Suomeksi

Hei vaan kaikille. Olin leikkauksessa toissapäivänä, joten ajattelin jakaa oman kertomukseni. Mulla vaiva alkoi 2,5 v. sitten, mutta ei samalla tavalla kuin kertomukset, jotka olen nyt lukenut. Mulla ei siis ollut missään vaiheessa näkyvää paisetta, vaan paise oli kaiketi sisällä koko ajan.

2,5 v. sitten mulla oli istumisesta ehkä pientä jomotusta, mutta ajattelin sen johtuvan vain liian pitkään istumisesta. Menin uima-altaaseen ja mentyäni veteen tunsin vihlovaa kipua niin, että karjaisin. Kloori ei tehnyt hyvää sinukselle. Kumppanini ei nähnyt mitään jälkeä pyllyssäni, ei reikää, ei mitään. Seuraavana päivänä säikähdin, kun pakaravaon yläosasta oli tullut keltaista rihmamaista mönjää aivan tajuttomasti, joka oli kuivunut ja levinnyt pitkin selkää, lakanoita. Paise oli siis tyhjentynyt. Muutaman viikon elin vaivan kanssa, kunnes huomasin selkeän reiän pakaravaossa, joka eritti nyt märkää ja verta. Menin työterveyteen näyttämään ja virolainen lääkäri sanoi "oi voi, kamalaa, ihan
Hirveää, äkkiä leikkaukseen kirurgille". Pyysi varaamaan aikaa omalääkärille heti. Jouduin aivan kamalaan paniikkiin sairaalapelkoni vuoksi ja vajaa kaksi vuotta pitkitin ajan varaamista. TYHMÄ.

Elokuussa 2015 menin lääkäriin. Siitä alkoi sorbact-aquacell haavahoitorumba 7 viikkoa, mikä ei tuottanut tulosta. Olin väsynyt ja masentunut, en jaksanut. Vasta 7 viikon jälkeen lähti lähete kirralle. Haavahoidot jäivät tauolle lolakuun jälkeen ja odottelin kiireisenä lähetteenä mennyttä leikkausta joulukuun 18.päivään. Leikkaus meinasi peruuntua henkilöstöpulan vuoksi, mutta odotettuani päiväkirurgiassa 6 tuntia, minut vietiin viimein leikkaussaliin. Selkäpuudutus oli olsettava kokemus, mutta muuten leikkauksessa ei ollut MITÄÄN pelättävää. En tuntenut yhtään mitään leikkauksen jälkeenkään 5 tuntiin.

Sanottiin, että leikkauksen jälkeen on kipuja ja buranaa, panadolia ja panacodia pitää ottaa säännöllisesti. Minulla EI OLE KIPUJA. Pakaravako on tunnoton, siinä on tikit ja yläosassa avohaava, jota hoidetaan 2 viikkoa joka päivä. Ainoa kirpaisu mikä tuntuu, on kun tikit ottaa välillä kiinni, mutta sekään EI SATU. 2 viikon päästä kontrolli ja tikkien poisto sairaalassa.

7 viikon TURHIEN haavahoitojen aikana minulla hoidettiin yhtä onkaloa. Märikinen oli päivittäistä. Leikkauksessa löydettiin 4 ONKALOA sikin sokin. Kaikki poistettiin ja pakaravako "ahtautettiin", jotta uusia ei pääsisi syntymään. Toivottavasti pääsen tästä yhdellä leikkauksella. Minulla oli siis alunperin yksi sinusaukko, joka sondilla mitattiin ensin 2 cm, sitten 5 ja lopulta 8 cm. Ennen leikkausta selvisi, että häntäluun päällä oli 3 sinusta. Pyytäkää lääkäriä/saikkaria tutkimaan häntäluun alue!!

Jotta pääsin leikkaukseen kahden kuukauden kuluessa lähetteestä, vietin yhden yön päivystyksessä, jossa sain leikkaustarpeen arvion. Se edesauttoi leikkaukseen pääsyä. On epäinhimillistä, että leikkaukseen pääsy on vaikeaa, kun miettii kuinka rajoittava sairaus on.

Muille pelkääjille neuvoksi:

1. Jos ehdotetaan leikkausta, perustelkaa heti kaikki mahdollinen miten vaiva rajoittaa elämäänne. Jos sinusta aletaan hoitamaan haavahoidoin ennen leikkausta, VAATIKAA leikkausta, koska ilman leikkausta vaivasta EI voi parantua.

