Suomeksi

Liveri

New Member
Moikka yksi uusi potilas ilmoittautuu joukkoon. 2,5 v tätä vaivaa kantanut mukanani. Peräsuolen fistelistä kyse missä tää onkalo lävistää sulkialihaksen lähes keskeltä. Ensimmäinen leikkaus 2018 toukuussa. Reikää isonnettiin mutta kivut jäivät koviksi. Sen jälkeen 5 krt pistetty seton lanka mistä 3 ensimmäistä pysyi tuon puolivuotta minkä jälkeen tuli kutsu vaihtoon. Nyt edellinen tippui 2kuukauden jälkeen ja vaihto taas. Maanantaina vaihdettiin ja tää lanka pysyikin kokonaiset 2 päivää paikallaan. Alkaa menemään hermot. Nyt en tiedä mitä teen kun luotto mennyt naapurikaupungin lekureihin. Sen verran valoa tunnelin päässä näkyy koska minulla on aika helsinkiin ensi viikolla magneettiin ja sitten tapaan käsittääkseni suht kokeneen lääkärin ketä on näihin paljon perehtynyt. Lähetteen sain omalta sisätautilääkäriltäni. Crohnin tautia myös sairastan. Sen verran vielä haluaisin kysyä teiltä että oletteko tän vaivan takia ollut paljon sairaslomalla? Tämän vuoksi itse olen ollut noin kuukauden per vuosi pois töistä. Aina ei niin mukavaa ole ollut kun joudun jonkin verran liikkumaan töissä ja itselläni se usein tietää sitä että vuodan enemmän. Istuminenkin tekee pitkällä juoksulla sen että ylösnouseminen on vähän hitaanlaista. Kaikkea hyvää teille kohtalotoverit.
 

Marialiina

New Member
Hei,
Mulla olis kauhun sekainen kysymys kolonoskopiasta ja Seton langasta eli kuinka se kolonoskopia tehdään Seton langan kanssa,eikö se satu kauheesti? Mietin vaan kun se lanka on siinä ja sen lisäks työnnetään se letkukin entä Seton langan vaihto ilman puudutuksiaksia?
 

Liveri

New Member
Mut on joka kerta nukutettu ku on vaihdettu seton lanka. Kolonoskopia ei oo itselläni sattunut pahasti,kuhan on tyhjennys onnistunut.
 

Marialiina

New Member
Ok. Tuossa mietinnässä ihoyställisemmän silikonisen? Langan vaihto eikä tosiaan oo nukutusta kolonoskopiassa, mutta suonensisäisesti saan kyllä kipu/rauhottaa. Sattuu vaan jo kun vähänkin koittaa narua vetää niin taju siinä lähtee jos koittavat sitä ilman puudutusta vaihtaa
 

Kukka

New Member
Täällä myös uusi uhri. Kesän aikana on joutunut oppimaan ihan uuden "kielen" kun on saanut tämän fisteliongelman riesaksi. Ns. harmiton pahkura pakaran alareunassa pyllyvaon lähellä tulehtui ja se on "muuttunut" fisteliksi. Pari kuukautta meni ensin haavahoidoissa, lähinnä sorbact nauhaa vain vaihdettiin. Epätietoisuus mistä on kyse oli hirveä, eikä kukaan oikein osannut kertoa tai neuvoa mikä oli ongelma ja miten se hoidetaan. Onkalo ei parantunut sorbact-nauhan avulla, vaan kasvoi ilmeisesti vain. Pääsin onneksi lääkärille ja magneettikuvaan, jossa tuomio tuli; transsfinkteerinen fisteli, joka menee externin sfinkterin läpi. Mitä tämä ikinä tarkoittaakaan. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että vaatii seton langan ja n 3 kk päästä ehkä liukuläppäleikkauksen. Pari viikoa sitten olin seton langan laitossa. Ihan kauhea kokemus, kun ei oikein tiennyt mitä operaatiossa tapahtuu ja mitä tuleman pitää. Nyt on se 2 euron kolikon kokoinen vereslihalla oleva haava auki pakarassa ja ainoa mitä hoidoksi sanottiin, suihkuttele, suihkuttele, suihkuttele.
Sen olen ymmärtänyt, että seton lanka auttaa tyhjentämään onkalon/fistelin verestä, mädästä ja kudosnesteistä. Mutta pitääkö vain suihkutella tulevat 3kk ? Miksei haavan parantumista / eritteiden syntymistä seurata mitenkään eli ei sovittu mitään tsekkausaikaa. Kerrottiin vain, että n 3 kk kulttua tulee kutsu seuraavaan operaatioon (liukuläppäliekkaus).
Olen yrittänyt etsiä tietoa mikä on seton-langan rooli ja mitä tarkoittaa liukuläppäleikkaus eli mitä tehdään, miten toivutaan, mikä on tulos? Osaisiko joku valoittaa asiaa. Kiinnostaisi myös tietää läppäleikkauksen sairasloma-aika, töihin kun pitäisi päästä ;-).
 

