Suomeksi

Finnishbutt

New Member
tämmönen tapaus

Moi

Ensimmäiset oireet tuli keväällä 2001, jolloin olin 24 v. Pakaravaon yläosasta tuli jostain reiästä mätää. Menin mehiläiseen leikkaukseen toukokuussa 2001. Siellä tehtiin se perinteinen sp leikkaus eli putsattiin sisukset ja ommeltiin kiinni (toi closed incision). Leikkaus tehtiin kylkiasennossa nukutuksella. Leikkaushaava vuoti pitkin kesää ja syksyä ja ei parantunut. Tosin eipä ollut juurikaan mitään kontrollikäyntejäkään. Koska ei ollut mitään tarkempaa tietoa ko. sairaudesta niin aattelin että kaipa se siitä itsestään menee. Samalla tuli armeijalta kyselyitä palvelukseen astumisesta mutta sain aina lykkäystä kun tämä tila oli päällä.

Vuonna 2003 kävin fistulografiassa, jossa tutkitaan varjoaineella missä kaikkialla tunneleita löytyy ja olihan niitä taas. Syksyllä 2004 kävin kirurgin luona, joka teki ensimmäisen leikkauksen. Hän konsultoi minut plastiikkakirurgille, jonka vastaanotolle menin toukokuussa 2005. Todettiin että leikata pitäisi kun oli taas tunneloitunu. Kesäkuussa 2005 tehtiin taas sama operaatio. Kontrollissa pari kuukautta myöhemmin ilmeni että haavan alaosassa oli aukko, joka johti 8 cm pitkään tunneliin. Sitä sitten hoidettiin Sorbactilla kuukausia. Lokakuussa 2005 aloin käydä laserhoidossa, jossa tuhotaan karvojen tuppeja vai juuria jotka ovat kai niitä perimmäisiä syitä tähän sairauteen. Tunnelin pituus piteni ja lyheni vuorotellen mutta loppujen lopuksi maaliskuussa 2006 se tuli läpi toisesta kohdasta, joten se piti taas leikata.

Huhtikuussa 2006 plastiikkakirurgi jätti haavan auki . Se oli joku 10 cm pitkä ja 4 cm syvä, alkoi Aquacel Aq show. Haava madaltui pikkuhiljaa, mutta tulehtui heinäkuussa 2006. Pienen takapakin jälkeen elokuussa aloitettiin VAC hoito (Vacuum Assistant Closure). Haavaimun aiheuttama negatiivinen paine kiihottaa granulointiprosessia, parin viikon jälkeen plastiikkakirurgi ehdotti että nyt haavan voisi sulkea ihosiirteillä. Niinpä syyskuussa 2006 laitettiin ihosiirteet. Muutamasta pienestä kohdasta ihosiirre oli irronnut ja ne paikat piti hoitaa aguacellilla ja hunajataitoksella loppuun.

Ollessani haavahoitajalla lokakuussa 2006 eräs plastiikkakirurgi totesi, että syy tähän kierteeseen on mun pakara/pakaravaon rakenteessa ja sitä pitäisi muuttaa ns. v-y kielekeplastialla. Oikeassa se oli siinä, että marraskuussa tuli taas uus fisteli, joten leikkaukseen pitäisi taas mennä. Joten 18.12.06 olin sitten tässä v-y kielekeleikkauksessa. Se tehtiin spinaalipuudutuksessa. Leikkauksessa poistetaan huono kudos ja korvataan se rasvakudoksella. Tällä tavoin syvä pakaravako häivytetään. Lopuksi haavat tikataan kiinni. 10.1.07 olin kontrollissa, jossa oli periaatteessa ihan ok tilanne. Muutamia pinnallisia ongelmia alaosassa. Leikkauksessa haava jatkui kielekkeen alaosasta kohti sitä kuuluisaa koloa joku 7 cm verran. Sieltä haava on nyt vielä puoli senttiä raollaan. Karvoja sieltä löytyy lähistöltä kanssa joten ongelmia on tiedossa jos se ei umpene. Aquacel ag ollut siinä päällä. 10.2 on seuraava kontrolli eli viikon päästä. Katsotaan mitä tapahtuu, ei varmaan vielä olla selvillä vesillä veikkaan.. Että hohhoijaa mitänköhän seuraavaksi jossei vieläkään tärppää. Oiskohan toi Bascom cleft lift se paras vai mikä.
 

