Suomeksi

Crimsh

New Member
Nojuu ja joo. Tiistaina yritettiin liukuläppää ja tänään rupes kulkee ilma ja paska läpi haavasta taas. Kiroiluttaa, kun aina nää retkahdukset tapahtuu viikonloppuisin ja päivystykseenhän on ihan turha soitella.

Et avanteen kans elämistä kohti vaan sitten. En halua asian kans enää odotella kun se selkeästi on ainoa ja viimeinen vaihtoehto. Toivottavasti saisin ajan mahdollisimman pian, eikä tällä kertaa jäädä odottelemaan mitään kummallista ihmeparantumista
 

Perälä

New Member
Täällä odotellaan soittoa jonohoitajalta setonin takaisin laittoa varten. :( Uusi leikkausyritys parin kuukauden päähän. Pitää tuossa välissä nyt vaan lähteä jatkuvasti lykätylle lomamatkalle, ei tässä elämää voi kokonaan holdiin laittaa. Aukosta tulee ulostamisen jälkeen ruskehtavaa mätää, muulloin se on keltavihreää. Seassa taisi yksi päivä olla hitunen porkkanaakin niin eiköhän peli ole selvä. Tikit muuten aiheuttaa kipua näin lähes kuuden viikon jälkeenkin, sulavat kuulemma hyvin hitaasti. Ne poistetaan samalla, kun seton laitetaan takaisin.
 

Masa1

New Member
Hei Kaikille!
Täällä on jossain kohtaa ollut puhetta seton-lankojen väristä, että onko sillä väliä. Reilu vuosi sitten minulle laitettiin kova, punainen seton. Kivut olivat kovia ihan koko ajan ennen sulkuyritykseen menoa. Siis todella kovia ja tuntui, ettei kukaan uskonut. Tuntui, että kipukynnystäni pidettiin alhaisena, vaikka tosiasiassa se on aina ollut korkea. Nyt, kun seton laitettiin EILEN uudelleen, ei minulla ole kipuja kuin aivan vähän. Sain pehmeän (silikonisen?) kumilenkin. Väri on sininen - uusi lempivärini! Pitkällä se roikkuu ja on tällä tietoa paikallaan neljä kuukautta, mutta ei haittaa yhtään, jos voin elää tässä välissä normaalia elämää. :)
Tämä minun vaivahan sai alkunsa bartholin rauhasen (niin silloin luultiin, mutta pyllystä tämä taisi olla alun alkaenkin lähtöisin) paiseesta kuusi ja puoli vuotta sitten.
 

Perälä

New Member
Sain myös eilen sinisen silikonisen setonin, comfort drain lukee potilaskertomuksessa ja googlella löytyy. Tätä ei tarvitse joka päivä siirrellä, kuten silkkilankaa, ei tartu kuulemma samalla tavalla kiinni. Mutta roikkuu kyllä todella ulkona, pari kertaa jo meinannut ”pyyhkiä” sen vähän reippaammin mukana (nainen ja renksu lähellä muita mestoja :D ). Ehkä tässä tekee vielä itse itselleen tahattoman fistulotomian. :(
 

raidatonseepra

New Member
Jospa minäkin välillä valitan tänne miten pyllystä tämä on. Mulla jo yli vuoden nyt ollut tämä sorbact-ruljanssi, karvanpoistolaserissa käyty nyt, jäljellä enää ehkä yksi käynti. Laserin suorittava iholääkäri itsekin jo vaikutti turhautuneelta, hänen mukaansa tämä on jo niin leikkausvalmis eikä laserista enää ole hyötyä (mulle sanottiin keskussairaalassa ettei leikata ennen kuin kaikki laserit käyty). On muuten ihan huippu lääkäri, oli laittanut keskussairaalaan jotain paperia menemään, että hänen mielestä vaatii leikkauksen. Soittelin sitten tuonne ja puhelimessa ihmetteli kun mulle oli laitettu 2kk kiireelliisyys, yleensä kuulemma on kuukausien odotus. Taisi olla hyötyä siitä paprusta sitten :) Tosiaan, taidanpa ensi viikolla jo soitella ja välittää nämä terkut, ei jaksaisi odotella.