2. Leikkaus ei ole kamalaa. Kunnon puudutteet ja rauhoittavat. Jos suostutte selkäpuudutukseen nukutuksen sijaan, SÄÄSTYTTE kamalilta kivuilta.

3. Kirurgi sanoi minulle, että yli 40v. henkilöillä vaiva ei enää tule. Olen nyt kolmekymppinen nainen. Ainakin tietää, että tästä TODELLAKIN voi parantua Tsemppiä kaikille!
 
Heippa kaikki pitkästä aikaa! Viimesestä kirjotuksestani onkin kulunut jo tovi mutta täällä ollaan taas (valitettavasti)!

Kolmas läppäleikkaus takana ja pieleen on menny taas. Oon niin kypsä kun kirurgilta kysyessäni asiaa vastauksena sain vain että "sit vaan pitää jatkaa elämää". Itelle tämä on ollu iha hirmu kova paikka enkä ole pystyny pitämään itsestäni huolta fyysisesti kuin henkisestikkään 100% kun koko aika vaivaa asia. Nyt alkaa tosiaan voimat olemaan lopussa enkä tiiä miten jatkaisin.

No mutta siis kun kanava on taas auki niin olen yrittänyt tavoittaa kirralta porukkaa jotta vois tehä tilannepäivityksen mutta olemattomalla menestyksellä. Muutto jorviin on sekottanu koko pakan enkä oo saanu ketään kiinni.

Siksi nyt ajattelinkin kirjoittaa tänne josko jollain olis noita puhelinnumeroita joista sais porukkaa kiinni esim stadin kirran jonohoitaja (Teija?) tai joku muu? Yks numero löytyy hoitajalle jonka vastuulla on noita seuranta-aikajo hoitaa mutta soittoaika on tunnin päivässä enkä oo päässy kertaakaan läpi enkä tiiä ees et voiko hänkään mitään tehä.

Mutta jos jollain löytyy jotain milä auttais ni ois niin ihanaa!
 
Mitenhän nopeasti leikkauksesta toipuu ja onko se jälkeen kivuliasta käydä vessassa? Mulla on suoliyhteys (huonojuttu?) ja ulostulo reikä n.2cm p.reiästä. Pelottaa kk päästä oleva leikkaus :( pelkään että, on iso remppa perseessä vaikka pinnallisesti kuulema näyttäisi pinnalliseltä ja voidaan hoitaa katkaisemalla käytävä.
 
neppis viis leikkausta takana päin voin kertoo et se pelko etukäteen sattuu enemmän ku toipuminen jälkikäteen. Ainakin näin omasta kokemuksesta. Kyllä sulle hyvät dropit annetaan matkaan jotta selviit. Suosittelen kuitenki maitohappobakteereja ja visiblinii et pitää suolen toiminnan vakaana, mikä helpottaa hommaa vielä entisestään. Itellä ainaki antibiootit ja stressi heittää vatsan ihan kuralle.
 
Tilannekatsaus. Takapakkia tuli, olihan se toki odotettavissa. 18.12 siis leikattiin, 23.pv sorbactin poiston yhteydessä alkoi laskimo suihkuttamaan verta niin paljon, että sairaalaan. Sairaalassa paikallispuudutuksessa poltettiin haavanpohja bipolaaripoltolla. Voin sanoo et se sattui. Sen jälkeen kaikki oli suht ok viime torstaihin asti. Huomasin suihkun jälkeen sidokset irrotettuani (meni siis vesi läpi ja olin menossa muutenkin suihkuttamaan, en halunnu mitään shampoota haavaan siis), että niissä märkäistä haiskahtavaa eritettä.

No siinä itkettiin koko yö ja omasairaanhoitaja seuraavana päivänä ei uskonut mua, vaan väitti et kudosnestettä. Eilen eri sh sanoi, että epäilyttävää runsasta vuotoa. Eilen yöllä alkoi kuumotus, ei tosin kuumetta tai muita tulehduksen merkkejä. Huomenna tikkien poisto kirralla, taitaa tulla muutakin. Toivottavasti eivät lähde nyt suoraan avaamaan/leikkaamaan uudestaan. Pahoin pelkään et saan huomenna huonoja uutisia :(
 
mua alkaa pelottaa todella onko tämän vaivan kanssa eläminen pinempi riski kuin leikkaus :( Todella kurjaa SOTKU ettei kaikki mennyt ihan putkeen. Oliko sulla siis toi pilonidal vai fistula?
 
