Suomeksi

Leikkausta ei aina tarvita!

Minun SP:ni aktivoitui kun olin kaksikymppinen.

Kävin läpi nuo kamalat paiseen aukaisut pari kertaa, kunnes sain lähetteen Karhulan sairaalaan kirurgille (Laine taisi olla nimeltään). Olin juuri aloittamassa yliopisto-opintojani joten kirugi halusi lykätä leikkausta ja antoi kullanarvoisen neuvon: SP-alue pitää pestä JOKA AAMU ja laittaa Bacimycin-jauhetta ja näin "jotkut ovat pärjänneet pitkäänkin".

Tein työtä käskettyä. Noin vuoden päästä ilmeni kosketusallergia Bacimycinille, joten vaihdoin Betadine-voiteeseen. Jatkoin tätä muutaman vuoden (ei tuntunut vaivalloiselta kun muuttui rutiiniksi) eikä tulehduksia tullut enää kertaakaan. Pari kertaa oli pientä eritettä, silloin vain tihensin pesu- ja lääkintäkertoja pariin kertaan vuorokaudessa. Kun oli kulunut jo kuukausia viimeisistä oireista, lopetin.

Enää SP ei ole aiheuttanut mitään oireita pariinkymmeneen vuoteen. Se on parantunut ja arpeutunut täysin. :)
 
Multa leikattiin sp viime joulukuussa ekan kerran, toivottavasti tietty myös viimosen, haava umpeen, on parantunu tähän asti ihan jees.

Härdelli alko joskus vuonna kukka ja keppi kivulla siinä häntäluun isoimman luupatin päällä. Luulin tietty, että mulla on vaan oudot luut, jotka ei tykkää istumisesta. Kivun kanssa pärjäs, se kesti aina noin pari päivää pitkien automatkojen jälkeen. 2007 kesällä se sitten jurruutti vielä viikon päästä ja aattelin, että kipasen näyttämässä lekurille, ja hän mainitsi, että kappas, siellä onkin tollanen pieni reikä keskellä persvakoa. Ei tule mätää, mutta saattaa johtaa paiseisiin tulevaisuudessa. Lääkäristä jotenkin huoku, asiasta tietämättömyyden lisäksi se että voi hitto, kello kahdeksan ja joku jo perse pystyssä, tänkö takia opiskelin niska hiessä vuosia.

Söin siihen kuurin Kefexiniä (se tuttu ja turvallinen!) ja napsin Buranaa töissä. Sillä lähti. Kipitin lääkärin jos toisenkin vastaanotolla, ja kierrellen ja kaarrellen joku aina sanoi, että kyseessä on ehkä sp, senkin vasta kun toin sen itse esille. Kun ei ollut kunnon paisetta niin kaikki oli hiukan kysymysmerkkejä, vaikka oli reikä. Eräs jopa ehdotti, että näyttää enemmänki finnin reiältä. Siltäpä juuri.

Joskus syyskuussa tuli taasen kipeäksi sama luupatti ja tällä kertaa siitä tuli painaessa hiukan mätää, todellakin tippa tai kaksi. Ei tosin siitä isosta mustasta aukosta persvaon ylälaidassa vaan luun päällä oli näemmä kaksi pienempää reikää. Joka päivä oppi näemmä jotain uutta. Kiersin vielä muutaman lääkärin ja yhden kirurgin, joka oli mielestäni hyvin rakkaudella sanonut että tulet heti sitten ensiapuun jos se tulehtuu, et mene odottelemaan mihinkään, minä haluan nähdä sen tuoreena. Päätettiin leikata. Minulla ei ole siis koskaan tarvinnut puhkoa mitään, koska ei ole ollut oikein mitään puhkottavaa.

Leikkaus, kuten sanottu, joulukuun alussa 2007, haava umpeen tikeillä, aika iso, ihan persvaon yläosasta muutamaa kolmea senttiä vaille peräaukkoa. Kotia seuraavana päivänä, paraneminen siitä lähtien hyvin, tikit pois parin viikon päästä leikkauksesta ja töihin uuden vuoden aatoksi sopivasti. Sen jälkeen on kaikki luistanut vallan hyvin, kipeä on varsinkin vielä aivan arven alaosasta siitä tiukasta kohdasta missä iho kurottiin umpeen ja yläosasta, samasta kohdasta. Nyt pari päivää sitten arven vasemmalle puollelle tuli kohta joka oli pipimpi kuin aikaisemmin, ei kuitenkaan mitään paisemaista kipua, vaan painoarka. Siitäpä minä tietty sitä tökkimään ja tunnustelemaan. Nyt on myös toinen puoli samalla tavalla pipi sekä arven alaosa aika ikävästi. Yläosa tuntuu aralta, ihan kuin iho olisi palanut ja nyt kuoriutuisi. Kai sitä pitäisi sinne kirurgin pakeille taas hilautua, en mä tästä yhdellä leikkauksella luullukkaan selviäväni! Haava on tosin edelleenkin yhtä nätti, ei punoitusta, ei mitään patteja, ei valu eikä tipu mitn. Jotenkin sitä toivoo, että kyseessä on joku revennyt kiinnike tai muutama uusi hermorata, mutta tiiä häntä(luu).