Liveri

New Member
Kukka. Itselläni ei kokemuksia ole liukuläppäleikkauksesta koska reikäni suolenpäässä on kuulemma siihen liian iso. Sen käsityksen olen saanut että se on isompi projekti kuin tämä seton langan laitto.
Sitten omaan vaivaani. Helsingissä käyty ja lekuri alkoi ehdottamaan kantasolu hoitoa. Lääkäri pyysi mua mukaan tällaiseen hoitomuotoon mukaan ja silloin pitäisin ns. vointikirjaa itsestäni koska tämä on niin uusi juttu vielä. Onko täällä kenelläkään tästä kokemuksia?
Humiraa piikitän itseeni nyt viikottain crohnin takia ja sen myös pitäisi edes auttaa tähän fisteliin. Ennen olen piikittänyt joka toinen viikko. Nyt yritetään tällä saada tätä fisteliä kuriin. Jos ei toimi niin siirrytään tähän kantasolu hoitoon. Hoito kylläkin alkaa vasta ensivuoden puolella.
tässä omat tietoni kantasolu hoidosta. Tämä kantasolu räätälöidään minulle sopivaksi espanjassa ja kun se lähetetään takaisin niin itseni pitää olla lentokonetta vastassa,eli tämä ei taida elää kauhean kauan jossain näyteputkessa. Se on jonkinlaista rasvaa mikä sitten pistettäisiin tähän onkaloon. Kallis hoitomuoto tämä on mutta kunnan kautta kun on lähete niin käsittääkseni selviän ihan poliklinikka maksuilla.
 

Reikänen

New Member
Moi, uusi täällä foorumilla, mutta keskusteluja olen seurannut useamman vuoden. Sulkijalihakset läpäisevää fisteli on yritetty hoidella vuodesta 2015 lähtien ja nyt viimeksi liukuläppä leikkauksessa olin pari viikkoa sitten. @Kukka tiedoksi, että setonlangan tarkoituksena on vain pitää fisteli avoinna, jotta kaikki mähmä tosiaan pääsee valumaan ulos ja näin siis fisteli puhdistuu ja se valmistellaan sulkuleikkausta varten. Itselläni tuon liukuläppä toimenpiteen jälkeen 3,5 viikon sairasloma, joka vielä siis meneillään. Ei ole ollut kovia kipuja, vaikka sitä pelkäsinkin. Ihan Burana (600) ja panadol (1000) tabuilla olen pärjännyt. Itse siinä liukuläppä toimenpiteessä siis otetaan siitä suolen pinnalta sellainen kudosläppä sen fisteli aukon kohdalta, fistelin aukot ommellaan kiinni ja kudosläppä ommellaan vielä päälle. Olis helpompi piirtää, kuin kirjoittaa, mutta netistä googlaamalla löytyy ihan havainnollisia kuviakin. Toimenpiteen jälkeen on saanut kävellä jne, mutta mitään urheilua ei kolmeen viikkoon saa harrastaa ja saunaan, uimaan, kylpyyn vasta kun haava on kokonaan umpeutunut (ja siinä voi mennä viikkokausia). Itse fistelin ulkostuloaukko iholla jätetään siis ns. avohaavaksi, jonka olisi tarkoitus parantua/umpeutua sieltä pohjalta pintaa kohden. Itselläni tuo ulkoaukko eritti vain pari päivää leikkauksen jälkeen ja sen jälkeen ei yhtään. En tiedä onko hyvä vai huono asia sinänsä, mutta nyt olen joutunut käymään terveysasemalla haavahoitajalla poistattamassa katetta haavan pinnalta. Saa nähdä kuinka tämän kanssa nyt käy. Viisi vuotta tämän kanssa on nyt siis painittu, joten pikkuhiljaa olis aika saada homma korjattua
 
Top