Kyllä tämä sotkee kaiken, jo vuoden joutunut olemaan kodin vanki, monet itkut on väännetty, jos saisin leikkauksen vielä tälle keväälle, niin pääsykokeet menee kyllä varmaan siinä... (Viimeksi puhetta jos olisin ihan alkukesästä saanut pääsykokeen jälkeen leikkauksen, ei tietoa ehtiikö ennen kesää kun kirran puoli menee kiinni, nyt mieluummin jätän jo pääsykokeet väliin kuin kidun taas kesän kotona).

Tänä aamuna viimeisin itku kurkussa moment, aamulla heräsin ja jännitin pakaroita niin kunnon kipu alkoi juilia alempaa peppuvaosta, pepun hoidossa paikannettiin kipeä kohta alemmas peppuvakoa toisella puolella kuin missä tämä onkalo nyt on. Kellään kokemusta? Toivon, että menisi ohi mutta tottakai sitä pelkää, että siellä muhii yllätys :(

Nyt oli kyllä niin juosten kustu romaani, toivottavasti joku saa selvää :oops:
 

Masa1

New Member
Sain myös eilen sinisen silikonisen setonin, comfort drain lukee potilaskertomuksessa ja googlella löytyy. Tätä ei tarvitse joka päivä siirrellä, kuten silkkilankaa, ei tartu kuulemma samalla tavalla kiinni. Mutta roikkuu kyllä todella ulkona, pari kertaa jo meinannut ”pyyhkiä” sen vähän reippaammin mukana (nainen ja renksu lähellä muita mestoja :D ). Ehkä tässä tekee vielä itse itselleen tahattoman fistulotomian. :(
Auts :confused: tolle tahattomalle fistulotomialle. Mun aiempi Seton oli jotain kovaa muovia, tai siltä se tuntui - pieneltä nippusiteeltä. Tiedä sitten, mitä materiaalia se oikeasti oli. Ei se kyllä ainakaan silkkilankaa ollut.. Tää pehmeä tuntuu niin ihanalta verrattuna siihen aiempaan. Mulla kans fisteli suht lähellä etuosastoa..nainen kans, vaikka nimimerkki antaakin toisen kuvan.
 

raidatonseepra

New Member
Noniin, äiti vilkaisi peppua ja siellähän oli pienen pieni reikä alempana peppuvaossa josta tuli verensekaista eritettä puristamalla, kuulemma sen alla sen näköistä vako, että lisää on reikiä tulossa:(
 
Last edited:

pesusieni

New Member
Moi kaikille. Kävin laser toimenpiteessä viimeviikon torstaina. Leikkauksen jälkeen oli yllättävän kivuton olo. Seuraavana päivänä tuntui, ettei olisi missään leikkauksessa ollutkaan.

Uskaltauduin lähtemään pienelle kävelylenkille sunnuntaina ja tiistaina tuntui että ilmat tulivat taas väärästä reiästä... tänään soitin kirurgille ja hän sanoi että katsotaan vielä pari viikkoa. Jos ei ala muodostamaan uutta absessia niin välitöntä tarvetta setonille ei ole.

Saa nähdä mitä tästä tulee mutta alkaa pikku hiljaa kyllästyttämään tämä rumba. Ei jaksaisi koko ajan olla töistä pois tämän takia.
 

raidatonseepra

New Member
Jaahas, vielä viikko ja pitkä odottelu alkais sit olla ohi. Tosiaan sain leikkausajan 29 pvä, vähän alkaa kuumottelemaan, pelkään eniten onnistuuko kerralla ja miten parantuminen onnistuu/kusee:(
Toki on yksilökohtaista, mutta kannattaako varautua millaisiin kipuihin?
 

pesusieni

New Member
@raidatonseepra tiedätkö jo mikä toimenpide sinulle tehdään?