Olen siis sangen helpolla selvinnyt omastani viime viikkoon asti. Ei puhkottavia paiseita, ei jumalatonta silmiä vetistävää kipua, ei sangollisia eritettä. *koputtaa puuta todella kovaa*. Kaikki tavara oli näemmä siististi keskiviivassa ja kirurgi viime käynnillä sanoi, että tuskin uusii. Muttah...

Muuten, vielä tästä jälkihoidosta: jokapaikassahan sanotaan, että karvoja kannattaa ajella pois, mutta en ole vielä hiffannut että miksi. Jos yritetään sisäänkasvaneita karvoja välttää niin eihän se sheivaamalla onnistu, kun se on tietämykseni mukaan sisäänkasvaneiden suurin aiheuttaja ja lämpimällä vedellä pesu (ihohuokoset auki nääs) pitää ne poissa. En ole ajellut kertaakaan naiseksi hiukan karvaista takapäätäni. Mitä mieltä kanssa-pilonidaaliset?

Luin myöskin muistaakseni tämän saitin englanninkieliseltä puolelta, että jokainen tulehdus kasvattaa käytävää ihon sisällä. Sen takia minua ihmetyttääkin lääkäreiden ja hoitajien halu jatkaa paiseiden puhkomista sen sijaan että passitettaisiin jokainen kynnelle kykenevä leikkaukseen pikapikaa.
 
Helllo!

Heippa pitkästä aikaa :) Näin se tilanne minulla taas muuttui että nykyään miun diagnoosi on sitten fistula perianalis :D.

Olin sitten leikkauksessa 4.9. sillä ajatuksella että fisteli oli yhteydessä suoleen ja oli tarkoitus se siis tukkia se yhteys. Noh, kun sondilla ja sinivärjäysaineella katsottiin nukutuksessa, niin kävikin ilmi että miun fisteli oli peräaukossa ja kulkeutui siitä ylöspäin, häntäluun kohille. Kirurgi sitten päätti avata fistelikanavan ja nyt sitten miullakin se minun kauan pelkäämä avohaava.

Ainoa inha juttu on se, että kun se on noin iso ja pitkä, kun se todellakin alkaa tuolta peräaukosta ja loppuu häntäluun kohille ja on ylhäällä suht syvä kun hoitaja joutuu Sorbactin laittamaan spatulalla kun eivät sormet yletä pohjaan saakka, eli tulossa piiiiiitkä toipuminen. Vietin sitten juuri 6 pv kirurgisella vuodeosastolla kun halusivat varmistaa haavan paranemisen alun ja sen haasteellisuuden takia, olipa kokemus sekin :)

Tänään sitten kotiuduin sairaalasta, ennen sitä kävi kotihoidosta sairaanhoitaja "tutustumassa" haavaani ja huomisesta lähtien alkaa kotisairaanhoito käymään kerran päivässä hoitaas miun haavan.

Miulla on kyl aivan ihana kirurgi, se näyttää nyt todellakin haluavan että mie paranen :). Miun avohaava on kyl tosi kipeä vaikka työ kaikki ootte kertoneet ettei satu yms, mutta johtuisiko kipu kun on vielä niin tuore tapaus ja suhteellisen iso haava?

Mites muiden haavat ja mielet voivat?
 
Moikka Katariina! Kyllä vähän luulen, että kipus johtuu vain ja ainoastaan kyseisestä syystä! Meikäläisellä on pyyhkinyt hyvin tässä jo 4 viikkoa. Silloin meni viimeinen haava umpeen ja onkin pysynyt :) Eli 2kk meni omassa haavan parantumisessa. Muutin tässä välissä Turkuunkin 3 viikkoa sitten ja aloitin opiskelut siinä samassa. Hyvä tunne, kun ei tarvitse enää välittää kyseisestä vaivasta! Siitä se lähtee.. Ehkä sitten muutamien kuukausien päästä sinullakin helpottunut ja voittaja-olo! Tsemppiä paranemiseen :cool:
 
Kiitti Kimpe :) Hienoa et siulla on alkanut pyyhkimään kivasti, kuitenkin muutto ja opintojen alku näyttää just siltä että on alkanut elämä rullaamaan, jee :).

Oma elämä on nyt vähän odotuskannalla tän haavan kanssa, mut ehkä tämä tästä lähtee, tänään kävi ekaa kertaa kotisairaanhoito, näytti osaavan hommansa vaikka olikin vähän hermostuneen oloinen, varmaan vähän eri tyyppinen haava hoitaa kuin vanhusten makuu- ja säärihaavat :).

Hoitsu huomas sitte semmosenkin asian että miulle ei ole määrätty minkäänlaista antibioottia sairaalasta! ja kuitenkin miun tapauksessa kun tää haava vuotaa ihan seulana ja on niin syvä niin kuulemma siihen pitäis ehdottomasti olla antibioottikuuri. Onneks hoitsu lupas hoitaa asian niiden oman lääkärin kautta ja saan sen reseptin. Kätevä tämmönen kotihoito, toi kaikki haavanhoitotarpeetkin mukanaan, ainoa minkä joudun ostamaan on Sorbact joka on visssiin aika kallis mut sain senkin reseptille.
 
töttöröö tsötsötsöö!

Hej på dig alla här! och samma på finska..