Neppis, älä panikoi, kaikki tapaukset ovat erilaisia. Ja kirurgi (jonka piti leikata) sanoi, ettei tästä ilman leikkaushoitoa voi parantua ja jos ei leikata, niin paise tekee vain uusia onkaloita.
 
Hei taas! Kirjoitin PITKÄN viestin, mutta se ei näköjään lähtenyt. Tilanne on nyt se, että haava ei ole mukamas tulehtunut, sieltä "nyt vaan tulee kaikenlaista, koska alue ei ole koskaan puhdas ja bakteerikantaa on enemmän". Pakko se on uskoa. MUTTA. Sain kuulla myös enemmän leikkauksesta. Sitähän ei suorittanut valmis kirurgi, eikä vahtimassakaan ollut ilmesesti kirurgi. Leikkaavaa lääkäriä en tapaa ollenkaan, koska hän on kait suorittamassa opintojaan. Tunnen itseni petetyksi leikkauksen suhteen. Minulle väitettiin, että kaikki löydetyt onkalot poistettiin, mutta EI. Minulle tehtiin ns. säästävä leikkaus, eli räävitään vähän ja katellaan. Miksi piti tuhlata siihen kaikkien aikaa ja rahaa ja omaa mielenterveyttäni? Olisinko mennyt leikkaukseen, jos olisin tiennyt, ettei ongelma ratkea? EN MISSÄÄN NIMESSÄ. Olen lukenut SP:tä koskien kaikenlaisia kertomuksia, suurin osa hyvin vanhoja, mutta EDELLEENKÄÄN tätä sairautta ei osata (tai viititä) hoitaa kunnolla. On täysin arpapeliä kuka paranee ja kuka ei.

Yksi onkalo, se pisin (8cm), se mikä on estänyt minua elämästä, märkinyt ja tehnyt elämästäni helvetin, JÄTETTIIN sinne ja se vaan ahtautettiin tikeillä. Nyt tikkien poiston jälkeen paljastui totuus. Sairaalan haavahoitaja sanoi, että haavoilla on yhteys toisiinsa, prontosanhuuhde menee läpi. Oloni on aivan kamala. Tällä hetkellä en luota parantumiseeni ollenkaan. En usko, että pääsen töihin. En usko, että voin koskaan enää olla parisuhteessa. En usko, että voin koskaan enää mennä uimaan tai harrastaa joogaa tai mennä salille. En usko, että paranen, koska helvettiäni ei oteta todesta. Ja tästä kaikesta pitää vielä maksaa pitkä penni. Ensi viikolla kirurgin arvio uudesta leikkauksesta. Että sellaista.
 
Hei vaan kaikille kanssakärsijöille! :)

Täällä kirjoittelee alle parikymppinen tyttö. Aloin tuntea kipua häntäluun seudulla lokakuussa. Naputtelin oireet googleen, ja melkein heti löytyi aika täsmäävä diagnoosi; pilonidaalikysta. Typeränä aukaisin tietenkin kuvahaun, ja itkin seuraavat päivät silmät päästäni ja vietin monta unetonta kauhunsekaista yötä :D
Patti oli n. herneen tai pienen pavun kokoinen, kova ja painaminen tuntui epämukavalta. Patti ei ollut ainakaan silloin muodostanut ihon pinnalle käytävää, eikä sieltä siten myöskään tullut ulos mätää tai muutakaan möhnää :confused: Vaiva kuitenkin hävisi itsekseen. Patti säilyi, mutta kipu katosi. Pitkän istumisen jälkeen patin kohdalla tuntui polttelua, mutta muuten se oli täysin oireeton.

Juuri ennen joulua patti kuitenkin kipeytyi uudestaan ja päätin hakeutua lääkäriin. Patti oli myös muodostanut ihon pinnalle "kanavan", joka näyttää vähän turvonneelta ihohuokoselta. Reiästä ei valunut mitään, ja vähitellen patin kipuilukin katosi. Ahdistuksissani olin kuitenkin jo varannut lääkäriajan yksityiseltä ihotautilääkäriltä. Julkiselle ei olisi ollut varmaan mitään asiaa, koska tilanne ei ole ollut missään vaiheessa kovinkaan akuutti. :cool:

Tilanne on siis se, että patti on ollut kipeä, mutta varsinaista isoa ja kipeää ulospäinnäkyvää paisetta ei ole vielä muodostunut kertaakaan. Patista ei myöskään ole ikinä valunut mitään, eikä se ole haitannut elämää paitsi tehnyt istumisesta ajoittain vähän epämukavaa.