Minulla liukuläppä oli todella kipeä, mutta laser ei tuntunut missään. Kirurgin kanssa ennen laseria juttelin ja kuulemma reiän sijainti suolessa vaikuttaa paljon kiputuntemuksiin toimenpiteen jälkeen, jos lähempänä peräaukkoa niin silloin kuulemma kivuliaampi.

Nyt on ihan sata varmaa, että minulla laser epäonnistui sillä reiästä tulee taas sitä itseään... huomenna vielä pyhä niin en tiedä miten kirurgit ovat paikalla, mutta haluaisin setonin takaisin paikalleen asap. Moska valuu kyllä ulos painelemalla, mutta pelkään, että tekee uusia käytäviä ilman setonia. Tiedä sitten voiko setonin laittaa takaisin heti vai pitääkö fistellikäytävän antaa hieman parantua laserin jäljiltä?
 

pesusieni

New Member
Muuten löysin googlailemalla ihan mielenkiintoisen tutkimuksen laser toimenpiteestä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423928/

Etenkin tämä taulukko, jossa näkyy eri sulkutapojen onnistuminen yhdessä laserin kanssa on mielenkiintoinen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423928/table/Tab1/?report=objectonly

Jos tulkitsen taulukkoa oikein niin ilmeisesti liukuläppä ja laser yhdessä johtavat parhaisiin lopputuloksiin.

@Masa1 ja @Perälä ja muut joille tehty laser, mitä sulkutapaa teillä käytettiin? Itselleni tehtiin käsittääkseni ihan perus ommel, joka on tuo taulukon suture closure ja sillä näyttäisi tämän tutkimuksen mukaan olevan ensi yrittämällä 50% onnistuminen, mutta 91.7% onnistuminen jos lasketaan mukaan tapaukset joille toimenpide tehtiin uudelleen.

Tämä lause myös kiinnitti huomiota: "...most recurrences appear to occur relatively early following FiLaC™ treatment and are likely the result of fistula reopening with a linking up of the epithelial remnants of small undetected secondary tracks before the denaturation effect of the laser can take effect."

Tiedättekö, onko teillä tuollaisia sivukäytäviä? Minulla meinaan kirurgi sanoi, että fistellissä on sivukäytävä... tiedä sitten olisiko se juuri aiheuttanut epäonnistumisen.
 

raidatonseepra

New Member
Ei juurikaan hajua, silloin syksyllä vaan sanottiin lähinnä että nukutuksessa leikkaavat, kääntävät ihoa jotenkin siellä ja tikkaavat kiinni. Kai ne rouhii käytävät hittoon vaan(?).
Mites kun oon menossa ekaa kertaa päiväkirran puolelle, millaset käytännöt siellä on? Tavataanko siellä ennen leikkausta kirurgia? Paperissakin luki vaan kellonaika eikä mitään hajua tarkoittaako se leikkausaikaa vai mitä, että pitäisköhän siellä olla miten ajoissa :oops: Toki tämäkin varmaan hyvin riippuu paikasta mutta tässä ehtii ajatella kaikkea:confused:
 

PaPaya

Helpful
Pitkästä aikaa tulin kurkistamaan mitä teille kuuluu ja osui kysymys päiväkirrasta silmiin. Mulla ainakin papereissa oleva aika oli se jolloin piti ilmestyä paikalle. Sitten sairaalakuteet päälle ja odottelua......sairaanhoitajan luo (esilääkitys yms.) ja odottelua......kirurgin tapaaminen ja odottelua....:pLopulta leikkaushoitaja haki saliin, jossa mömmöt suoneen ja unille hetkeks aikaa. Kotiin pääsin heräämöstä kun rakko toimi ja jalat kantoi. Mukava hoitsu odotteli vielä mun kanssa noutajaa vaikka oma vuoro oli jo loppu. Mulla siis oli seton n. 4 kk, jonka jälkeen onnistunut lift. Terveen paperit (ainakin toistaiseksi) sain n. 1,5 vuotta sitten.
 