Miltäs Katariinan tilanne näyttää? vähä nukahtanu keskustelu täällä näköjään :p

Ite tosiaan soittelin tuosta merbrominasta ensin hoitajalle, ei tuntenut -> käski soittaa lääkärille, ei tuntenut -> varas mulle ajan ihotautilääkärille, ei tuntenut, eikä löytäny jostai lääkeaine arkistosta -> kyseli ihotautipoliklinikalta, josta tuli vastaus, että Suomessa ei merkuro-pohjaisia lääkeaineita ole käytössä. Ihotautilääkäri kirjoitti kuurin vastaavaan käyttöön tarkoitettua Fucidin-voidetta (~3 viikkoa sit), joka tappaa bakteereja. Oon ite käyttäny tota aikasemminki joskus pari vuotta sitte ku oli melkeen sama tilanne ku mitä täs syksyn alus oli. Oon myös syöny proteiinia ~2kk joka päivä about 1g/kg, ja muston tullu hirvee lihaskimppu.. no okei, ei oo :p

Nyt tuo pirun "nuppineulahaava" on vihdoin lopettanu vuotamisen ja näyttäny ~2 viikkoa terveeltä [:8)] Lopetin hoitamisen tänään (kävin vessas enkä suihkutellu pebaa, butshihi![oyo] :D pienet on huvit..) ja diagnosoin ite kahden viikon päästä sen parantuneeksi, jos se vielä sillon on terveen näkönen, tällä hetkellä mun usko ei vielä riitä siihen. Mutta tänään saunaan! Viimeks tainnu käydä 14.12.2006 [x0x]

Mietiskelin tuos sellasen Salli-satulatuolinki ostamista, josta saa erotettua ne puoliskot silleen, että siihen keskelle jää rako.. vois olla kätevä peppuvammaselle. Sellanen vaa maksaa 400e [8)] niin jää ny kuitenki ostamatta. Mutta jos taas lopettas romaanin, tsempit kaikille! Enköhä mäki vielä vähintään kerran tänne kirjottele.
 
hej på dig :)

Hello Mr.Right! Mahtavaa, oon ihan kade tosta siun saunaan pääsemisestä, hienoa jos nyt kaikki olis ohi siun kohalla :)

Mie en oo viittinyt kirjottaa koko aikaa kun näyttää todellakin siltä että mie melkeen itsekseni ylläpidän tätä kanavaa yllä :)

Mie täällä hajoilen sairaslomaani, sain kk:n lisää saikkua, lääkäri kävi miulla ihan kotikäynnillä ja kehoitti että ei kannata vielä istua/maata selällään koska se haittaa haavan pintaverenkiertoa, joten tätäkin nyt seisaaltaan kirjotan, käteviä nämä läppärit :).

Nyt ollaan suurinpiirtein puolessa välissä miun haavan paranemista, ihan sika iso se kyl on edelleen, kotisairaanhoidosta käy sairaanhoitaja joka päivä hoitamassa haavaa, mikä on kyllä ihan hyvä koska itse en siihen kykene.

Jonkin verran on tullut haavan ympärille hautumia johtuen varmaankin noista siteistä ja ihanista terveyssiteistä/vaipoista joita käytän suojatakseni haavaa, erittäin inhan tuntusia.

Ja ompa täällä istuttu paskat housuissa odottaen hoitajaa auttamaan kun toinen hoitaja vähän teippas haavasiteet reilummalla kädellä etten sitten kyennyt asioita hoitamaan, erittäin noloa, ja sen kruunasi vielä se, että paikalle tuli auttamaan mieshoitaja :D

Haava on pariin otteeseen haissut ja erittänyt runsaasti, joten antibiootteja oon saanut napsia, nyt näyttää tilanne jo paremmalta ja haava ei haise. Kivut on suurimmaksi osin hävinneet, kävelylenkkien jälkeen kyllä vähän kipuilee mutta rasituksessa varmaan ihan normaalia?

Että tämmöstä tällä kertaa, mitäs muille kuuluu? :)
 
keskustelun ylläpitoa ;)

Jos mä sit kirjottelen vielä vähä lisää nii ei tunnu niin yksinäiseltä puuhalta :p

hahah, ompahan siinä tarinaa kerrottavaksi tuos vessaodotukses, jos vaan kehtaa kertoa kellekkää :D toi tuntuu kyl niin typerältä ku on tollasia asioita joita ei vaan pysty yksin hoitaan sit :D jos joku tuntematon tyyppi just vielä paikalla.. Meitsi on kans kokenu kuukautissiteet ja vaippaviritykset joskus.. musta tuntu sillon et aloin ymmärtää naisia - mutta se oliki harhaa.

Joo mulla ainaki kävelyn jälkeen oli vähä arkana takamus sillon ku oli avonainen haava.. ei pitkiä matkoja oikee voinu ees tehdä. Noh, tsempit vaa sulle, eiköhän se siitä! Mä koitan parin päivän päästä taas laittaa vähä haavataitosta takamukseen ja kattelen että vuotaako jälleen, vai vieläkö löytyy niin puhdas lappu ku takamuksesta voi löytyä :p
 
Voi että mie niiiiiin odotan tota aikaa kun alkaa olemaan kaikki ok :).

