on niin ärsyttävää kun mietin tätä tuntematonta asiaa(leikkausta) kaiket illat.
Yritin teidän muiden kokemuksia ja tarinoita lukea, mutta senverran oon hermostuksissa, etten pystynyt keskittymään.
Kertooko väri sen, että onko leikkaava vai sellanen pidempiaikanen? Mulla on punainen, siksi kysyn. Ja sen olen oppinut tässä viime kuukausina että itse pitää olla helvetin aktiivinen, kysellä, vaatia, sanoa että ei jaksa enää odottaa viikkoja seuraaviin lausuntoihin jne. En ois varmaan vieläkään ollut leikkauksessa ellen ois itse soittanu kolmea puhelua ja vaatinut aikoinaan magneetiin aikaistamista. Mutta ymmärrän että kaikki ollaan samassa veneessä ja tulijoita on, se kuka koviten huutaa näyttäs saavan myös nopeiten palvelua. Myöskään lääkärit ei aina tunnu jakavan kaikkea mahdollista infoa vaan niitä pitää vähän lypsää. Omassa tapauksessa toki oli muös se, että miettivät usean lääkärin voimin miten kannattaa tehdä leikkaus ja vielä juuri ennen leikkausta kun makasin piuhoissa kirurgi kävi kierroksella varmistamassa kollegalta. Hyvä vai huono merkki, en tiedä :D. Mutta onneks se yksi lääkäri kirurgisessa sairaalassa oli sitä mieltä, että "tää pitää leikata pohjalta heti, katotaan kuka sut ens viikolla vois leikata". Olin niin huojentunut että hommaa saatiin eteenpäin.
 
Miten te ootte päässeet magneettiin? mulla ei oo kuvattu ollenkaan. Ja siis mulla vuotaa suolen puolelta että ulkona olevasta reiästä n.2cm peräaukosta. Toi ulkoaukko justiinsa sulkeutuu välillä. https://terveystavaksi.wordpress.com/2010/09/10/ihmeita-tekeva-entsyymi-serrapeptaasi/
Mulle ainakin sanottiin kättärillä että magneetti on hyvin luotettava tapa selvittää miten käytävä (t) menee, jotta tietävät tarkemmin miten leikataan. Tosin se tehtiin ilman varjoainetta raskauden vuoksi. Mutta kyllä ne suoraan leikkauksessakin tietysti kun avaavat paikat, niin näkee ne. Silti ehkä vähän ihmettelen miks sua ei oo kuvattu...paitsi jos lääkäreiden mielestä niin selvä tapaus, ehkä siksi.

Mulla se iholla oleva reikä oli vähän ylempänä klo 10.30 kohdalla peräaukosta katottuna. Se sulkeutui lopullisesti elokuun loppupuolella, joku 2 vkoa ennen leikkausta. Ja vuoto jatku ainoastaan sieltä limakalvolta, kun ihoa painoi sen jo sulkeutuneen näpyn kohdalta.
Mielenkiintoinen tuo serrapeptaasi, pitää tutustua kun mulla myös nivelreuma (joka onneks ollut jonkun aikaa remissio-tilassa). Tunnenkin tuon lootuskaupan pitäjän joka sitä näyttäis myyvän.
 
Antakaas asiallista kommenttia kiitos, jos sopii.
Olen saanut kanssa sinus pilonidalis-leikkauskutsun mutta epäilyttää vahvasti mennä. Mulla tämä on ollut n. 15 vuotta eikä oireita ole ollut muuta kuin patti puhkeaa ja sottaa, muuten elämänlaatu ei tästä ole kärsinyt. Ei siis haittaa istumista eikä pyöräilyä. Lääkärissä ei ole tarvinnut käydä kertaakaan puhkaisemassa vaan aina se puhkeaa itsekseen. Kirurgi laski että niitä reikiä oli kolme ja syvyys oli about 4 senttiä. Kysymykseni kuuluu siis että jos en mene leikkaukseen koituuko tästä vakavampaa ongelmaa kuin nykyään ? Itse asiassa en olisi nyttenkään mennyt lääkäriin muuten kuin avovaimon painostuksesta :)
 
Eikö lääkärillä ollut mitään mielipidettä, että seuraako pitkittyneestä sairauskierteestä jotain mahdollisia ongelmia esim.tulevaisuudessa? En ole juuri tuon alan asiantuntija mutta voisin kuvitella että on olemassa vaara että sopivan bakteerin tms ilmaantuessa voi aiheuttaa muitakin vaivoja.
 