Henkka

Helpful
Tiedättekö, onko teillä tuollaisia sivukäytäviä? Minulla meinaan kirurgi sanoi, että fistellissä on sivukäytävä... tiedä sitten olisiko se juuri aiheuttanut epäonnistumisen.
Yleensä ne sivukäytävät selvitetään ennen leikkausta magneetilla – toki salissakin voidaan niitä selvittää, mutta hankalampi. Ymmärtääkseni ne myös on hyvä tarkistaa, jos ei toimenpide ole onnistunut, niin seuraavan leikkauksen alla. Itselläni myös ensi viikolla aika, tosin en tiedä mitä tehdään. Nyt on laserointi epäonnistunut jo 3 kertaa, mutta syy lienee siinä, että käytävä ei ole ollut valmis. Joskus seton on ollut liian kauan, kuten nyt, jolloin käytävän suu menee umpeen. Tuosta seuraa se, että se kehittää pienen paiseen/fistelin alueelle. Nyt esimerkiksi oma käytävä on niin suuri, että sille tuskin pystytään tekemään perjantaina laserointia.

Täällä kärsitään aika pahaa pätevien gastrokirurgien pulaa ja jos ei seuraava operaatio tuo tulosta, niin voisi pyytää siirtoa toiseen ESH-yksikköön. Täällä ei esimerkiksi ilmeisesti tällä hetkellä ole kirurgia, joka tekisi LIFTiä.
 

Henkka

Helpful
Ei juurikaan hajua, silloin syksyllä vaan sanottiin lähinnä että nukutuksessa leikkaavat, kääntävät ihoa jotenkin siellä ja tikkaavat kiinni. Kai ne rouhii käytävät hittoon vaan(?).
Mites kun oon menossa ekaa kertaa päiväkirran puolelle, millaset käytännöt siellä on? Tavataanko siellä ennen leikkausta kirurgia? Paperissakin luki vaan kellonaika eikä mitään hajua tarkoittaako se leikkausaikaa vai mitä, että pitäisköhän siellä olla miten ajoissa :oops: Toki tämäkin varmaan hyvin riippuu paikasta mutta tässä ehtii ajatella kaikkea:confused:
Siulla on siis kaiketi pakaravaon paise (sinus pilonidalis)? Menet paikalle, miten klonaika papereihin laitettu. Ja loput menee todennäköisesti niin kuin @PaPaya tuossa sanookin. Ja aina kannattaa lukea paperit läpi pariin kertaan! Hyvä siitä varmasti vielä tulee, nythän sie pääset hoitoon!
 

raidatonseepra

New Member
Siulla on siis kaiketi pakaravaon paise (sinus pilonidalis)? Menet paikalle, miten klonaika papereihin laitettu. Ja loput menee todennäköisesti niin kuin @PaPaya tuossa sanookin. Ja aina kannattaa lukea paperit läpi pariin kertaan! Hyvä siitä varmasti vielä tulee, nythän sie pääset hoitoon!
Niin kai, sekö on helpompi homma? Silloin sanottiin, että istumiskieltoa on noin 2-3 vko, saa nähdä kärsisinkö istua pääsykokeissa kesäkuun alussa vai joudunko paperisotaan ja anomaan erityisjärjestelyä... Tässä on monta muuttujaa ollut kyllä matkassa:confused: Ympärysihokin alkaa olla aika ärsyyntynyt tästä vuoden lappusodasta ja onkalon tökkimisestä.

Tää ryhmä on ollut mulle ainakin iso apu ja tuki, ihana kun viitsitte vastailla ja sekin jo helpottaa, kun tietää ettei ole yksin:)
 

Henkka

Helpful
Niin kai, sekö on helpompi homma?
Tää ryhmä on ollut mulle ainakin iso apu ja tuki, ihana kun viitsitte vastailla ja sekin jo helpottaa, kun tietää ettei ole yksin:)
En tiiä onko helpompi vai ei, mutta siis hyvä, että pääset vihdoin leikkaukseen – jos sitä olet joutunut odottamaan :)

Ja kyllä, tämä foorumi on hyvä paikka jakaa tunteita sekä tietoa!
 