On jotenkin ollut niin kauan tätä koettelemusta että alkaa jo muut vähän kyllästymään tähän miun tautiin..Onneks mies on ollut ymmärtäväinen ja huumorintajuinen, se vaan naureskelee kun mie tääl taaperran verkkopöksyt ja vaipat jalassa :D. Se on vaan tietty semmonen mielikuva mitä ei tahtois kyl mielellään tyttö näyttää miehelleen mut pakko mikä pakko kun yhdes asutaan. Mut voin kyl kuvitella miten hankalaa tää voi olla toisellekkin osapuolelle kaikin puolin, ei käy kateeksi sekään osa.

Miulla loppu tossa pari pv sitten antibiootti, ja kappas, toissayönä heräsin siihen että piti mennä oksentamaan ja nyt pientä lämpöä päällä. Sairaanhoitaja ei olisi millään kerenyt hankkimaan miulle antibiootti-kuuria näin perjantaille, joten nyt ollaan sitten pienessä valmiudessa koko ajan että joutuu lähtemään tonne ensiavun puolelle missä on päivystys näin vkl:n täällä Etelä-Karjalassa..plääääh!

Ei se muuten mutta kun tietää että joutuu kuitenkin odottamaa pari tuntia ennen kuin pääsee jonossa edes eteenpäin ja kun ainakaan mie en vielä kyllä pysty istumaan vaikka kk on jo mennyt, tuntuu tosi inhottavalta se istuminen, tuntuu että koko haava jotenkin "leviää" niin kiva odottaa sit seisaaltaan siellä juuh..

Kauan teillä on mennyt ajallisesti siinä että olette uskaltaneet istua huoletta haava-hoidon aikana? Miulla ainakin se lekuri sanoi ettei kannata haavan pintaverenkierron takia mutta esim. syönnin ajan voi istua jne. Ei kyl tee vielä mieli istua, tai sitten miulla on jo kehkeytynyt joku pelko/fobia tästä istumisesta..
 
Aika kumma juttu Mr.Right ettei tota ainetta muka käytetä :O en tiedä et mistä se sairaanhoitaja sen sit oli hommannu, jotai hämärähommia :D mut kyl tepsi muhun todellakin. Mulla se elämä loistaa, ei mitää viitteitä et palautuis oireet. Paitsi välillä tietenkin ollu sellasta tykytystä ja vähän kiristystä mut se kuulemma vaan johtuu siitä et arpikudos muodostuu tohon. Vuoden päästä voi sit ihmetellä et miltä arvet näyttää! On tää ollu niin hienoo ku ei tarvi enää ajatella miten päin on :D Saunassaki käyn nykyään päivittäin!

Mulla meni leikkauksesta 3-4 viikkoa, kunnes pystyin istumaan jo normaalisti. Ei kyllä tuntunu missään vaikka olikin avohaava :) Tsemppiä kaikille! Etenkin sulle Katariina! Kyllä se siitä..
 
Kiitos Kimpe :). Mahtavaa että tuo helvetti näyttäis olevan ohi siun kantilta! [^^].

Miulla kans leikkausten jälkeen on ollut tykyttelyä ja semmosta kireyden tunnetta ja se varmast on ihan normaalia kun kudos yrittää mukautua uuteen olomuotoonsa kun siihen todellakin tulee sitä arpikudosta, joillakin enemmän, joillakin vähemmän. Miulla oli ennen tätä leikkausta muodostunut aika rajun näköinen arpi, ei taida tämä tyttö enää stringejä käyttää :D.

Tuota mie kans kyllä odotan että saa olla miten päin vaan! Eilen yöllä oli niin tuskaa kun oli lämpöä, paikkoja kolotti ja mitään kunnon asentoa ei meinannut löytyä kun niskat on niin jumissa sivuittain makaamisesta. Miulla ainakin vielä selällään makuu on hetken ok, mutta sitten alkaa vihlomaan että kauan ei tässä asennossa pysty olemaan. Sain sitten viime yönä vasta viideltä unta justisa näiden vaivojen takia.

Onneksi tänään tulee taas sairaanhoitaja ja ottaa pika-crp:n ja sitten katsotaan että mitä tapahtuu ja että miltä haava näyttää..eilen se kyllä haisi tosi pahalta, yök, kävi ihan sääliksi hoitsua :D
 
Yön hiljaiset tunnit..

Kimpe, on kyl aika outoa :D säki kuitenki oot saanu sitä lähiaikoina? vai oisko se ehtiny sit muuttumaan, ettei niitä enää saa käyttää.. noh, fucidin näytti toimivan myös joka tapaukses. Peppu kiiltää uutuuttaan, vähän käytetty, vain pientä korjausjälkeä havaittavissa :p Ekaa kertaa tuli iteki oikee kunnolla käpälöityä tuota leikkelyaluetta joku aika sit, kyllä se tuntuuki häröltä, tai ei mul ainakaa oo ees tuntoa siinä kunnolla..

Katariinallahan on ollu hauskaa siellä, joko oot paremmas kunnos? Mä sain verenmyrkytyksen ite ton haavan kautta joku kesä.. ei ollu kiwaa :( joutu pari kertaa meneen kans ensiapuun antaan verinäytteitä ku ei ne ottanu selvää mikä miestä vaivaa ku 39 lämpöä jatkuvasti. Mutta loppu seki sitte ilosesti.
Nyt mulla on kaiken kivan lisäks pari kertaa parin viikon sisään tullu verta ulostaes pönttöön&paperin, ja mä olin jo valmis mies kuolemaan.. mutta ei täs ilmeisesti tarvikaa, haava löyty peräaukon suulta, sain jotain kivaa voidetta kivalta tädiltä.