Antakaas asiallista kommenttia kiitos, jos sopii.
Olen saanut kanssa sinus pilonidalis-leikkauskutsun mutta epäilyttää vahvasti mennä. Mulla tämä on ollut n. 15 vuotta eikä oireita ole ollut muuta kuin patti puhkeaa ja sottaa, muuten elämänlaatu ei tästä ole kärsinyt. Ei siis haittaa istumista eikä pyöräilyä. Lääkärissä ei ole tarvinnut käydä kertaakaan puhkaisemassa vaan aina se puhkeaa itsekseen. Kirurgi laski että niitä reikiä oli kolme ja syvyys oli about 4 senttiä. Kysymykseni kuuluu siis että jos en mene leikkaukseen koituuko tästä vakavampaa ongelmaa kuin nykyään ? Itse asiassa en olisi nyttenkään mennyt lääkäriin muuten kuin avovaimon painostuksesta :)
Kannattaa mennä lääkäriin. Voi tehdä ikäviä fistelitunneleita, joita sit tosi vaikee leikellä.
 
Täällä jäälleen yksi onneton joka on saanut tämän paskiaisen kaverikseen. Alkuvuodesta 2015 huomasin tumman kohdan persvaon yläosassa. Se ei ollut kipeä, joten en tehnyt asialle mitään, kunnes alkukesästä se kipeytyi. Tummassa kohdassa ei ollut mitään ulkonevaa pattia, vaan ennemminkin pieni monttu minkä pohjalla pieni reikä. Työterveydessä reiästä puristettiin mätää pois ja sain lähetteen leikkaukseen. Minulla todettiin sinus pilonidalis.

Päiväkirurgiaan pääsin 15.10. Suht paljon ilmeisesti joutuivat ottamaan tavaraa pois. Haava suljettiin tikeillä. Vain muutama päivä leikkauksesta haavan alaosa, eli n. Pari senttiä mikä sukeltaa persvakoon, tulehtui. Sain viikon antibioottikuurin työterveydessä.

Eilen huomasin vessassa käydessäni että haavan alaosasta tuli verta. Ei muutakuin taas työterveyteen käymään. Lääkäri katsoi, että haava oli auennut alimmaisen tikin kohdalta, joten ei muutakuin taas keskussairaalaan. Keskarilla lääkäri otti pois kaksi alinta tikkiä ja puristi veret ja verihyytymät pois reiästä. Tämä satui muuten aivan vitusti. Purin pipoani (onneksi unohdin sen päähän kun menin pöydälle makaamaan) samalla kun lääkäri puristeli takapäätä ja kun toimenpide oli ohi, olin aivan hiestä märkänä. Mukava kokemus siis :D lääkäri puhdisti vielä haavan ja laittoi sorbactia sinne ja sidetaitoksen. Hän sanoi ohjeeksi vaihtaa sidos joka toinen päivä tai jos verta/mätää alkaa tulemaan sidoksen läpi. Noh tänään huomasin pari tuntia sitten että haava vuotaa jälleen paljon verta (ja tässä välissäkin on pitänyt vaihtaa sidos jo muutaman kerran vuodon takia) ja tässä nyt mietin pitääkö lähteä taas jonottamaan keskarille :( en tiedä olisiko pitänyt joku suoni tjsp. Polttaa sieltä reiästä vai mikä siin on kun vuotaa verta nii perkeleesti.

Ei voi kyl sanoa muuta tämän sairauden kanssa kuin että vittu mitä paskaa. Ja muiden tarinoista päätellen oma kamppailuni on vasta alkumetreillä.
 
Last edited:
Heippa kaikille :)
Lyhkäinen kertomus mun taipaleesta tän kyseisen maanvaivan kanssa.

Eli huomasin reilu 15-vuotta sitten patin tossa häntäluun tietämillä,enkä kiinnittänyt siihen mitenkään erikoisesti huomiota. Lääkäreissä kävin sillointällöin kun äity tosi pahaksi se patti.

Nyt 15-vuotta myöhemmin,mulla meni hermot kun en pystynyt autossa istumaan pitempiä matkoja ettei se olis ilmoittanut taas tulehtumisella ja kipuilulla,joten marssin taas kerran tohtorille joka passitti mut leikkaukseen.

Leikkaus suoritettiin 21.10.15 spinaalipuudutuksella ja kivoilla rauhottavilla :) (kärsin paniikkihäiriöstä myös) Leikkaus suju nopeasti ja siitä sitten heräämöön torkkumaan hetkeksi.
Sitten kun sain jalat alleni,niin lähdettiin kotiin kasa siteitä ja teippejä mukana :)

Haavasta ei ihmekyllä tullut iso. About 2cm syvä ja 2cm leveä joka jätettiin avohaavaksi paranemaan.
Minkäänlaisia kipuja ei tähän päivään mennessä ole haavassa ollut,muutakun istuessa välillä ja selältään maatessa.