T20

New Member
Moi. Olipas yllätys että tämmönenkin alafoorumi on tänne ilmestynyt.

Postasin tänne viimeksi kauan sitten, toisen leikkauksen jälkeen. Ensimmäisessä leukkauksessa haava tikattiin kiinni, mikä oli aika iso yllätys haavan kokoon nähden. Haava näytti lääkärien mukaan "tosi hyvältä", muttei lopulta parantunut kunnolla sisältä, vaan sinne jäi koko haavan pituinen onkalo. Kolmen kuukauden jälkeen menin sitten toiseen leikkaukseen, jolloin haava jätettiin auki. Ensin haavaan laitettiin Aquacel AG:tä. Kävin kontrollissa viime vuoden kesään asti, ja viimeisen kontrollikäynnin jälkeen hoitoa jatkettiin Intrasite-geelillä ja Sorbactilla. Molemmat leikkaukset tehtiin Porvoon sairaalassa.

Toisesta leikkauksesta on nyt kulunut vuosi, eikä haava ole vieläkään umpeutunut. Mulla todettiin viime vuoden lopulla kilpirauhasen vajaatoiminta, ja mietin oisko se voinut olla hidasteena paranemiselle. Lähiaikoina haava on parin lääkärin mukaan arpeutunut, vaikka se on vielä selvä kuoppa. Sain myös sen käsityksen, että heidän mielestään sen oli luultavasti tarkoitettu parantua noin, ilman umpeutumista. Tällainen haava ei myöskään kuulemma voi umpeutua, jos sen sivut eivät ole toisissaan kiinni. :confused: En tiedä ymmärsinkö kommentin väärin, mutta kyllä muiden kertomusten ja kuvien mukaan nämä avonaisetkin haavat paranevat ihan pintaan asti.

Joka tapauksessa, odottelen nyt kirjettä Töölöstä plastiikkakirurgilta. Haavaa ei lääkärin mukaan luultavasti lähdetä korjailemaan tulehdusvaaran takia, mutta katsellaan mitä mieltä Töölössä ollaan.
 

X3D87

New Member
Jep jep

Itsellä ollu pakaravaon paise tms. juttu suht kauan. Jossain vaiheessa huomasin että esim. pyörän satulalla istuminen sattuu jos istuu häntäluun päällä. Tämä alkoi ilmaantumaan myös muilla istuimilla, esim. pehmeällä toimistotuolilla. Jossain vaiheessa alkoi jokin paikka vuotaa mätää ja verta. Sain selville että vaossa on jotain vialla ja asia valkeni osittain. Nyt olen kestänyt kipua ehkä vuoden-pari ja ajattelin koittaa tehdä sille jotain.

Kerroin tästä kaverini äidille joka on lääkäri. Hän sanoi että pitäisi puhkoa tuo paise ja sitten jollain antibioottispray-millälie pitäisi suihkuttaa puhkottua ja tyhjennettyä paisetta. Lisäksi jotain pillereitä (Kefexin) pitäisi syödä. Tein kuten käskettyä. Puhkoin paisetta muutaman kerran ja söin pillerit. Tähän meni muutama viikko/kuukausi.