Mä en kyl muista kuinka pian leikkausten jälkeen on uskaltanu istuskella kunnolla.. istun melkee aina vieläkin vinossa toinen jalka persposken alla. Saan varmaan jonku selkävamman vielä tulevaisuudes :p Itelle kans tuottanu ongelmia toi nukkuminen, menee pyörimiseksi usein, vielä kun oon tavannu nukkua selälläni ennen.. nyt oon vähä uskaltanu sitäki kyllä taas harrastaa. Nii ja saunonu ja lenkkeilly <3

Parisuhde on kyl ollu välis mielenkiintosta :D kyl tää tauti jotenki aluks lähensiki ihan uudella tasolla ;D mut eihän tää kivaa oo kummallekkaa.. Täälläki on kuitenki toinen jaksellu ihan hyvin paapoa pojan peppua! :) Haavanhoitoon pyyntöki on ollu jo jonku aikaa muodossa "tuuksä dunaan mun peppua?" [o+o]
Oman lisämausteensa on kyl tuonu seki, kun tyttöystävä sairastu 2 vuotta sitten kilpirauhasen vajaatoimintaan ja sitä kautta myös melko hankalaks muodostuneeseen masennukseen :( Lääkekaappi elää kyl kulta-aikaa täs taloudes. Tässä sitä kuitenki porskutetaan, vaikka vähä tuuleeki.. toinen tulee sit välis peesis ku väsyttää.

No jopas eksyttiin aiheesta täs viestis.. mut eikai se niin tarkkaa. Mukavia peppupäiviä, ja öitäki vielä tähän aikaan.
 
Uneton yö

Hello taasen :)

Olipas taas yö kun oli paikat niin kipeänä että jouduin siirtymään sohvalle lukemaan että tää yks edes sais nukuttua, aamuneljästä saakka sitten tönöttänyt valveilla.

Hyvin kävi viime kirjoittaman, sain taas oisko 4 antibioottikuuri ja haju hävisi haavasta ja kaikkien mukaan haava on pienentynyt tosi reippaasti, eli tulehdus on koko ajan sitä estänyt paranemasta. Lääkäri joka kävi kotikäynnillä sanoi että haavaan kuuluu hajut ja ei tartte antibioottia mut kas kuitenkin sit tartti :D. Ois ollu kiva nähä lääkärin ilme kun se on sit kuitenkin joutunut nöyrtymään ja kirjottamaan reseptin :). Omien hoitoalan kokemusten perusteella jos haavassa on hajua niin se on aina merkki infektiosta, höpötti kuka ihan mitä vaan :).

Ärsyttää ihan sikana kun on joutunut syömään noita kipulääkkeitä niin näyttäis nyt vähän siltä että ainakin Tramaliin miulle on tullut pieni riippuvuus :(. Joskus en ole ottanut Tramalia illalla ja silloin yöt menee huomattavasti huonommin niin kuin tämä viime yö. No, kohta loppuu lääkepakkaus ja uutta reseptiä ei ole, en tiedä uskaltaako sitä edes pyytää kun luulevat narkkariksi, se vaan on fakta että kun näin pitkään popsin noita Tramaleita että mikään perus-burana ei enää auta. :(
Kai sitä on sitten vaan pakko totuttautua olemaan ilman, toivottavasti ei tuu viekkareita --> [:xx], :).

Mr.Right, ohhoh, teilläpä on ollut koettelemuksia :(
[^^] Peukut pystyyn siitä että ootte jaksaneet tukea toisianne, tommonen on varmasti rankkaa.
Omalla siipallani on niin huono näkö, että voitaisiin jo puhua näkövammaisuudesta tai näkörajoitteisuudesta, ja sepäs tässä on rajoittanut kans jonkii verran, siksi siippani ei "duunaa" miun persettä kun ei näe kunnolla ja autolla ajot on jääneet koska hänelle ei anneta ajokorttia, on kyl ollu välillä vähän hankalaa asioida ees sun taas tän takamuksen kanssa kun ei itsekkään ole pystynyt ajamaan. Mutta onneksi taksit ja bussit suhaa, näin sitä huomaa miten helpoksi elämä menee kun voi mennä autolla minne haluaa.

Hoitsut ovat nyt jo kaksi viikkoa olleet sitä mieltä että haavan sulkeutumiseen ei mene enää kauaa, jee! Se vaan että ne on joka kerta sanoneet että ei mene enää kuin päiviä ja siitä on todellakin jo 2 vk...Voi kun menis jo kiinni turkanen, pääsis elämään taas :)
 
Moikkulis moi

Täällä uusi palstalainen ilmottautuu muiden kohtalotoverien joukkoon.

Minulla kaikki nuo vielä edessä sillä olen vasta vaiheessa jossa työterveyslääkäri on todennut taudin ja syytänyt antibiootin jos toisenkin.
Kävin myös aluesairaalassa työterveyslääkärin lähetteestä huonosti suomea puhuvan kirurgiksi opiskelevan lekurin juttusilla joka ei kuitenkaan nähnyt mitään syytä toimenpiteisiin kun sattui silloin olemaan parempi kausi vaivassa ja patti oli hyvin pieni antibiootti kuurien takia. [:^]

Olen nyt reilun vuoden kärsinyt vaivasta, aluksi oli tosiaan kipeä häntäluu ja sitten tuntui patti ihan ylhäällä pakaravakoa, silloin menin työterveyteen, sitten muutama kuuri kefalexiinia ja patti pieneni ja kivut lähes hävisivät, siitä lähtien olen parin viikon välein ajellut karvoja ja tietysti pessyt paikat hyvin.