Haavaa hoidettiin/hoidetaan päivittäisillä pesuilla,kuivataan hiustenkuivaajalla,teipataan irtokarvat yms n 4cm alueelta haavan lähistöltä ja pistetään pakettiin :)

Nyt on jo haava melkein ummeessa (ei ole koloa enää) ja ootellaan koska kasvaa kokonaan umpeen,että pääsen saunaan :D
Anteeksi kirjoitusvirheet jos niitä tuli,mutta puhelimella kirjoittaminen on aika hankalaa :D
 
Terve. leikkaus odottaa 3vkon päästä ja vasta huomenna kirurgin konsultaatio jossa aion kinuta magneetin itselleni tai muuten en persettäni mene leikkelemään. Haluan tietää missä menee mitäkin.
Sen verran että, tuo takamus on ollut pitkään aika "hyvä" eli ei kipuja tai pahempaa erittelyä. Kuitenkin viikko sitten, samaan aikaan kuin kk alkoivat tuonne tuli pienen mandariinin kokoinen kova patti, samaan kohtaan mikä ollutkin ja missä ulostulo reikä. Tuo oli kipeä ja selkeästi eritteinen...sitten sain sen painettua puhki ja eritettä tuli valtavasti peräsuolen kautta...kuten aiemminkin sieltä eritettä valunut. Tuo ulkona oleva reikä n.klo 17 on ollut ummessa tovin...en tiedä alkoiko siksi kerätä tavaraa sisäänsä enempi koska nyt pari päivää sitten myös tuo ulkoreikä aukesi hieman ja patti pieneni samalla.
Onko tää tyypillistä käytöstä fistelille vai onkohan levinnyt? onko noi siis onkaloita aina mitä tonne tulee ja mihin se märkä kertyy? toi pahkura on meinaan about mandariinin kokoinen ja selkeä reunainen kun sitä painelee mutta en tiedä kuina syvälle se jatkuu :( siksi magneettiin haluankin.

No leikkaus olisi tosiaan 3vkon päästä mutta kalenterista katsottuna samaan aikaan olisi menkat :( mitenhän mahtaa onnistua kun vuodan aikalailla ekat päivät? ja miten haavan hoito kun joutuu käyttämään hautovia siteitä ja jokatapauksessa kk vertakin valuisi leikkaushaavaan....oisko fiksu siirtää ajankohtaa?

Kuinka nopeasti oottee saaneet luvan istua? entä ratsastaa? jos sellainen harrastus ollut.
 
Itsehän istuin heti kun pystyin :) jopa siis samana päivänä kotimatkan istuin autossa,kun ei ole mitään kipuja ollut. Ainoastaan jos istuu "huonosti" niin sen kyllä tuntee. Itse en ainakaan ratsastamaan menis,ennenkuin haava on kokonaan ummessa.

Mutta ainakin vielä mennyt haavan kanssa tosi hyvin ja enään ei olis kuin ihon muodostuminen päälle,niin pääsisin jopa saunaan. (Se ollut ehkä tuskaisinta tässä prosessissa kun ei pääse saunaan :D )

Mulla siis toi paise oli aika iso silloin aluksi,mutta kun se se monta kertaa puhkaistiin/puhkes niin se pieneni. Ei ollut kehittänyt lisää onkaloita,vaikka pitkään se siellä oli.
 
Huh huh. Mulla pahamahti tonne ihan jäätävä paise...kasvoi n. mandariinin kokoiseksi ja piru että oli kipeä, ei pystynyt olla ja istua ja kun koitin painaa paiseesta ei tullut ulos mitään. Vajaa 2vkoa kesti toi kunnes sain purettua sen: tuli märkää ja rusehtavaa verta, se yö oli yhtä tuskaa, tuntui että oli kuumettakin ja pirullinen pakotus takamuksessa :( ja oli todella todella kipeä. Ei oo vielä tämän 1,5v aikana tehnyt tuollaista paisetta sen ekan kerran jälkeen kun koko fistelli tuli. No nyt tuo möntti on laskenut tuolla mutta märkää/verta purkautuu suolesta ulos edelleen mutta ei niin isoja määriä. Mutta mutta...tuo ulkopuolella oleva reikä on mennyt umpeen tämän 2vkon aikana eikä sieltä ole kertaakaan tullut ulos mitään :eek: mitäs tää nyt meinaa? se reikä ollut 1,5v ja välillä umpeutunut mutta tosi herkästi auennut...nyt ei oo auennut vaan tuntuu että suht vahvasti ihoa kasvanut siihen....onko mahdollista että, fisteli ois parantumassa? leikkaus ois 3.12 ja mietin että, mitäs ny sitten.....
 
Eilen leikattiin ja kiinni tikattiin. Otin siteet juuri pois ja näyttää hieman ettei ole leikattu tarpeeksi ylös selkää kohti ellei sitten ole pinnalla olevan haavan ali kaavittu tavaraa. Haavan yläreuna jää siis n. 2cm alle sen patin yläreunan, eli paikan jossa patti aina oli tulehtuessaan (patti hieman oikealla keskilinjalta). Leikattu rauhallisessa vaiheessa eli ei tulehdusta eikä patteja .