Kipu ei tietenkään minnekään kadonnut, en sitä odottanutkaan. Paise pysytteli piilossa jonkin aikaa ja tuli myös takaisin välillä. Kuukauden verran ehdin jo normaaleissa kivuissani pyöriä istumatyöni äärellä paiseettomana, asentoa piti vaihdella puolen tunnin välein. Tänään kipua oli vähän enemmän kuin yleensä, paise oli taas tullut takaisin. Puhkoin jälleen kerran ja puhdistin niin hyvin kuin pystyin. Tuskin tästä pääsee tällä tavalla eroon koskaan. Kuukauden välein koko loppuelämän siis.

Tämän tien olen valinnut kun olen lukenut joitain leikkausoperaatioista "selviytyneitä". Melkein jokaisessa vaivat ovat uusiutuneet, ja olen täysin varma että minulle kävisin täysin samalla tavalla. Kaiken lisäksi jos nyt päättäisin mennä leikkaukseen, tulisi töistä kenkää (sivari, yli kuukauden sairasloma = potkut). Joten muuten suunnilleen samaa uusimista mutta avohaavan/suurempien tuskien kera. Ei kiitos.

[x:(]
 

Finnishbutt

New Member
Jeps, se on totta että uusiutua todellakin voi mutta ainoa tapa päästä tästä eroon on leikkausoperaatio, jos haluaa tästä kierteestä elinaikanaan pois päästä. Tosin tuolla pääareenalla nimimerkki BigJim kertoilee mielenkiintoisia hoitotekniikoita millä se on muka saanu tän kesytettyä (sheivailu ja antiobiootticreami). Voin 4 erityyppistä operaatiota (sulku tikein, avohaava, ihosiirre, kieleke) läpikäyneenä sanoa, ei näistä mikään ole varsinaisesti kivulias. Sairaalassa saa hyvät kipulääkkeet ja kotiinkin vielä, että mieluummin mä tämmösessä leikkauksessa kävisin kuin hammaslääkärissä :).

Avohaavan umpeutuminen on toki pisin prosessi ja tulehdusalttein, mutta ei sekään operaatio auta jos pakaravaon rakenne on sen tyyppinen joka aiheuttaa aina uuden keissin. Tässä v-y kielekeoperaatiossa syvä pakaravako loivenee ja persvako alkaa alempaa joten sinuksen syntyminen keskiviivalle on paljon epätodennäköisempää mitä aikaisemmin, kun se on siellä hapettomassa tilassa keskellä karvojen kanssa.

Mutta jos operaatioon lähtee niin kannattaa varmaan oottaa sivariajan loppumiseen ettei sitä keskeytä. Lääkärin (plastiikkakirurgin) mielipidettäkin voi odotellessa kysyä.
 

Kettu

New Member
Kas, täällä puhutaan härmäläästäkin. :)
Terveisiä vaan, itse en ole potilas vaan ajauduin tänne tehdessäni esitelmää erikoistuvien lääkärien aamupalaveriin aiheesta sinus pilonidaliksen leikkaushoidot.
Kovasti kaikenlaisia artikkeleja ja tutkimuksia läpikahlanneena näyttää siltä, että leikkaukseton hoito on yllättävän tehokasta -jopa 8 kymmenestä pääsee sillä hyvään kuntoon.
Eli karvoista eroon hankkiutuminen ja vainoharhainen hygienia sekä esim. sinuskuoppien putsaaminen neulansilmällä. Mutta hankalaa ja vaivalloistahan se tietysti on.

Katsausten mukaan (modifioitu) Karydakisin leikkaus sekä Bascomin Cleft-lift antavat parhaat tulokset -pienin uusimistodennäköisyys vähimmällä vaivalla. Syvästä pakaravaosta ja kaikesta keskiviivassa paranemista häiritsevästä on päästävä eroon. Onglema vain on, että nämä toimenpiteet ovat Suomessa huonosti tunnettuja. V-Y, Limbergin ja Z plastioiden jälkeen uusiutuminen on kylläkin myös harvinaista, mutta ovat aika suuria toimenpiteitä Cleft-liftiin ja Karydakisin modifikaatioon nähden. Kosmeettinen tuloskin lienee vaatimattomampi.
Laajat keskiviivan kudosta poistavat toimenpiteet, ison haavan aukijättämiset ym. alkavat olla kaikesta päätellen hiukan vanhanaikaisia, vaikka niitä monissa paikoissa edelleen käytetään.
Tsemppiä kaikille vaivan kanssa painiville. Eipä ole hauska tauti, ei...
 