Kesällä sitten alkoi tuntua taas kipuja ja painelin taas työpaikan lekuriin. Tällä kertaa kefalexiinia sekä flagylia ja voiteena fucidinia.
Söin niitä malko kauan ja fusidinia 2x päivässä siitä lähtien joka päivä.
Ei apuja, taas lekuriin ja kokeiltiin vielä uusi lääke apocylisin jota syön nyt toista kuuria sillä tuntui että se hieman auttoi joten hain toisen kuurin.
Tiedän ettei se auta kun hetkeksi joten nyt pitäisi ottaa iteään niskasta kiinni ja lähteä oikeaan lääkäriin, on nimittäin tämä netti aika pelottava kun kaiken maailman avohaava juttuja lukee niin sitä se lekuuriin meno kynnys nousee entisestään.

Olen yrittänyt kartoittaa yksityisten klinikoiden girurgien ammattitaitoa huonolla menestykellä, sillä yksikään gastroeterologiaan erikoistunut kirurgi ei mainitse mielenkiinnon kohteeksi kun paksusuolen syövät yms. isommat jutut ja tuntuu että nämä sinus hommat hoitaisi ilmeisesti yleis kirururgit mitkä leikkaavat suonikohjuja yms.
Täällä jaa muualla netissä kuitenkin saa sen ymmärryksen että tähän vaivaan olisi syytä olla pätevä kirurgi joka on lähes erikoistunut näihin, sellaista ei kuitenkaan löydy.

Osaisiko kukaan teistä suositella hyvää yksityistä mihin voisin ottaa yhteyttä. Kiinnostaisi tietenkin ne "ketun" kertomat uudet menetelmätkin (bascom, karydakis) mutta niistä ei todellakaan löydy tietoa että missä niitä mahdollisesti tehdään.
Onkohan "kettu" jo erikoitunut ja töissä jossain yksityisellä :rolleyes:

Tässä muutaman päivan on myös tuo anu saukkonen kutissut epämiellyttäväti ja ompa sillä aina silloin tällöin tuntunut pieni pattikin, joka on tosin hävinnyt itsestään yhtä nopeasti kuin on tullutkin,
Tässä tilanteessa tietenkin ensimmäisenä tulee mieleen että sinus on levinnyt jo sinne asti ja on kohta sitten suoleen fisteli. :(
Onko kenellekään tullut fusidinin pitkästä käytöstä iho oireita siis esim kutinaa ?

Olen tosiaan aika hukassa kun ei ole vielä muuta faktaa omasta tilasta kuin
parin (tähän vaivaan) epäpätevän lääkärin diagnoosit sekä itseopiskelu takapuolen seudun vaivoista.

Ai niin olen 33v erittäin karvainen normi painoinen ja osittain istumatyötä tekevä mies.

Jaksamista kaikille tasapuolisesti. Jouni.
 
Heippa Jrkk1!

Tuolla antibioottien syömisellä ei kyllä pitkälle pötkitä, kuuri vain hieman pitkittää siun tilaa kun niitä napsit, nyt vaan kipin kapin joko yksityiselle tai uudestaan omalle lääkärille ja sanot että nyt tälle pitää tehdä jotain koska jatkuva antibioottien syöminen ei ole ratkaisu.

Veikkaan että jos yksityisellä on gastroenterologiaan erikoistuva kirurgi, niin sille nämä vaivat ovat selvää kauraa ja varmasti osaavat hoitaa sinua, kuitenkin aika tyypillinen vaiva gastroenterologian puolella, ei aivokirurgiaa :).
Ja suosittelisin kovasti ottamaan rauhallisesti ja tutkimaan omaa vointiasi lääkärin kanssa ennenkuin ryntäät yksityiselle vaativaan bascomia, kuitenkin ihminen on yksilöllinen ja kaikille ei sovi kaikki hoitomuodot ja veikkaan että esim. Bascom alkaa olemaan vaihtoehto niille joilla vaiva on muuttunut hieman vaativammaksi. Itse ainakin näytän paranevan nyt vihdoin ja viimein ihan tavanomaisella leikkaushoidolla.

En tietenkään vähättele vaivaasi tai kenenkään muun tällä sivustolla mutta nämä "erikoisemmat" ja uudemmat hoitomuodot vaikuttavat siltä että niitä kokeillaan vasta sitten kun tavanomaisemmat eivät ole tepsineet (ja ovat myös aika kalliita hoitomuotoja). Ja käsitykseni mukaan täällä on monta jotka ovat parantuneet ihan sillä tavallisellakin leikkaustavalla :).

Joten nyt jäitä hattuun, älä vielä murehdi asiaa mitä ei välttämättä tapahdu :) Fucidin ainakin miulla aikoinaan vähän laittoi kutisemaan ja antibiooteissa on monia sivuvaikutuksia, etenkin jos syö niitä paljon, itselläni meni vatsa ihan sekaisin, koska esim. Kefexin ja Kefalex "tappavat" suoliston omaa normaaliflooraa, joten Gefilus-tuotteita kaappiin, suosittelen :).