Lääkärissä kävin kuitenkin vähän aikaa sitten, ja elättelin toivoa siitä, että patti leikattaisiin ja jos se olisi pilonidalis, voitaisiin suorittaa tulevaisuudessa ns. pit picking- leikkaus. Ainakin jenkkipuolella saanut kuvan, että tällaista vähäoireisempaa paisetta voitaisiin hoitaa niin.

Lääkäri oli kuitenkin asiasta hieman eri mieltä. Hän ei enää edes löytänyt koko pattia, ilmeisesti pienentynyt niin paljon. Hän veikkasi patin olevan tulehtunut talirauhanen. Määräsi antibiootteja ja antibioottirasvaa, joita tulee käyttää jos patti kipeytyy. Käski myös itse puhkaista paiseen neulalla kotona, jos sellainen tulee. Lääkärin mukaan patin pitäisi olla täysin tunnoton jos se tulehtuu pahasti (????!!!!). Muiden kokemuksista olen kyllä saanut vähän toisenlaisen käsityksen :( Eihän noi antibiootit edes poista sitä itse vaivaa! Tulehdus ehkä poistuu, mutta aiheuttaja pysyy.

Olen käsittänyt että toi pilonidaali kysta voi muodostua juurikin tulehtuneesta talirauhasesta (?) tai tulehtunut talirauhanen voi muodostaa sitten jotai onkaloita ja vaikeampia vaivoja.

Patti kuitenkin päätti ilmoitella itsestään ihan tajuttoman huonoon aikaan: keväällä edessä neljän aineen kirjoitukset, meinaa siis kuutta eri kertaa kirjoitussalissa, edessä myös pääsykokeet ja kesätyöt. Pahinta olisi jos patti päättäisi tulehtua kirjoitusten aikaan. :( Mulla on tosi matala kipukynnys, ja tuskanhiki nousee nyt jo otsalle kun lukee muiden kokemuksia patin tulehtumisesta, kun sattuu niin kovin että taju lähtee ja kipu on pahempaa kuin synnytys.
Tuntuu uskomattomalta, että niin moni teistäkin on tällaisen typerän vaivan kanssa kamppaillut näin pitkään eikä useankaan leikkauksen jälkeen ole parantunut. Aivoista voidaan onnistuneesti poistaa hengenvaarallisia kasvaimia, ja tällaista on näin vaikea hoitaa.

En ole ylipainoinen enkä karvainen. :p Taustalla pidempiaikanen autoimmuunisairaus, jos sillä nyt on mitään merkitystä.

Olisiko kellään mitään ideaa mitä tän kanssa nyt pitäis tehdä? Jännittää koko kevään, että patti tulehtuu ja sen tulehtuessa kirjoitukset sekä pääsykokeet menee ihan penkin alle? Vaiko hakeutua osaavalle lääkärille ja koittaa hankkiutua tästä mahdollisimman nopeasti eroon? Uskon, että ton mun patin hoitaminen olisi vielä suhteellisen helppoa, kun se on niin pieni, vähäonkaloinen ja rauhallinen.

Ottaisin myös vastaan vinkkejä hyvistä lääkäreistä Turun seudulla :) Kiitos jos jaksoit lukea! :cheer:
 
Heipä hei kaikille, niin uusille kuin vanhoille.

Mulla jäänyt kirjoittelut vähän vähemmälle, kun on ollut kaikkea extraa tässä monta kuukautta. Syyskuun alussa olin isossa operaatiossa, joka ei siis liittynyt tähän vaivaan ja kirsikkana kakun päälle astmaan tuli pahenemisvaihe kiitos työpaikan rempan. Joten saikkua on taas piisannut :-(

Viimeisin leikkaus mulle siis tehtiin kesäkuussa. Syyskuussa oli sitten kontrolli ja kirurgi ei löytänyt yhtään fisteliä. Näki kyllä arven siitä kesäkuun episodista ja vahvisti sen mun oman diagnoosin trombosoituneesta pukamasta. Verta ja märkää kyllä oli eritellyt siihen asti ja sen jälkeenkin. Ilmeisesti mun gigamega pukamat elää omaa elämäänsä. Marraskuussa niitä hirteltiinkin ja vielä voidaan hirtellä jos vaivat ei lopu.