Finnishbutt

New Member
Seurannassa kävin taas tänään lääkärin luona. Haavan alaosassa oleva aukko oli laajentunut ja tehnyt toisen aukon vähän ylemmäs. Lääkäri avasi näiden välisen ihon ja kapea fisteli oli jatkunut vielä jonkun matkaa yläsuuntaan. Joten nyt on sitten siirryttävä avohaavan hoitoon ja aquacel ag sirkukseen. Paranemisennuste on nyt taas parempi kun tunneleita ei ole. Mutta ei voi kun taas ihmetellä että mikä meni v-y plastiassa pieleen kun fistelöityminen oli taas käynnistynyt. Vai onkohan se vaan sitten tapauksesta kiinni. Kenelle toimii joku juttu ja kenelle taas ei.

Kontrolli on kahden viikon päästä. Pitäisköhän ehdotella kirurgille tota Bascomin cleft liftiä, kun täähän tuntuu olevan vaan tämmöstä jojo-meininkiä. Mikä mahtaisi olla tuon operaation suomenkielinen nimi ? Onko se vaan Bascomin pakaravaon nosto ?
 

T20

New Member
Kävin eilen plastiikkakirurgin luona. Kerrottiin, että leikkauksessa tätä auki jäänyttä "haavaa" leikattaisiin auki enemmän ja se tikattaisiin sitten kiinni. Vaaroina on tulehdusriski ja haavan aukeaminen, jolloin haava pitäisi taas avata ja tilanne olisi nykyistä huonompi. Sain miettimisaikaa, jota tässä nyt kuluttelen.

Olen lopettanut Sorbactin laittamisen, koska haava ei ole pitkään aikaan erittänyt ollenkaan, vaan koko kuoppa on arpeutunut. Tuonne vaan menee aika helposti nöyhtää sun muuta likaa, varsinkin jos siinä ei ole taitosta suojana. Tuntuu silti että ei kannattaisi mennä uuteen leikkaukseen, koska ensimmäisen leikkauksen toimivuudesta oli niin huonot kokemukset ja uudessa leikkauksessa on nuo riskit. Uusi haava olisi myös entistä suurempi ja tikkien kanssa kireämpi kuin ensimmäisessä leikkauksessa.

Enpä tiedä minäkään suomenkielistä versiota, joten kysyin cleft liftistä ja muista keinoista lääkäriltä. En saanut kummoisempaa vastausta, vaan vakuuttivat että ehdotettu keino olisi minun tilanteessani paras. Ihan mielenkiinnon vuoksi, tehdäänköhän noita erikoisempia leikkauksia Suomessa paljonkaan, yleisellä tai yksityisellä puolella?
 

Kettu

New Member
Suomi

Suomessa taidetaan käyttää Cleft-liftiä ja modifioitua Karydakisin leikkausta varsin vähän. Asiasta kiinnostuneena haastatin ympäristön plastiikkakirurgeja, eivätkä olleet Bascomin tai Karydakisin aivoituksista kuulleet mitään, vaikka nämä säästävät leikkaukset ovat kyllä esim. American College of Surgeonsin mukaan se "käypä hoito".
Jyväskylässä käyttävät ainakin tuota kevyempää Bascomin toimenpidettä (sinuskuoppien poisto ja sivuavaus) ja ovat tyytyväisiä tuloksiin. Cleft-liftiä eivät taida sielläkään käyttää. Karydakista kai kyllä.
Itse tein juuri tänään Cleft-liftin erittäin laajasti taudin 10 vuotta vaivaamalle, mutta aiemmin operoimattomalle pakaravaolle. Kiinnostavaa nähdä miten paranee!
Cleft-liftille tuskin on suomenkielistä nimeä, kun eipä sitä Suomessa juuri taideta tuntea tai käyttää.
 