Ja vielä sellainen asia, että jos lääkärit sitten jossain vaiheessa päätyvät leikkaushoitoon pyydä että haava jätetään auki, se voi olla inhottavampi ja pidempi tapa parantua mutta parempi, kokemusta on, 3 kertaa leikattu, 2 niistä laitettu tikein kiinni ja ei toiminut niin vaan alkoi oirehtimaan uudestaan :(.

Mitäs sitten muille kuuluu?

Itse täällä nyt sitten kärsin niistä viekkareista mistä puhuin viime kerralla, luin netistä Tramalin lopettamisen jälkeisiä mahdollisia vaivoja niin kas mitäs siellä muuta kuin : unettomuus, masennus, levottomuus, vapina jnejne. Täällä ollaan nyt oltu ilman Tramalia melkein viikko ja pienimuotoinen helvetti käyty läpi kun ei saa nukuttua laisinkaan. Parina yönä olen saanut pari tuntia mutta kyllä tämä syö naista [8)]. Kotihoidon sairaanhoitaja nyt sitten jutteli lääkärin kanssa ja määräsivät miulle nukahtamislääkettä että saisin levättyä edes vähän, viikko erittäin pienellä unella alkaa olemaan jo tosi epäterveellistä jo haavankin takia, yöllähän solut uusiutuvat ja paranevat paremmin lepotilassa.

Mutta ehkä tämä tästä, enää olisi pari viikkoa sairaslomaa, kirurgi olisi määrännyt vielä kuukauden mutta mie en enää jaksa olla kotona! Siksi setä laittoi vain pari viikkoa, toivottavasti se riittäisi ja saisin mennä töihin jo sen 2 vk:n kuluttua :). Muuten kirurgi sanoi että kaikki vaikuttavat olevan ok ja nyt vaan odotellaan haavan umpeutumista, jee [:8)].

Voimia kaikille tähän synkkään syksyyn :).
 
Terve!

Uusi palstalainen (ja myös ensimmäistä kertaa pilonidaliksen uhri) haluaa vähän kysellä kokeneemmilta. Eli eli... Mut leikattiin melko tasan tarkkaan 6 viikkoa sitte, mutta haava ei ole vielä mennyt kunnolla umpeen. Siis ihan tikkejä käytettiin... En nyt itse muista edes oliko kirurgin ja hoitajien kanssa puhetta koska haavan pitäisi olla kunnossa, mutta ainakin itsestä näin pitkä aika tuntuu jo vähän oudolta. Haavan ylä- ja alaosa eivät ole umpeutuneet kunnolla ja melkein tuntuu, että nyt tulee enemmän märkää kuin vielä esim. pari viikkoa sitten. Pitääkö tämän mennäkin näin vai pitäisikö mennä näytättämään tilanne? Oon toki jo itse miettinyt soittavani sairaalaan, mutta halusin nyt ensin kysyä täältä varmistusta tilanteeseen.

Ja sitten toinen kysymys koskee tuota karvojen poistamista... Miten te muut ootte sitä suorittanut? Sain vähän ristiriitaiset ohjeet sairaalassa ja... Olisihan sitäkin taas voinut kysyä, mutta tämä asia ei oo vaivannut vasta kuin viimeiset pari viikkoa, kun oon enemmän alannut ajattelemaan miksei haava umpeudu. Kirugi puhui mulle leikkauksen jälkeen, että kannattaa pestää usein kunnes haava on umpeutunut ja ajaa karvat pois. Sieltä suunnalta ei tullut siis mitään tarkempaa tietoa ja oletin että karvojen ajamiseen hänen mielestään käy ihan normihöylä. Hoitaja sitten puhui jostain vahasta, jota naiset käyttää bikinirajoihin. No ajattelin, että selvä ja helppo homma, mutta meni kyllä kaupassa ihan sormisuuhun. Eli tarkoittiko tuo hoitaja nyt jotain kuumavahaa ja sitten liuskalla vedän karvat irti... Sittenhän on jotain sellaista ainetta, joka poistaa karvat ihan ittestään ilman mitään liuskoja, mutta se on ainakin tyttökaverien mukaan aika vahvaa ainetta ja aiheuttaa joillekin jotain reaktiota ihoon pelkästään jalalla. Sitäkö nyt sitten pitäisi uskaltaa laittaa persvakoon?!

Kiitos, jos joku viitsii ja osaa vastata.
 
Terve Newcomer! Toi tikkaaminen kuulostaa aika hullulta, sillä siinä on todella iso riski vaivan uusiutumiseen mikäli se tikataan. Sen takia itsellenikin jätettiin avohaava, jotta se kasvoi POHJASTA umpeen. En halua pelotella mitenkään, mutta näin se asia vain menee :/ toivottavasti omalle haavallesi ei ole käynyt juuri näin [:xx]
 
Heippa Newcomer!