Masa1

New Member
Muuten löysin googlailemalla ihan mielenkiintoisen tutkimuksen laser toimenpiteestä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423928/

Etenkin tämä taulukko, jossa näkyy eri sulkutapojen onnistuminen yhdessä laserin kanssa on mielenkiintoinen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5423928/table/Tab1/?report=objectonly

Jos tulkitsen taulukkoa oikein niin ilmeisesti liukuläppä ja laser yhdessä johtavat parhaisiin lopputuloksiin.

@Masa1 ja @Perälä ja muut joille tehty laser, mitä sulkutapaa teillä käytettiin? Itselleni tehtiin käsittääkseni ihan perus ommel, joka on tuo taulukon suture closure ja sillä näyttäisi tämän tutkimuksen mukaan olevan ensi yrittämällä 50% onnistuminen, mutta 91.7% onnistuminen jos lasketaan mukaan tapaukset joille toimenpide tehtiin uudelleen.

Tämä lause myös kiinnitti huomiota: "...most recurrences appear to occur relatively early following FiLaC™ treatment and are likely the result of fistula reopening with a linking up of the epithelial remnants of small undetected secondary tracks before the denaturation effect of the laser can take effect."

Tiedättekö, onko teillä tuollaisia sivukäytäviä? Minulla meinaan kirurgi sanoi, että fistellissä on sivukäytävä... tiedä sitten olisiko se juuri aiheuttanut epäonnistumisen.
Mulle laitettiin laserissa suolen sisälle ihan tikit vaan. Kun laserhomman todettiin epäonnistuneen (8 kk toimenpiteen jälkeen, vaikka ite tajusin sen hyvin pian..) , otettiin magneettikuvat. Siitä nähtiin, ettei mun fistelillä ole sivuhaaroja. Nyt mulla on ollut 4 vkoa taas Seton ja uus sulkuyritys olis näillä näkymin heinäkuun lopulla.
 

Henkka

Helpful
Unohtui vastata tuohon, että mulla käytettiin myös normaaleja tikkejä kahdella kertaa. Kolmas kerta ei laitettu mitään, koska laserointi epäonnistui heti. Tikit sielä suolen puolella oli kyllä kohtalaisen kivuliaat, etenkin kun kävi aamulla vessassa.

Italialainen ryhmä on tehnyt myös ilman sulkua koko homman – mitä itse toivoisin myös, koska tikit ovat aina repeytyneet irti ennemmin tai myöhemmin.
 

pesusieni

New Member
Mulle laitettiin laserissa suolen sisälle ihan tikit vaan. Kun laserhomman todettiin epäonnistuneen (8 kk toimenpiteen jälkeen, vaikka ite tajusin sen hyvin pian..) , otettiin magneettikuvat. Siitä nähtiin, ettei mun fistelillä ole sivuhaaroja. Nyt mulla on ollut 4 vkoa taas Seton ja uus sulkuyritys olis näillä näkymin heinäkuun lopulla.
8kk toimenpiteen jälkeen?? No huh huh! Aika kauan sait kyllä odotella sitten uutta toimenpidettä. Meinaatko uudella sulkuyrityksellä taas uutta laser yritystä? Tsemppiä!

@Henkka jännä että kirurgi kuitenkin tehnyt toimenpiteen vaikka olosuhteet eivät ole olleet otolliset? Minulla käynyt parilla kertaa niin että pelkkä seton vaihdettu kun kirurgi katsonut, että olosuhteet sulkuyrityksen onnistumiselle ovat olleet huonot. Hmm tiedätkö minkälaiset onnistumistodennäköisyydet tuossa ilman sulkua laseroinnissa on? Vähän ihmettelen, että miten se reikä sieltä suolen puolelta paranee jos sille ei tehdä mitään...

Onnea leikkaukseen @raidatonseepra !
 
Top