TheManWithPC

New Member
Country flag
Kettu said:
Suomessa taidetaan käyttää Cleft-liftiä ja modifioitua Karydakisin leikkausta varsin vähän. Asiasta kiinnostuneena haastatin ympäristön plastiikkakirurgeja, eivätkä olleet Bascomin tai Karydakisin aivoituksista kuulleet mitään, vaikka nämä säästävät leikkaukset ovat kyllä esim. American College of Surgeonsin mukaan se "käypä hoito".
Jyväskylässä käyttävät ainakin tuota kevyempää Bascomin toimenpidettä (sinuskuoppien poisto ja sivuavaus) ja ovat tyytyväisiä tuloksiin. Cleft-liftiä eivät taida sielläkään käyttää. Karydakista kai kyllä.
Itse tein juuri tänään Cleft-liftin erittäin laajasti taudin 10 vuotta vaivaamalle, mutta aiemmin operoimattomalle pakaravaolle. Kiinnostavaa nähdä miten paranee!
Cleft-liftille tuskin on suomenkielistä nimeä, kun eipä sitä Suomessa juuri taideta tuntea tai käyttää.

Mistäs näin pätevä kirurgi löytyy joka tuntee läpikohtaisesti asiat?

Nimimerkillä hankala tapaus, jolle suunnitellaan väliaikaista avannetta epäonnistuneiden parantumisien takia [:^]
 

Kettu

New Member
SP

Ääh... olen kyllä valitettavasti ihan noviisi, enkä mikään pitkän linjan SP-ekspertti käyttännössä, vaikka olenkin kirjaviisauden kautta koettanut paljon aiheeseen perehtyä ja lukemani perusteella näistä uudemmista leikkauksista kiinnostunut.
"Leikkaushistoriani" näillä uusilla menetelmillä on kuitenkin hyvin lyhyt.

Muutamat tähänastiset Bascomin kevyemmät toimenpiteet sekä Karydakikset ovat ilmeisesti parantuneet. Isoja cleft-liftejä laajaan ongelmaan olen tehnyt tasan yhden, joten koska tekniikat ovat itsellekin uusia ja taitojen ja kokemuksen kehittäminen "sisäänajovaiheessa", ei minusta taida guruksi olla... Nämä kaikki potilaat ovat myös olleet mahdollisia paiseen avauksia lukuunottamatta aiemmin leikkaamattomia.

Tutkimusten mukaanhan plastiikkakirurgisilla laajoilla kielekeleikkauksilla pitäisi saada yleensä varsin hyvät tulokset. Idea on niissäkin tuo sama pakaravaon madaltaminen, kuin Bascomilla ja Karydakisilla. Ovat vain huomattavasti isompia toimenpiteitä ja potilaat ovat usein vähemmän tyytyväisiä kosmeettiseen tulokseen. Sen vuoksi amerikassa ainakin pidetään näitä säästävämpiä ensisijaisina. Bascom on cleft-liftillä saanut hyviä tuloksia uusiutumienkin suhteen, mutta aina ei useiden leikkausten jälkeen ole enää riittävästi kudosta jäljellä sellaisen kiristyksettömän toimenpiteen tarpeisiin ja täytyy tehdä kielekeleikkauksia.

Oletko muuten kokeillut vainoharhaista konservatiivista eli leikkauksetonta hoitoa? Tutkimuksen mukaan näin siis 8/10 potilaasta saadaan oireettomaksi. Eli paljolla pesemisellä, raakkaamalla, vahaamalla tai poistamalla karvat esim. nenäkarvatrimmerillä, puhdistamalla sinuskuopat esim. neulansilmällä. Hiostavien istuimien välttäminen myöskin auttaa, sekä laihduttaminen, jos ylipainoa on päässyt kertymään. (Sori jos kysyn tyhmiä. :eek:)
 

urandom

New Member
Hienoa että täällä on suomalaista keskustelua aiheesta.