Toimenpidekertomus: Spinaalipuudutus. Pakaravaon yläosassa 3 sinusta, joista yksi enemmän auki. Sondeerataan, ei havaita fisteleitä. Siniväri uppoaa hyvin. Veneviilto diatermialla. Syvennetään myötäillen sinivärin värjäämää aluetta ja selkeästi induroituneempia kanavia. Myös sondilla tarkistetaan kanavien jatkuvuutta. Pakaran oikealle puolelle siniväri keräytyy hieman enemmän. Poistetaan muutokset faskiatasoon asti. Tehdään hemostaasi. Kuohautetaan vetyperoksidilla. Lähennetään haavan reunoja 3-0 Vicryl-knopein. Ihon sulku intrakutaani 3-0 Monocrylillä. Haavataitokset.

Semmosta settiä. Luulisi kyllä että tarpeeksi leikattu kun siniväriä ruikittu ja sondilla sorkittu. Mutta epätietoisuus on aina nasta juttu.
 
Olen enimmäkseen tähän asti lukenut muiden kokemuksista liittyen tähän ah... niin ihanaan fisteli-vaivaan, johon itsekkin reilu vuosi sitten valitettavasti oman kokemuksen kautta pääsin tutustumaan. Kaikki alkoi siis viime syksynä, kun eräänä viikonloppuna orastava takapuolikipu äityi niin pahaksi, että oli hakeuduttava työterveyslääkärin puheille. Oma epäilykseni pukamasta sai heti kyytiä, kun lääkäri valisti fistelistä ja siitä että leikkaus on ainoa hoitokeino ja että hän laittaa heti lähetteen keskussairaalaan. Ensiavuksi sain antibiootit, jotka helpottivat tilanteen toistaiseksi.

No aikanaan kutsu keskussairaalasta tuli ja erikoislääkärin tutkittua, ei fisteliä enää löytynytkään ja näin ollen ei leikkaustarvetta enää ollutkaan. Toinen antibioottikuuri siinä taidettiin syödä ja seuraava vajaa vuosi elettiin vähitellen vuotavan ja aika-ajoin kipeytyneen vaivan kanssa. Onneksi työterveyslääkäri tiedosti tilanteen ja aikani vastaanotolla kuljettuani, totesi hän lopulta loppukesästä että tekee uuden lähetteen keskussairaalaan, koska leikkaus on ainoa apu tähän.

Kutsu keskussairaalaan tuli ja nyt todettiin että leikkaus on tehtävä vaikka fisteli ei selväti ollutkaan nähtävissä. Magneettikuvauksessa sulkijalihaksen läpi menevä fistelikäytävä näkyi kuitenkin selvästi.

Vajaa viikko sitten olin leikkauksessa, jossa seton-lanka laitettiin fisteliin ja sen kanssa eletään seuraavat 2kk. Toimenpide tehtiin nukutettuna ja pari päivää olin leikkauksen jälkeen sairaslomalla. Nyt kun seton-langan laittamisesta on ehtinyt kulua vasta muutama päivä, on kipu ensimmäisistä päivistä aikalailla helpottunut, mutta panadol/buranaa joutuu silti vielä ottamaan, koska jomotusta on aikalailla. Mätää tuntuu irtoavan runsaasti, mitä nyt sideharsoja saa vähän väliä vaihtaa uusiin, mutta se kai se sen langan tarkoitus onkin.

Lääkärin mukaan normaalisti tässä saa elellä, kun vaan muistaa pitää hygieniasta kiinni. Ainakin näin alkuun tuntuu että ei ihan normaalisti voi olla, sen verran vaiva kuitenkin ilmisee olemassaolostaan, mutta lähes normaalisti kuitenkin. Seuraava toimenpide joka 2kk:n kuluttua on liukuläppäkorjaus, mitä lie se sitten tarkoittaakin.
 
Heissan kaikille,

Tässä ollaan oltu 1.5h nyt terveenä. Asiani koskee vessassa käyntiä. Käsisuihkun käytöstä on tullut minulle pakkomielle ja en todellakaan pärjää ilman sitä missään. Olen menossa vaihtoon syksyllä joko Saksaan tai Ranskaan ja en usko, että löydän käsisuihkua kummastakaan maasta. Kysymykseni siis on, olenko vain vainoharhainen tämän asian suhteen vai voinko huoletta käyttää vessapaperia. Minulle on vain tullut pelko, että vessapaperin käyttö jotenki johtaisi kaiken sen rumban alkamiseen taas ja sitä nyt viimeiseksi haluan elämältäni :D Joten kaikki vinkit ja neuvot ovat tervetulleita :)

Kiitos etukäteen kaikille ja paranemisia! Kaikki on mahdollista
 
Top