Miulla itellä on tikattu haava kiinni kaksi kertaa ja se on aina parantunut tuohon aikaan mennessä (6 vk). Tietysti parantuminen on yksilöllistä mutta kuulostaa siltä että jotain hämminkiä siellä on jos eritettäkin tulee runsaasti. Erityksessä kannattaa kiinnittää huomiota erityksen väriin ja hajuun, miulla esim. pari kertaa ollut kellertävää ja haisevaa eritettä ja se on aina silloin ollut tulehtunut haava. Mene siis ihmeessä näyttämään haavaa, aina parempi käydä näyttämässä ammattilaiselle ja mahd. pian koska jos siellä tulehdus myllää niin tilanne menee koko ajan huonompaan mitä kauemmin odotat.

Miulla on erilainen kokemus noista karvoituksista, miulla ei ole kukaan ikinä näiden kolmen leikkauksen aikana edes kehoittanut poistamaan karvoja tältä alueelta. Joko miulla ei ole niin paljon siellä karvoitusta tai sitten sitä ei olla nähty oleellisena tällaisen hoidossa ainakaan täällä Etelä-Karjalassa. Älä ainakaan laita mitään Veettiä yms. koska siinä todellakin on niitä kemiallisia aineita niin ei varmast tee hyvää jos sitä haavaan menee, voi vähän kirvellellä. Ja kannattaako hirveesti räpläillä haavan ympäristöihoa silloin kun haava on vielä parantumassa (hygienia-riski?), ainakin itse vähän oudoksun asiaa.

Kannattaa siis kysyä vähän tarkemmat neuvot hoitajalta ja myös että minkä ihmeen takia kun ei miulle tällaista ole ikinä neuvottu. Ymmärrän jos vaivaa on epäilty sen takia että kaikki on saanut alkunsa karvatupentulehduksesta mutta muuten mielestäni hieman outoa :confused:.

Tsemppiä parantumiseen!

Itse täällä vielä poden, 2 vk sairaslomaa sain lisää mutta nyt haava on enää parin cm pituinen ja cm:n syvyinen, että voiton puolella ollaan, mutta kyllä tämä loppuparantuminen nyt tuntuu kestävän! huhhuh, ei jaksais odottaa enää, kohta 3 kk saikulla:)
 
Soitin nyt sitten sairaalaan, mutta pari päivää kuulemma pitäisi odottaa, että kirurgi palaa töihin ja saa sitten sen kanssa katsoa asioita... Ilmeisesti mulla on tästä karvatupentulehduksesta kyse ja sen takia tuosta karvojen poistosta puhuttiin. Ainakin leikkauksen jälkeen kirurgi sanoi jostain pienestä tuposta, joka poistettiin. Sitten tuosta eritteestä niin mulla se on koko ajan leikkauksen jälkeen ollut kirkasta ja koko ajan se on haiskahtanutkin hiukan. Siksi en oo osannut epäillä tulehdusta, kun ei siinä hoitajien mukaan ollut mitään kummallista, kun kävin viikko leikkauksen jälkeen tarkistuttamassa tilannetta ja eikä tikkien poiston aikaankaan mitään ihmeempiä ollut. Nyt sitten odotellaan sitä kirurgia...

Onko tuossa tikkaamisessa muka niin suuri vaara uusiutumisesta?:eek: Itse oon ymmärtänyt, että suurin osa parantuu ihan pysyvästi jo sillä... Toki avohaava on varmempi, mutta olisin luultavasti itsekin valinnut aluksi pelkän tikkauksen. No saapa nähdä.

Toivottavasti Katariina jaksaa puristaa loppuun asti. Tsemppiä!:) Huh kyllä toi 3kk tuntuiskin varmaan aika pitkältä ajalta. Parikin viikkoa saikulla oli aika pitkästyttävää.
 
Kiitti Newcomer :). Hyvä että soitit sairaalaan, hyvä se on ainakin varmistuttaa hoitavalla lääkärillä kun tuo kuulostaa jo maallikonkin korviin vähän epäilyttävältä jos ei ole vielä 6 vk:n jälkeen täysin umpeutunut. Kirkas neste kuulostaisi miun hoitsun korvaan kudosnesteeltä, mutta jos se haisee niin kyllä mie ottaisin jo bakteeriviljelyn haavasta varmuuden vuoksi.

Miulla itselläni ainakin tuo tikkaus-tapa ei toiminut, kaksi kertaa tikattiin ja nyt kolmannella jätettiin auki. Silloin ekoilla kerroilla kirurgi sanoi että siinä on n. 40 % mahdollisuus uusiutua mutta siihenkin pystyy itse vaikuttamaan hyvällä hygienialla, mutta jos tällä taudilla on taipumus uusiutua niin kyllä se vaan sitten uusiutuu :(.

Mutta kuten jo aikaisemmin sanoin, jokainen paranee omalla tavallaan, ja turha siun Newcomer vielä on murehtia uusiutumista :). Mutta jos joskus siihen tilanteeseen joutuisi että joutuu uudestaan tähän rumbaan niin kyllä mie nyt liputan avohaavan puolesta vaikka itse sitä pelkäsin aluksi kauheasti. Vaikka paraneminen on hitaampaa, kroppa kuitenkin rakentaa uutta kudosta tilalle ja haavanhoitojutut estävät uusien onkaloiden muodostumisen paremmin kuin haava olisi suljettu tikein.

Juu suosittelen kaikille tällaisia pitkiä saikkuja, tulee asiat nimittäin laitettua tärkeysjärjestykseen kun on aikaa miettiä :D. Tästä 2 vuoden pyllydraamasta kun selviän niin en enää ikinä valita mistään :). [oyo]
 
Top