Minulla on kaksi kertaa puhkaistu paise ja sen jälkeen se on oireillut kuukausittain. Aina kun kipua ilmenee niin hoidan sitä fucidinin voiteella ja oireet katoavat muutamassa päivässä. Yleensä istuminen aiheuttaa ärtymisen ja koitankin välttää aina istumista kovilla alustoilla.

Onko suomessa jotain lääkäriä joka olisi erikoistunut näihin?
 

Finnishbutt

New Member
Moi

Hei pitkästä aikaa. Mullakin olikin käynyt niin silloin viime helmikuussa, että V-y plastiasta oli jäänyt sisälle jokin ommellangan pätkä joka aiheutti koko episodin. Haavaa jouduttiin avaamaa viime hiihtoloman tienoilla mutta sen jälkeen kaikki on mennyt upeasti "haava" on enää pinnallinen pikkurillin sormenpään luokkaa, haavahoitaja ei ole löytänyt mitään uusiutumiseen viittaavaa, joten pääsisköhän tässä pitkästä aikaa kesälomasta nauttimaan, ilman haavanhoitoshowta. Suosittelen siis pitkäaikaisille kärsijöille v-y plastiaa ongelmanratkaisijana. Kyseessä on siis pakaravaon nosto-operaatio joka ennaltaehkäisee tehokkaasti uusiutumista. Ongelma ei nimittäin koskaan parane jos ongelma on pakaravaon rakenteessa, kannattaa kysäistä tätä mahdollisuutta omalta plastiikkakirurgilta. Ulkoisesti peppu ei näytä sen kummasemmalta kuin aiemminkaan. Syvä pakaravako on vaan huomattavasti loivempi.
 

pyrstötähti

New Member
urandom said:
Onko suomessa jotain lääkäriä joka olisi erikoistunut näihin?
Tämän minäkin haluaisin tietää.

Minulla ensimmäinen paise tyhjennettiin 2005 syksyllä, sairaslomalla olin 2 viikkoa ja terveyskeskuksessa kävin haavahoidossa 3 kk vaihdattamassa sorbact-nauhaa, ensin päivittäin ja sitten joka toinen päivä. Silloin paise oli iso ja kipeä, ei pystynyt istumaan, ei makaamaan, ei kävelemään.

Viime viikon lopulla tunsin taas kipua häntäluun tienoilla ja eilen kävin lääkärissä. Päällepäin ei näkynyt vielä mitään, mutta puristamalla kipeästä kohdasta sieltä tuli mätää(?). Reikää avattiin vielä hieman neulalla ja yritettiin puristaa kokonaan tyhjäksi. Antibiootit ja Fucidin-voide. Haavasta tulee vielä vähän vuotoa.

Mitä muuta voisi olla tehtävissä vai pärjättäisiinköhän näillä? Pitäisikö pyrstöä käydä vielä näyttämässä jossain?

Tilanne on nyt nimittäin se, että isoihin operaatioihin ei olisi varaa, koska olen vaihtamassa työpaikkaa, enkä voi jäädä heti pitkälle sairaslomalle tai voi pian olla, ettei minulla ole enää työpaikkaa, ei uutta eikä vanhaa.

Pilaako mokoma vaiva koko elämäni... [x:(]
 

TheManWithPC

New Member
Country flag
pyrstötähti said:
Mitä muuta voisi olla tehtävissä vai pärjättäisiinköhän näillä? Pitäisikö pyrstöä käydä vielä näyttämässä jossain?

Tilanne on nyt nimittäin se, että isoihin operaatioihin ei olisi varaa, koska olen vaihtamassa työpaikkaa, enkä voi jäädä heti pitkälle sairaslomalle tai voi pian olla, ettei minulla ole enää työpaikkaa, ei uutta eikä vanhaa.