Eilen sitten löysin trombosoituneen pukaman samasta kohtaa, mistä tämä koko kauheus alkoi. Puristin sen auki ja sieltähän ruiskusi hyytynyttä verta ja jonkin verran märkää. Oon nyt sitten vetyperoksidilla kuohutellut jasuihkutellut. Eli ei tosiaan voi vielä huokaista helpotuksesta, vaikkei näkyviä fisteleitä ole.
 
Hei kaikki!

Olen nyt ollut terveenä nyt 1.5v. Olen elänyt normaalia elämää, käynyt salilla, opiskellut yms. Ei ole ilmaantunut minkäänlaisia ongelmia, mutta olen huomannut että näin talven aikaan ihoni kuivahtaa helposti. Oletan myös, että arpeni myös kuivahtaa. Tekeekö kuivuus arven alttiiksi pintahaavoille ja naarmuille? Huomasin tänään pienen punaisen pisteen vessapaperissa ja äitini sanoi, että arvessa on naarmu. Aloin huolestua, koska minulla ei ole varaa saada minkäänlaista uutta haavaa. Kesällä minulla ei ollut minkäänlaista ongelmaa, mutta nyt talven tultua tämä. Onko jokin muu kokenut saman ja onko kylmyys tähän syynä vai jokin muu?

Kiitos etukäteen! :)
 
Mä epäilen myös että, ois pukamasta tullut tuo. On noita pukamia lisääkin tuolla ja tuntuu että, tuo pee aukko haavautuu aika helposti :( Nyt voisi kertoa kaikki vinkit leikkaukseen ja sitä seuraavaan aikaan jotta parantuminen olisi nopeaa? kuinkahan nopeasti voi alkaa istuskella pitkiä aikoja ja käydä jumpissa esim. spinningissä?
 
Niinhän se vaan meni,että tuo episodi trombosoituneesta pukamasta jätti jälkeensä märkivän alueen. Iso arpikudos on kivikova ja kipeä ja jostain tursuaa märkää. Jotenkin vaan niin lyöty olo, taasko alkaa se ihan älytön rumba ja kivut . Vois vaikka alkaa parkumaan,niin paljon ottaa päähän.
 
Neppis ja Sirkka, tarkoitatteko trombosoituneella pukamalla nyt peräpukamia vai liittyvätkö oireenne sinus pilonidalikseen?

Minun tilanteeni vaikuttaa paremmalta. Sain vihdoin kuulla, että leikkaushaavat ovat parantumassa ja ylempi haava ei ole enää onkalohaava ja pitäisi mennä umpeen lähipäivinä. Tämän vuosien taistelun ja kaikkien keskustelupalstojen lukemisen jälkeen olen tosin skeptinen. Alempi onkalohaava häntäluun päällä on vielä sentin syvyinen ja 2 senttiä pitkä. Huomenna aika terkkariin katsomaan tilannetta. Hopeaa mulla on käytetty nyt 2 viikkoa ja se vaihdittanut paranemista kovasti.
 
Mitähän on tällä foorumilla teitä joilla Sinus Pilondalis ja meitä joilla fistelit tulleet muista syistä. Minulla siis tämä kaikki alkoi juurikin trombosoituneesta pukamasta ja taas näköjään alkaa uusi rumba.
 
Mulla on fisteli. Pee aukosta 3cm häntäluuhun päin on ulostuloaukko ja suolessa myös reikä koska sieltä tulee eritettä. Synnytyksen jälkeen alkoi oireilla.
 
Kohta on leikkaus ja pelottaa :( minkä kokoinen reikä yleensä tulee? ja miten veski kännyt onnistuu kun ontelo jätetään avoimeksi tuollaiselle alueelle? mulla siis 3com peräaukosta ulostulo aukko ja suolen sisällä toinen. Kuinka kipeä leikkauksen jälkeen on? ja pystyykö koska yleensä istua tai kävellä? tekisi mieli perua koko leikkaus...niin paljon pelkään.
 
Vaikea sanoa,että minkä kokoinen haava sulle tulee.
Vessa reissut voi olla haasteellisia,mutta muista että tästä sairaudesta parannutaan jossain vaiheessa.
Tsemppiä!
 
Hei kaikki!

Kysymykseni koskee karvojen poistoa paranemisen jälkeen. Itse olen hoitanut niitä pienellä kapealla trimmerillä, kun kerran laserhoito ei toiminut minun kohdallani. Olen menossa vaihtoon syksyllä ja siellä ei ole ketääm läheistä, joka poistaisi karvani XD onko vinkkejä miten hoidan asian riskeeramatta mitenkään? :D

Kiitos etukäteen ja tsemppiä!
 
Top