Pilaako mokoma vaiva koko elämäni... [x:(]
Jos olen ymmärtänyt oikein nämä työterveyshuollon asiat,
niin entisen/nykyisen työpaikkasi työterveyshuollon piikkiin voisit mennä kirurgin puheille, joka saattaisi operoida sinut heti hätään yksityisen puolella työnantajan kustannukseen, jos pystyy perustelemaan että vaiva olisi pahentunut työnantajasi työn seurauksesta (liika istuminen huonossa työtuolissa). Toipuminen ei nyt käytännössä ole kuin kaksi viikkoa sitkeimmillä sisseillä, kuten itse olet aiemmin selvinnyt siitä. Kyllä se siitä!

Varmasti kaikilla pilonidalinisteilla on käynyt mielessä tuo elämän laadun heikkeminen. Kyllähän se pilaa jonkun verran elämän laatua, mutta pää pystyyn. Kyllä tästä joskus pääsee irti ja ei tarte elää enää 'perse ruvella' :)
 

pyrstötähti

New Member
"Ammattitaudin epäily tai ammattitauti" lukee lääkärintodistuksessa.
Huomenna ajattelin käydä vielä lääkärissä tarkistuttamassa tilannetta. Yksityisellä lääkärillä, Mehiläisessä, kävin eilenkin. Työpaikan piikkiin.

Peliaikaa työpaikan vaihtumiseen on enää pari viikkoa, eipä olisi juuri pahempaan aikaan voinut sattua tämä, puhumattakaan kesälomareissuista sekä muista kesäpuuhista, uimisesta ja pyöräilystä ja... Joten se siitä elämänlaadun heikkenemisestä.

Ikävä vaiva ja sijainnistaan johtuen siitä ei kehtaa puhua, eivätkä ihmiset osaa ottaa sitä edes vakavasti vaan luulevat olevansa oikeutettuja vitsailuun ja yökkäilyyn. Olisipa ihan missä vaan muualla. Hankalasta paikasta johtuen kun ei voi edes itse tehdä sille oikein mitään (haavahoito jne).

No, anteeksi tämä "avautuminen", vähän heikko hetki tänään. [X(]
 

TheManWithPC

New Member
Country flag
pyrstötähti said:
"Ammattitaudin epäily tai ammattitauti" lukee lääkärintodistuksessa.
Huomenna ajattelin käydä vielä lääkärissä tarkistuttamassa tilannetta. Yksityisellä lääkärillä, Mehiläisessä, kävin eilenkin. Työpaikan piikkiin.

Peliaikaa työpaikan vaihtumiseen on enää pari viikkoa, eipä olisi juuri pahempaan aikaan voinut sattua tämä, puhumattakaan kesälomareissuista sekä muista kesäpuuhista, uimisesta ja pyöräilystä ja... Joten se siitä elämänlaadun heikkenemisestä.
Totta kai, Murphyn laki kun tuntuu toimivan tässäkin tapauksessa ajoituksen suhteen. Itse yritän nyt kaiken toiveen mukaan saada opiskelupaikkaa syksylle ja leikkuuhan iskisi kunnallisella puolella hoitotakuun raamien mukaan juuri syksylle, mikä ei kyllä millään passaa minulle. Pakko venyä jos näin käy.

Tuosta työpaikasta. En tiedä millä alalla toimit, mutta kyllä tuleva työnantajasi varmasti ymmärtää ja haluaa sinun aloittavan terveenä kuin sairaana. Varmasti myös uusi työnantajasi katsoo tilanteen edullisemmaksi sinun ja hänen kannalta että leikkaus ja sairasloma menee edellisen työnantajan piikkiin.

Urheiluahan sinun ei tarvitse jättää missään tapauksessa kesken. Pyöräily ja uiminen eivät ehkä ole niitä parhaimipia harrastuksia pilonidalinisteille johtuen sakraalialueeseen johtuvasta paineesta ja uinnin aiheuttamasta epähygeniasta. Itse sain suositteluksi aloittaa (sauva)lenkkeilyn, joka varmasti pitää myös kunnon edes jotenkin kohdillaan. Saatatpa löytää jonkun uuden mukavan urheilulajinkin tästä :)

pyrstötähti said:
Ikävä vaiva ja sijainnistaan johtuen siitä ei kehtaa puhua, eivätkä ihmiset osaa ottaa sitä edes vakavasti vaan luulevat olevansa oikeutettuja vitsailuun ja yökkäilyyn. Olisipa ihan missä vaan muualla. Hankalasta paikasta johtuen kun ei voi edes itse tehdä sille oikein mitään (haavahoito jne).
Tauti paikastahan ei ole helppoa kyllä kertoa ulkopuoliselle. Itse turvauduin alkuaikoina valkoiseen valheeseen nimeltä selkäongelma, johon valitettavasti vieläkin pitää turvautua kun asiaa joutuu valitettavasti selittelemään muille kuin lähipiirille.

pyrstötähti said:
No, anteeksi tämä "avautuminen", vähän heikko hetki tänään. [X(]
Ei sitä tarvitse pyytää anteeksi. Avautuminen on tervettä :)
 

urandom

New Member
pyrstötähti said:
Tämän minäkin haluaisin tietää.

Minulla ensimmäinen paise tyhjennettiin 2005 syksyllä, sairaslomalla olin 2 viikkoa ja terveyskeskuksessa kävin haavahoidossa 3 kk vaihdattamassa sorbact-nauhaa, ensin päivittäin ja sitten joka toinen päivä. Silloin paise oli iso ja kipeä, ei pystynyt istumaan, ei makaamaan, ei kävelemään.

Siis absessin puhkaisusta tuollainen "operaatio"?

Itselläni vaiva on kadonnut aina pitkäksi aikaa kun paise on puhkaistu ja lääkäri on sen tyhjentänyt.

Nyt on taas särkyä ja fucidinia perse täynnä :(
 

pyrstötähti

New Member
^ juu, pelkkä puhkaisu ja tyhjennys.

Paise oli silloin niin iso ja sieltä löytyi joku karvamyttykin.
Sitä sitten käytiin huuhtelemassa terveysasemalla ja vaihtamassa sorbact-nauhaa, että haava pysyisi auki ja parantuisi pohjasta päin.

Uskomattominta on ehkä se, että puhkaisun ja tyhjennyksen jälkeen minulle ei annettu edes antibioottikuuria. Mukaan annettiin vain sorbactia, joka minun olisi pitänyt osata vaihtaa omin päin. Voin kertoa, ettei onnistunut sijainnista sekä kivusta johtuen.


Tällä kertaa alkaa olemaan pyrstö täällä kuntoutumaan päin ja kesä ei ehkä menekään pilalle. :)
 

urandom

New Member
Minulla tuo puhkaisu taas tehtiin siten että lääkäri antoin paikallispuudutuksen suoraan absessiin ( kirpaisi aivan saatanasti :( ) ja sitten se vaan tyhjennettiin. Lääkäri laittoin siteen ja käski huuhdella avointa haavaa pari kertaa päivässä. Tämä helpotti heti eikä huutelu sattunut yhtään. Mitää sideoperaatiota ei siis käytetty.

Toisella kerralla oli muuten sama operaatio mutta pyysin jotain muuta tapaa kuin tuo paikallispuudutus ja lääkäri käytti silloin jotain "kylmänestettä". Tämä oli mielestäni kivuttomampi vaihtoehto vaikka itse tyhjennys sitten tuntuikin kivuliaammalta ilman paikallispuudutusta.

Hienoa että tuntuu paranevan :) Tsemppiä ja hyvää kesää sinulle!
 
Top